Το όραμα της Αναστασιάς Ανθούση για το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας

Τη διαβεβαίωση ότι θα εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, ώστε ο καθένας από εμάς να ζει με αξιοπρέπεια σε ένα κράτος πραγματικής κοινωνικής πρόνοιας, έδωσε η πρώτη Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση.

Κατά την τελετή διαβεβαίωσής της την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε πως η σημερινή τελετή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο της φιλόδοξης και τολμηρής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για αναβάθμιση των δομών και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών του Κράτους.

Ο Πρόεδρος είπε πως οι αρμοδιότητες της κας. Ανθούση περιλαμβάνουν την εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, το οποίο καταρτίστηκε μετά από πολυσχιδή κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και των ίδιων των λειτουργών και άλλων επαγγελματιών. Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό προσλήφθηκαν πέραν των 150 λειτουργών σε όλες τις βαθμίδες κοινωνικών υπηρεσιών, με στόχο να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω της μη πρόσληψης του όποιου λειτουργού κατά την περίοδο 2008-2013.

Περαιτέρω στις αρμοδιότητές της νέας Υφυπουργού, όπως τις περιέγραψε ο Πρόεδρος, περιλαμβάνονται η διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση συνθηκών κοινωνικής αλληλεγγύης, η παροχή κοινωνικής προστασίας και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης σε όλους όσοι διαβιούν νόμιμα στη Δημοκρατία, η επίβλεψη ομαλής λειτουργίας τόσο του «Σπιτιού του Παιδιού» για την πρόληψη και προστασία του παιδιού από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση όσο και του «Σπιτιού της Γυναίκας» για την προστασία των γυναικών από τη βία και η διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στις 11 κατοικίες αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με αναπηρίες που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά επί της παρούσης διακυβέρνησης, με στόχο την αποφυγή ιδρυματοποίησης και την αξιοπρεπή, υποστηριζόμενη διαβίωση εντός της κοινότητας.

Επιπλέον, σε μεταγενέστερο στάδιο και με την ολοκλήρωση της πλήρους αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, θα ενσωματωθεί στο Υφυπουργείο και η Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα καταγεγραμμένα δείγματα από την εφαρμογή  45 πολιτικών και δράσεων "είναι αποκαλυπτικά της ουσιαστικής βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση σύνθετων κοινωνικών προβλημάτων".

Εξήρε το ρόλο και το έργο της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου λέγοντας ότι πρόκειται για πολυσήμαντο έργο "ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλούμε για ένα κράτος που πραγματικά νοιάζεται για τον πολίτη, επιδεικνύει ευαισθησία, επιλύει προβλήματα και παρέχει προστασία σε όσους το έχουν ανάγκη".

Απευθυνόμενος στην πρώτη Υφυπουργό εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εργαστεί με πλήρη αφοσίωση , συνέπεια και αποφασιστικότητα με στόχο την υλοποίηση των τεθέντων προγραμματικών δηλώσεων τόσο του Προγράμματος Διακυβέρνησης, όσο και του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο», μέσω του οποίου προνοούνται επενδυτικές δράσεις πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δράσεις αφορούν τη δημιουργία πολυδύναμων κέντρων για τα παιδιά και οικιστικών δομών για παιδιά, εφήβους με διαταραχές συμπεριφοράς, άτομα με αναπηρίες και άτομα που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα την ανάπτυξη κέντρων φροντίδας παιδιών σε Δήμους, και την κατασκευή του ειδικού σχολείου Αποστόλου Λουκά και του σχολείου αποκατάστασης Ερυθρού Σταυρού.

Τεράστια ευθύνη η υλοποίηση σειράς πολιτικών είπε η Ανθούση

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Υφυπουργός είπε ότι η πρόταση του κουβαλά μαζί της την τεράστια ευθύνη της υλοποίησης μιας σειράς πολιτικών που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας. Ανέφερε πως η αναδιοργάνωση του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η μετεξέλιξή του σε Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας εμπίπτει στη μεγάλη και πολυδιάστατη προσπάθεια της Πολιτείας να ενισχύσει τις υφιστάμενες πολιτικές για την ευημερία των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Η κ. Ανθούση αναφέρθηκε ειδικά στο ΓεΣΥ, λέγοντας ότι ως τεχνοκράτης είχε την τύχη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή διεργασιών τα τελευταία έξι χρόνια για την υλοποίηση του αλλά και σε σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων όπως την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τη νέα στεγαστική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Παιδείας, την αναθεώρηση του οικογενειακού δίκαιου, αλλά και σωρεία μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της Δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της Δημοσίας Υπηρεσίας  και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Αφουγκραζόμενη τις αυξανόμενες πολυδιάστατες  ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, θα εργαστώ σκληρά για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Είμαι πλήρως συνειδητοποιημένη ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.  Σας διαβεβαιώνω,  όμως, ότι με πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους, θα εργασθώ, ώστε όλες οι πράξεις και ενέργειες μου να αντανακλούν στις πολιτικές που έχετε θέσει", ανέφερε.

Είπε επίσης πως πυξίδα της είναι η συνέχιση του τεράστιου έργου που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ότι σε αυτή την προσπάθεια και σε πνεύμα συναίνεσης θα εργαστεί  ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Τμήματα, Υπηρεσίες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα «καθώς η ευημερία της κοινωνίας αφορά όλους και στο χέρι μας είναι να βρούμε τον τρόπο να το πετύχουμε».

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες