Τα «Πράσινα Σημεία» στις Ορεινές Κοινότητες ενώπιον της Βουλής

Το φλέγον ζήτημα της εγκατάστασης «Πράσινων Σημείων» στις ορεινές κοινότητες της Κύπρου συζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατόπιν εγγραφής αυτεπάγγελτου θέματος εκ μέρους της βουλευτού  του ΔΗΣΥ Λεμεσού, Δρος Ελένης Σταύρου.

Κατά τη συνεδρία της η Επιτροπή διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το πρόγραμμα διαχείριση των σημείων αυτών, λόγω της απόρριψης παντός είδους αποβλήτων τόσο από πολίτες, όσο και από τις ίδιες τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στα προβλήματα προστίθενται και κάποια «γκρίζα σημεία» στα συμβόλαια με τις ανάδοχες εταιρίες, για το τι επιτρέπεται να απορριφθεί και τι όχι, ενώ διαπιστώνεται επίσης ότι τα ωράρια λειτουργίας δεν εξυπηρετούν το κοινό. 

Ωστόσο, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι οι αρχικές αντιρρήσεις των ορεινών κοινοτήτων έχουν καμφθεί σε αρκετές περιπτώσεις, καταδεικνύοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιλαμβάνονται πλέον τα οφέλη από τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων», για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Όπως δήλωσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δρ Ελένη Σταύρου, στόχος της ίδιας, σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, είναι η βελτίωση  των υφιστάμενων  «Πράσινων Σημείων» και η λειτουργία νέων. Η λύση σε αυτά τα προβλήματα, είπε χαρακτηριστικά, εντοπίζεται στη διόρθωση των συμβάσεων, και στην ανάληψη από τα ίδια τα κοινοτικά ή δημοτικά συμβούλια της λειτουργίας τους, όπως συμβαίνει σε Πάφο και Λάρνακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων θα στηρίξει τα «Πράσινα Σημεία», παραχωρώντας 5 μεγάλους τεμαχιστές και επιπλέον οχήματα μεταφοράς, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση των δρόμων που οδηγούν σε αυτά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημιουργία 30 γωνιών ανακύκλωσης και σημείων συλλογής στην ορεινή Κύπρο, καθώς και η εντατικοποίηση της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Παγκύπρια λειτουργούν σήμερα 23 «Πράσινα Σημεία», 4 από τα  οποία στην επαρχία Λεμεσού.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές