Ψάχνουν λύση για τις κρατικές εγγυήσεις οι αρχηγοί

Στη σκιά της τεράστιας αναστάτωσης που προκάλεσε η απόφαση της κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Οικονομικών να μην συζητήσει και να μην παραπέμψει για ψήφιση στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις και αυτοεργαδοτούμενους, ύψους 1.4 δισεκατομμυρίων ευρώ-παραπέμποντας στην επομένη Βουλή-, το όλο ζήτημα τίθεται σήμερα στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων.

Το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις εξελίχθηκε, όπως και σειρά άλλων καίριας σημασίας για την οικονομία του τόπου ζητήματα κατά καιρούς, σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης από κόμματα της αντιπολίτευσης, εξ ου και η αρχική άρνηση να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και να προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στην Ολομέλεια.

 

Διαβάστε ακόμη: 

Οι μεγαλομέτοχοι 20+ εταιρειών της Κύπρου

Παπαέλληνας: Αποκτά το 100% της BC Butterfly Cosmetics

 

Στόχος σήμερα, το νομοσχέδιο να προωθηθεί τελικά στην Ολομέλεια πριν από την αυτοδιάλυση της παρούσας Βουλής ενόψει βουλευτικών εκλογών, με βασικό βεβαίως ζητούμενο την υπερψήφισή του. Σε αυτό τουλάχιστον προσβλέπουν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει χθες πως πρόκειται για ένα σημαντικό σχέδιο στήριξης όσων έχουν υποστεί σημαντικές θυσίες ή έχουν οικονομικά επηρεαστεί από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα των κρατικών εγγυήσεων ως ύψιστης σημασίας και ένα εργαλείο που θα προσφέρει ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο διανύουμε. Όπως υπέδειξε ο κ. Νεοφύτου, το νομοσχέδιο θα θωρακίσει παράλληλα τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων σε όλους τους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

«Είναι χιλιάδες οι κυπριακές επιχειρήσεις, δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι και οι αυτοεργοδοτούμενοι, που ουσιαστικά τιμωρούνται, επειδή η αντιπολίτευση παίζει παιχνίδια μικροπολιτικά και επιλέγει τις σκοπιμότητες», τόνισε εξάλλου ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως είναι η δεύτερη φορά, που αυτό το μέτρο αποστερείται από την κυπριακή οικονομία, ενώ είναι επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο η αντιπολίτευση να επιλέγει την οδό της ανευθυνότητας.

Το δικό της μήνυμα έστειλε και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, καλώντας όλους να υπερβούν τα στενά κομματικά πλαίσια και να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, να παρέχει με όλους τους δυνατούς τρόπους στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου, διαβιβάζοντας αίτημα του κόμματός του, όπως στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας των αρχηγών των κομμάτων προστεθεί ως θέμα για συζήτηση το νομοσχέδιο που εκκρεμεί για τις κρατικές εγγυήσεις, ώστε να βρεθεί ο τρόπος να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν από τη διάλυση της παρούσας Βουλής.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει κατά τη σημερινή συνέδρια των αρχηγών των κομμάτων, όπως το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

 

Διαβάστε ακόμη: ​​​​​​​

Λάβρος για τις κρατικές εγγυήσεις ο Αναστασιάδης

Στη σύσκεψη των αρχηγών οι κρατικές εγγυήσεις-Αναδίπλωση από ΔΗΚΟ

Οι κρατικές εγγυήσεις, η απαράδεκτη Βουλή και τα… θρομβωτικά επεισόδια

Στην αντεπίθεση για τις κρατικές εγγυήσεις ο Κ. Πετρίδης

 

Ταυτόχρονα, επικαλούμενος το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων», γνωστοποίησε και την πρόθεση του ΔΗΚΟ να ζητήσει όπως ο Γενικός Ελεγκτής παρακολουθεί ως παρατηρητής την διαδικασία των κρατικών εγγυήσεων.

Την ετοιμότητά της να συζητήσει και να στηρίξει τις κρατικές εγγυήσεις, αλλά με προϋποθέσεις, εξέφρασε χθες η ΕΔΕΚ, ζητώντας συγκεκριμένα: α)Να γίνουν βελτιώσεις προς όφελος των δανειοληπτών, οι οποίες θα κατοχυρώνουν την ισότητα πρόσβασης όλων των δανειοληπτών στον τραπεζικό τομέα και την προστασία τους από ενδεχόμενες μελλοντικές αυθαιρεσίες. β)Να ληφθούν πρόνοιες για αποφυγή αχρείαστων εγγυήσεων που θα είναι σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη.

«Οι κρατικές εγγυήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο φτάνει να χρησιμοποιείται με διαφάνεια, έλεγχο και στόχευση για να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις -και κυρίως οι μικρομεσαίες- δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό», η επί της ουσίας θέση που διατυπώθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ.   

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων