Έτσι θα γίνουν οι νέες φοιτητικές εστίες στην Αθαλάσσα

Στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη β’ φάση των φοιτητικών εστιών, στην Πανεπιστημιούπολη, στην περιοχή Αθαλάσσας, στη Λευκωσία, προχωρά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του οράματος για τη δημιουργία μιας έξυπνης και πράσινης πανεπιστημιούπολης.

Όπως σημειώνεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, το εμβαδόν της ανάπτυξης των νέων φοιτητικών εστιών στην Πανεπιστημιούπολη ανέρχεται στα 27.000 τ.μ.

 

 

Έργο €35 εκατ.
Το συνολικό μεικτό εμβαδόν του έργου των φοιτητικών εστιών β’, ανέρχεται στα 31.000 τ.μ., περιλαμβανομένων υπόγειων χώρων στάθμευσης, αποθηκών, υποστηρικτικών χώρων κλπ.
 

  

Τονίζεται ακόμη ότι ο προϋπολογισμός δαπάνης του έργου, με βάση τις ισχύουσες τιμές κατά την ημερομηνία κατάθεσης της μελέτης, θα πρέπει να είναι €35 εκατ., περιλαμβανομένων των απροβλέπτων και των αυξήσεων εργατικών και υλικών, και μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

 

 

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης που θα υπογραφεί με τον επιτυχόντα αρχιτέκτονα ανέρχεται στα €2.58 εκατ.
 

  

Τα κριτήρια για την ανάθεση
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιδιώκει μέσω της διαδικασίας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, να εξασφαλίσει για το έργο των φοιτητικών εστιών β’ την καλύτερη δυνατή πρόταση ως προς την ποιότητα αρχιτεκτονικής ιδέας, την ένταξη στην Πανεπιστημιούπολη και τον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα (περιβαλλοντική, ενεργειακή προσέγγιση σε συσχετισμό με την υιοθέτηση των ζητούμενων «έξυπνων» συστημάτων αλλά και των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, την κατασκευή και τον προϋπολογισμό.
 

  


Η πρώτη φάση της οικιστικής ανάπτυξης περιλαμβάνει συνολικά 1.272 νέα δωμάτια στην Πανεπιστημιούπολη και μαζί με τα υφιστάμενα, θα αυξήσει τις κατοικίες των φοιτητών έως τις 1.480. Η συνολική έκταση για τις κατοικίες της πρώτης φάσης είναι 36.675 τ.μ.

 

Η οικιστική ανάπτυξη της δεύτερης φάσης θα παρέχει συνολικά 648 νέα δωμάτια στην πανεπιστημιούπολη και μαζί με τα υφιστάμενα θα αυξήσει τις κατοικίες έως τις 1.920. Η συνολική έκταση για τη συγκεκριμένη φάση είναι 18,225 τ.μ.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης των φοιτητικών εστιών, τόσο το οικιστικό τμήμα της Πανεπιστημιούπολης όσο και το Campus Park θα αναπτυχθεί πλήρως, ενώ η περιοχή νότια της Πανεπιστημιούπολης θα καταστεί πιο ζωντανή και θα χρησιμοποιείται τακτικά από φοιτητές.

1.920 δωμάτια έως το 2030

Στον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, σημειώνεται ότι ο αυξημένος αριθμός φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη στο μέλλον, που αναμένεται να φτάσει τους 10.000 έως το 2025, καθώς και οι νέες εστίες, θα αυξήσουν τη ζήτηση για εμπορικά καταστήματα.

  

Με βάση το masterplan του έργου, 704 κατοικίες θα ολοκληρωθούν έως το 2024 σε έκταση 20.700 τ.μ., ενώ 568 κατοικίες θα είναι έτοιμες μέχρι το 2026 με εμβαδόν 15.975 τ.μ., ανεβάζοντας τον αριθμό των εστιών στις 1.480. 

Σε κατοπινό στάδιο, έως το 2028 αναμένεται να ανεγερθούν 384 κατοικίες συνολικής έκτασης 10.800 τ.μ., ενώ μέχρι το 2030 θα υλοποιηθούν 264 κατοικίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 1.920.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων