Δραματική επιστολή επιχειρηματιών στον Αναστασιάδη-Όχι σε νέο lockdown

Με έγγραφο τεσσάρων σημείων που ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, και το οποίο προσυπογράφεται από άλλους εννέα επαγγελματικούς συνδέσμους, οι εργοδοτικές οργανώνεις παραθέτουν και διαβιβάζουν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τις πολιτικές θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την διαχείριση πιθανού κύματος της πανδημίας.

Στο έγγραφό/επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι εργοδοτικές οργανώσεις καθιστούν σαφές πως η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικά ο πολίτης, δεν μπορούν να αντέξουν σε μια νέα επάνοδο του είδους του lockdown, το οποίο βιώσαμε κατά τους τελευταίους 16 μήνες. Κατά συνέπεια υπογραμμίζουν, οφείλουμε από τώρα να ετοιμάσουμε στρατηγική προς αντιμετώπιση του ενδεχομένου να υπάρξει νέο κύμα και αύξηση των κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Την επιστολή, εξασφάλισε και δημοσιεύει αυτούσια πιο κάτω το InbusinessNews:

1. Μετά από 16 μήνες πανδημίας, τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σχεδόν στα όρια τους, όχι μόνο από την κρατική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και από τα μειωμένα κρατικά έσοδα.

2. Η Πολιτεία έχει τώρα δώσει ευκαιρία σε ολόκληρο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί χωρίς κόστος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, μέχρι τις 26 Ιουνίου 2021, στην Κύπρο είχε εμβολιαστεί το 63,6% του πληθυσμού άνω των 18 ετών με μια δόση και το 47,8% ολοκλήρωσε τον εμβολιαστικό κύκλο.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός πετυχαίνει το σκοπό της γενικής προστασίας του πληθυσμού και ότι η πλειοψηφία των σημερινών κρουσμάτων είναι σε άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων που παραμένουν ανεμβολίαστοι είναι κατ’ επιλογή και εκ προθέσεως, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό των ατόμων αυτών δεν μπορεί να προχωρήσει με τον εμβολιασμό για λόγους υγείας και με συστάσεις ιατρών.

3. Δυστυχώς οι ενδείξεις του τελευταίου διαστήματος σε σχέση με τους κινδύνους εξάπλωσης της μετάλλαξης του Covid-19 και οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις χαλαρώσεις, δείχνουν ότι είναι πιθανό να ενσκήψει ένα νέο κύμα της πανδημίας με αόριστο το χρονικό διάστημα στο οποίο θα εξελιχθεί.

Κατά συνέπεια, οφείλουμε από τώρα να ετοιμάσουμε στρατηγική προς αντιμετώπιση του ενδεχομένου να υπάρξει νέο κύμα και αύξηση των κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικά ο πολίτης, δεν μπορούν να αντέξουν σε μια νέα επάνοδο του είδους του lockdown το οποίο βιώσαμε κατά τους τελευταίους 16 μήνες. Τίθεται λοιπόν το δίλημμα:

*Δεχόμαστε το ατομικό δικαίωμα του κάθε πολίτη να αποφασίζει αν θα εμβολιαστεί ή όχι και να εργάζεται κυκλοφορώντας ελεύθερα σε επαγγελματικούς χώρους και υπηρεσίες;

ή

*Αποφασίζουμε από τώρα ότι οι οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η είσοδος σε χώρους εργασίας και άλλους χώρους συγκέντρωσης κοινού, να επιτρέπεται μόνο σε άτομα τα οποία έχουν θωρακιστεί με εμβολιασμό;

Είναι πλήρως κατανοητό ότι μια μερίδα πολιτών δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί για διάφορους προσωπικούς λόγους ή απόψεις. Σε αυτή την περίπτωση η μόνη επιλογή για τους μη εμβολιασμένους θα είναι η προσκόμιση τεστ, PCR ή rapid test διάρκειας 72 ωρών.

4. Η θέση μας είναι ότι σε περίπτωση νέου κύματος δεν μπορεί να γίνει αναστολή ή περιορισμός οικονομικών δραστηριοτήτων και πρέπει να προετοιμαστεί το κοινωνικό σύνολο για τους πιο πάνω περιορισμούς στους χώρους εργασίας. Η θέση αυτή θα επικοινωνηθεί σε όλα τα επίπεδα, προς την Πολιτεία, προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προς την κοινή γνώμη. Τέλος, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι εάν χρειαστεί, ο επιχειρηματικός κόσμος θα υπερασπιστεί τις θέσεις του δυναμικά.

Το έγγραφο υπογράφουν:

  • ο πρόεδρος της ΟΕΒ,
  • ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ,
  • ο πρόεδρος του CIFA,
  • o πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου,
  • ο Γενικός Διευθυντής του ΚΝΕ,
  • ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ,
  • ο πρόεδρος του ΣΤΕΚ,
  • ο πρόεδρος του CIBA,
  • o πρόεδρος της ΟΣΟΕΚ,
  • ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, 
  • ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων. 

 

Δειτε Επισης

Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος