Πήρε επιστολή από τις τράπεζες για τα ακίνητα η Γιολίτη

Επιστολή στην υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη, στην οποία εκφράζει την έντονη διαφωνία του με την τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, βάση της οποίας καθίσταται υποχρεωτική η ανάθεση της σύνταξης όλων των αγοραπωλητηρίων και συμβολαίων μίσθωσης ακινήτων μόνο σε εγγεγραμμένους δικηγόρους, απέστειλε χθες ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω τροποποίηση, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 2 Απριλίου, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία ανάμεσα στους επηρεαζόμενους φορείς και οργανωμένα επαγγελματικά σύνολα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγοράς ακινήτων.  

Διαβάστε ακόμη: 

Αναβρασμός στην αγορά ακινήτων για τον ρόλο των δικηγόρων 

Το πρώην Le Cafe γίνεται Beauty Line

Συγκρατημένη αισιοδοξία με το βλέμμα στραμμένο σε Βρετανία και Ρωσία

Όπως πληροφορείται το InbusinessNews, στην επιστολή του προς την Έμιλυ Γιολίτη ο Σύνδεσμος Τραπεζών υποδεικνύει πως η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να προσκρούει σε νομικές ή και συνταγματικές αρχές. Μάλιστα, όπως τονίζει, στη συνέδρια της Επιτροπής Νομικών της Βουλής(την 1η Μαρτίου 2021), η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε επιφύλαξη ως προς την προωθούμενη τότε ρύθμιση, επισημαίνοντας πως εγείρει νομικά ή και συνταγματικά δικαιώματα.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών υπογραμμίζει συγκεκριμένα στην επιστολή του, πως ο νόμος που ψηφίστηκε δύναται να περιορίζει το δικαίωμα της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος ή επικερδούς εργασίας(άρθρο 25 του Συντάγματος), καθώς και το δικαίωμα του συμβαλλεσθαι ελευθέρως(άρθρο 26 του Συντάγματος).

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Τραπεζών σημειώνει πως η συγκεκριμένη τροποποίηση, δεν συνάδει με το άρθρο 10 του Περί Συμβάσεων Νόμου, βάσει του οποίου, συμφωνία που καταρτίζεται με ελεύθερη συναίνεση των μερών, νόμιμη αντιπαροχή και νόμιμο σκοπό αποτελεί σύμβαση, δηλαδή συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Τραπεζών εκφράζει την θέση πως η εν λόγω τροποποίηση καθιστά άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία αγοραπωλησίας/μίσθωσης, η οποία δεν προέρχεται από εγγεγραμμένο δικηγόρο και συνεπώς έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 10, που αποτελεί βασική αρχή του δικαίου των συμβάσεων.

Στην επιστολή του προς την υπουργό Δικαιοσύνης, ο Σύνδεσμος Τραπεζών επισημαίνει ακόμη με νόημα πως εγείρει εύλογα ερωτηματικά η επιλογή των αγοραπωλησιών/μισθώσεων ακινήτων ως τα μόνα είδη συμφωνιών που επιβάλλεται να συντάσσονται από δικηγόρους. Και αυτό, όπως εξηγεί, καθότι στον ορισμό του «ασκείν τη δικηγορία» στον περί δικηγόρων νόμο δεν περιλαμβάνεται η σύνταξη συμφωνίας με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο.    

«Στα κρυφά και στο παρά πέντε»

Την ίδια ώρα, την κάθετη διαφωνία τους για την απόφαση της Βουλής εκφράζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αφενός χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την απόφαση και αφετέρου αφήνοντας αιχμές για τους λόγους που τροποποιήθηκε η νομοθεσία.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης τόνισε ότι η νομοθεσία τροποποιήθηκε ουσιαστικά στα κρυφά, στο παρά πέντε των βουλευτικών εκλογών, με στόχο να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα κάποιων μελών του νομοθετικού σώματος.

«Διερωτόμαστε πόσοι από αυτούς τους βουλευτές που ενέκριναν τη νομοθεσία ασκούν το δικηγορικό επάγγελμα και σε ποιο βαθμό θα επωφεληθούν από τα νέα δεδομένα, καθώς τα συμβόλαια και έγγραφα που αφορούν μίσθωση ή αγοραπωλησία ακινήτων θα συντάσσονται αποκλειστικά από δικηγόρους», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μουσκίδης.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καταγγέλλουν ότι η τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου έγινε χωρίς κανένας από τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς να κληθεί για να εκφέρει άποψη προηγουμένως.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας δεν έγινε με στόχο την προστασία ιδιοκτητών, πωλητών, αγοραστών ή ενοικιαστών ακινήτων, εξηγώντας ότι δεν είχε παρατηρηθεί οποιοδήποτε σχετικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια

Σημειώνεται ότι το επιπλέον κόστος για κάθε συναλλαγή αναμένεται να επωμιστούν οι αγοραστές ή οι πωλητές ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ οι αναπόφευκτες καθυστερήσεις, περίπου ενός μηνός, θα λειτουργήσουν εις βάρος των συναλλαγών.

Ευελπιστώντας σε αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιφυλάσσονται για τον τρόπο αντίδρασής τους.

«Θα ενεργήσουμε και πολύ έντονα, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία και λανθασμένη διαδικασία που ενέκρινε στα κρυφά η Βουλή», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΣΙΑ.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους