Εισηγήσεις Καδή για έργα και δράσεις για Κάμπο-Τσακκίστρας και Πύργο Τηλλυρίας

Συγκεκριμένες εισηγήσεις για έργα και δράσεις για τα θέματα που απασχολούν τις περιοχές Κάμπου-Τσακκίστρας και Πύργου Τηλλυρίας παρουσίασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής στο πλαίσιο περιοδείας του το Σάββατο στις κοινότητες της περιοχής.

Ο κ. Καδής τονίζοντας ότι ο απώτερος σκοπός είναι να στηριχθεί η παραμονή ή ακόμα και η επάνοδος νέων ανθρώπων στην περιοχή, επεσήμανε  πως με την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και την προωθούμενη κατοχύρωση του «Χαλιτζιού Τηλλυρίας», η ενασχόληση όλο και περισσότερο νέων με την αιγοπροβατοτροφία και τη γαλακτοκομία, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον τόπο.

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας εξετάζει όλα τα θέματα με προσοχή και, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα προγραμματίσει σταδιακή υλοποίηση των σχετικών με αυτά έργων και δράσεων.

Επεσήμανε επίσης ότι η υλοποίηση έργων αναζωογόνησης της υπαίθρου ήταν πάντοτε στις προτεραιότητες του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη και, ειδικά για ακριτικές περιοχές όπως η Τηλλυρία.

Στην περιοχή Κάμπου-Τσακκίστρας, ο Υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των Κοινοτικών Συμβουλίων και με κατοίκους των δύο κοινοτήτων με κύριο θέμα της συζήτησης την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των γεωργικών τεμαχίων, μετά και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία Κυβερνητικού Υδατικού Έργου στην περιοχή με προϋπολογισμό σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Συζητήθηκαν, επίσης, η χρηματοδότηση έργων ανάδειξης της περιοχής ως τουριστικού προορισμού, η λειτουργία του Μουσείου Δασικής Κληρονομιάς, η εξεύρεση τρόπων παρασκευής υποπροϊόντων ρίγανης που ευδοκιμεί στην περιοχή, η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και αγρινού, που επίσης συναντάται σε μεγάλους πληθυσμούς στο γειτονικό δάσος, και η καταπολέμηση εισβλητικών ειδών χλωρίδας που αναπτύσσονται, κυρίως, στην κοίτη του ποταμού Ξερού.

Στην περιοχή Τηλλυρίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Κοινοτικών Συμβουλίων Κάτω Πύργου και Πηγαινιών και με κατοίκους της ακριτικής περιοχής και συζήτησε την οριοθέτηση κτηνοτροφικής ζώνης στην περιοχή, με παράλληλη ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων σε νέους ανθρώπους για να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η βελτίωση των συνθηκών άρδευσης των γεωργικών τεμαχίων της περιοχής σε σχέση και με την αξιοποίηση του γειτονικού φράγματος, η προώθηση αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή και η ορθολογική αξιοποίηση του αλιευτικού καταφυγίου Κάτω Πύργου. Αναλύθηκαν, επίσης, εισηγήσεις για δημιουργία Πράσινου Σημείου καθώς και καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

Ο Υπουργός Γεωργίας στο πλαίσιο της περιοδείας του συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Κάμπου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής