Πιέσεις ευρωβουλευτών στον Πετρίδη για παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή

Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν την οικονομική πολιτική της Κύπρου την Πέμπτη με τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνστανίνο Πετρίδη εστιάζοντας στη φορολογία και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε μία ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη χώρα του και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν πώς προτίθεται η Κύπρος να κινηθεί στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας για φορολογικά θέματα, ιδίως όσον αφορά τη δημιουργία δυναμικής για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή εταιρικής φορολόγησης. Του ζητήθηκε επίσης η θέση του όσον αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα από τους συννομοθέτες σχετικά με τη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά την υποβολή φορολογικών εκθέσεων και κατά πόσον η Κύπρος, η οποία παλαιότερα είχε τεθεί κατά της εν λόγω νομοθεσίας, θα την υποστηρίξει πλέον. Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι τα φορολογικά θέματα αποτελούν εθνική αρμοδιότητα και οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμιο και ενωσιακό επίπεδο ενδέχεται να υπονομεύσουν την αρχή αυτή.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης πληροφορίες σχετικά με την αργή εφαρμογή από την Κύπρο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον τομέα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Πετρίδης αναγνώρισε ότι η Κύπρος υστερεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αποδίδοντας ευθύνες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη μη στήριξη των προτάσεων της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας παράλληλα ορισμένες από τις δράσεις που έχουν αναληφθεί.

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες