ΣΕΚ: Να μην μείνει αδιάφορη η Κύπρος για απόφαση G7 για εταιρικό φόρο

Η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών των 7 πλουσιοτέρων χωρών G7 να καθιερώσουν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% για τα εταιρικά κέρδη, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει αδιάφορη την Κύπρο, στην οποία ο εταιρικός φόρος αυτή την ώρα είναι στο 12,5%, αναφέρει η ΣΕΚ. Ζητά στοχευμένο κοινωνικό διάλογο για ολοκληρωμένη πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση άλλων μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για ένα σοβαρό ζήτημα που τάχιστα πρέπει να απασχολήσει συνολικά και συλλογικά όλους τους κοινωνικούς εταίρους, «γι’ αυτό ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συγκαλέσει τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (Σ.Ο.Ε.) στην οποία μετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι στο πιο ψηλό επίπεδο, (κυβέρνηση, εργοδότες, συντεχνίες)».

Η απόφαση των G7, προστίθεται, είναι ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε επενδυτικούς προορισμούς όπως είναι π.χ. η Κύπρος, όμως μπορεί να δημιουργήσει και ευκαιρίες για διαρθρωτικές αλλαγές προς όφελος του τόπου και της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, με αφορμή αυτό το γεγονός θα πρέπει αμέσως να αρχίσει στοχευμένος κοινωνικός διάλογος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για ολοκληρωμένη πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, στη βάση της εισήγησης που κατάθεσε η ΣΕΚ και υιοθετήθηκε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να συζητηθεί εξαντλητικά και το θέμα του εταιρικού φόρου, προστίθεται.

Ακόμη αναφέρεται πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. «Και οι τρεις μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος, θα ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή και θα γίνουν αιτία προσέλκυσης ποιοτικών επενδύσεων, όπως φιλοδοξεί να πετύχει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που ετοίμασε και υπέβαλε προς έγκριση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κυπριακή Δημοκρατία» σημειώνεται.

Τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά γι’ αυτό δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για αναβλητικότητα, ούτε για εφησυχασμό και ατολμία και ως εκ τούτου επιβάλλεται η άμεση διαχείριση τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας