Οι θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Κύπρο

Ανάπτυξη 4,3% και 3,8% αντίστοιχα για τα έτη 2021 και 2022 προβλέπει η Κομισιόν για την Κύπρο, σύμφωνα με τις θερινές της οικονομικές προβλέψεις, που δημοσιεύθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και παρουσίασε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο για την Κύπρο στο κείμενο των προβλέψεων της Κομισιόν, αναφέρεται ότι "παρά τα μέτρα lockdown στις αρχές του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021 (+ 2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020)".

Τονίζεται ότι "η ανάκαμψη της δραστηριότητας, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, υποστηριζόμενη από δημοσιονομικά κίνητρα και από εξαγωγές υπηρεσιών εκτός του τουρισμού".

Η Κομισιόν αναφέρει ότι σε ετήσια βάση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι 4,3% το 2021, ποσοστό υψηλότερο από το προβλεπόμενο την άνοιξη, λόγω των καλύτερων από το αναμενόμενο επιδόσεων το πρώτο τρίμηνο και της σημαντικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο.

Σημειώνει ακόμη ότι "ο επιταχυνόμενος ρυθμός εμβολιασμού και η βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και στην υπόλοιπη ΕΕ, οδήγησαν σε σημαντική χαλάρωση των εσωτερικών και ταξιδιωτικών περιορισμών από τα μέσα Μαΐου, θέτοντας το έδαφος για διαρκή ανάπτυξη τους επόμενους μήνες".

Ωστόσο, καταγράφει ότι "ο τουριστικός τομέας αναμένεται να ανακάμψει μόνο σταδιακά, καθώς παραμένει αβεβαιότητα σε σχέση με τα διεθνή ταξίδια, ιδίως από το Ηνωμένο Βασίλειο - μια σημαντική αγορά για την Κύπρο - που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως".

"Η ελαφρά αύξηση της απασχόλησης το πρώτο τρίμηνο του 2021, από έτος σε έτος, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης", αναφέρει η Κομισιόν.

Το 2022, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,8% ενόψει των ευνοϊκών προοπτικών για την εγχώρια και εξωτερική ζήτηση και την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το οποίο πρόκειται να ενισχύσει τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, προβλέπει.

Ο γενικός πληθωρισμός πέρασε σε θετικό έδαφος στους πρώτους πέντε μήνες του 2021 μετά την πτώση κατά 1,1% το 2020. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,4% το 2021 και σε 1,3% το 2022, υποστηριζόμενος από υψηλότερες τιμές για τα ενεργειακά, βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας και Υπηρεσίες.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα