Αρνείται να χάσει από την αξία του το κυπριακό διαβατήριο

Εν μέσω πανδημίας και στη σκιά της κατάργησης του επενδυτικού προγράμματος, το κυπριακό διαβατήριο έχει ανεβεί δύο θέσεις από πέρσι στον δείκτη Henley Passport Index, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έκθεσης για το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος έχει ανεβεί από την 15η θέση όπου ήταν το 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά που διατηρεί η ιστοσελίδα (https://www.henleyglobal.com/passport-index), στην 13η θέση, με δυνατότητα 176 προορισμών. 

Τα δεδομένα που διατηρεί η Henley & Partners πηγαίνουν πίσω μέχρι στο 2006, όταν τότε το κυπριακό διαβατήριο είχε κατακτήσει την πιο ψηλή θέση (ήταν 12ο ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες). Έκτοτε άρχισε μια πτωτική πορεία στον δείκτη για να καταλήξει το 2012 στην 20η θέση. Το 2013 ανέβηκε στην 15η θέση και από τότε φλερτάρει μεταξύ των θέσεων 14 και 17 του δείκτη.

Κι όλα αυτά, κατά την τελευταία δεκαετία, όπου το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα βρισκόταν στο ζενίθ της δημοτικότητάς του και είχε τροποποιηθεί αρκετές φορές με στόχο την προσέλκυση επενδυτών από άλλες χώρες. Οι εξελίξεις κατά τον τελευταίο χρόνο ωστόσο, με τα ξένα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για εκμετάλλευση του προγράμματος, και εν τέλει οδήγησαν στην κατάργηση του ΚΕΠ, φαίνεται πως δεν επηρέασαν αισθητά την δυναμική του κυπριακού διαβατηρίου.

Διαβάστε ακόμα: 

Αναβρασμός στην αγορά ακινήτων για τον ρόλο των δικηγόρων

Στην αντεπίθεση για τις κρατικές εγγυήσεις ο Κ. Πετρίδης 

Οι κρατικές εγγυήσεις, η απαράδεκτη Βουλή και τα… θρομβωτικά επεισόδια

Βεβαίως, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την εξίσωση και ο παράγοντας «COVID-19», αφού είναι ο κύριος λόγος για τον τερματισμό των ταξιδιών, αφού μόλις τώρα–ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού-ξεκινούν σταδιακά οι χώρες να ανοίγουν τα σύνορα τους για ταξίδια. Επομένως, η ανάγκη για την κατοχή ενός διαβατηρίου που δίνει πιο εύκολα πρόσβαση σε άλλες χώρες προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους οικοδεσπότες, ειδικά για τις χώρες που βασίζονται στον τουρισμό και τη βιομηχανία του, όπως είναι η Κύπρος.

Οι άλλες χώρες

Ο Henley Passport Index καταμετρά 199 διαβατήρια και 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς, και ουσιαστικά κατατάσσει τα διαβατήρια των χωρών αναλόγως του πόσους προορισμούς μπορούν να ταξιδέψουν οι κάτοχοι τους,  χωρίς να χρειάζεται να αιτηθούν για βίζα. Ο Δείκτης χρησιμοποιεί δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ). 

Για σκοπούς σύγκρισης, η Ελλάδα διατηρήθηκε στην 8η θέση κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, ενώ μαζί με Τσεχία, Μάλτα και Νορβηγία, οι κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων μπορούν να ταξιδέψουν σε 186 προορισμούς.

Την πρωτιά στην κατηγορία κατέχει η Ιαπωνία, με τους κατόχους διαβατηρίων από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, να μπορούν να ταξιδέψουν σε 193 προορισμούς χωρίς την ανάγκη βίζας. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 192 προορισμούς, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται Γερμανία και Νότια Κορέα με πρόσβαση σε 191 προορισμούς.

Στον πάτο του πίνακα βρίσκεται το Αφγανιστάν (110η θέση) με μόλις 26 προορισμούς, το Ιράκ (109η θέση) με 28 προορισμούς, η Συρία (108η θέση) με 29 προορισμούς, η Παλαιστίνη (104η θέση) με 37 προορισμούς, η Βόρεια Κορέα (102η θέση) με 39 προορισμούς και το Λίβανο μαζί με το Σουδάν και το Μπαγκλαντές (100η θέση) με 41 προορισμούς.

Προσοχή στο κενό

Σύμφωνα με άρθρο του CEO της Henley & Partners Juerg Steffen, με βάση την έκθεση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταφέρει την τελευταία δεκαετία να σκαρφαλώσουν 50 θέσεις στην κατάταξη και να βρεθούν στην 15η θέση με 174 προορισμούς. Αυτό είναι αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών της χώρας για καλύτερες σχέσεις με άλλα κράτη. Αρκετά ψηλά ανέβηκε και η Κίνα-από την 90η θέση στην 68η–καθώς η χώρα έχει κάνει στροφή στις πολιτικές της, παρουσιάζοντας έναν πιο ανοικτό και με αυτοπεποίθηση εαυτό.

Το πρόβλημα όμως που εντοπίζει η έκθεση αφορά τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, επανεκκινούν τις οικονομίες τους, αφού τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Σε αντίθεση με  πολίτες αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων οικονομιών, όπου η διάθεση εμβολίων είναι πολύ πιο αργή και όπου τα διαβατήρια τείνουν να προσφέρουν πολύ λιγότερη ελευθερία ταξιδιού γενικά - το μέλλον προδιαγράφεται σαφώς λιγότερο ρόδινο.

Αυτό που τονίζεται από τον δείκτη, είναι πως με βάση τα στοιχεία από το 2006, κάτοχοι διαβατηρίων από χώρες ψηλά στην κατηγορία, όπως για παράδειγμα της Ιαπωνίας, μπορούν να ταξιδέψουν σε 167 περισσότερους προορισμούς, από ότι του Αφγανιστάν που βρίσκεται χαμηλά. Αυτό το χάσμα ενδέχεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού γίνονται προϋπόθεση για τα ταξίδια και οι πολίτες με διαβατήριο από αναπτυσσόμενες χώρες εμβολιάζονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Δειτε Επισης

Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα