Powered by

Η Βουλή ψήφισε τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο τον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το έτος 2021 αφού προηγουμένως ομόφωνα δέσμευσε το κονδύλι που αφορά την καταβολή ενοικίου προς την Επιτροπή Σιτηρών, η οποία παραχωρεί στον φορέα τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η δέσμευση του κονδυλίου επήλθε μετά από προφορική τροπολογία που κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία είπε ότι η πρόνοια για καταβολή ενοικίου προς την Επιτροπή Σιτηρών,  για πρώτη φορά επιβαρύνει τον υπό εξέταση προϋπολογισμό, καθότι σε προηγούμενα χρόνια το ενοίκιο καταβαλλόταν από το κράτος στη βάση μιας καλή τη πίστη διευθέτησης με το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών προς την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2021 προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €1.270.476 και έσοδα συνολικού ύψους €1.019.393, τα οποία προέρχονται κυρίως από πάγια ετήσια εισφορά των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων (€555.081), ατομική εισφορά των αιτητών (€24.000), επιβαρύνσεις (€140.000) και κρατική χορηγία (€157.665).

Οι κυριότερες δαπάνες του εν λόγω φορέα για το 2021 αφορούν μεταξύ άλλων, αποδοχές προσωπικού (€357.998), μισθοδοσία αξιωματούχων (€129.000), συνολικές συνεισφορές σε ταμεία (€94.324), συμβουλευτικές υπηρεσίες/Έρευνες (€349.031), έξοδα λειτουργίας γραφείου (€118.863), εκπαίδευση προσωπικού με συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα (€42.000).

Σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και τις προβλεπόμενες δαπάνες προκύπτει έλλειμμα ύψους €251.083, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, αναφέρεται στην Έκθεση και προστίθεται ότι τα έσοδα για το έτος 2021 προβλέπεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος, ενώ αναμένονται αυξημένα κατά τα έτη 2022-2023 λόγω της αυξημένης πρόνοιας για πάγια ετήσια εισφορά από τις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, οι δαπάνες για το έτος είναι αυξημένες κατά 3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο λόγω κυρίως της αυξημένης πρόνοιας για μισθοδοσία, εφόσον επίκειται η πλήρωση της θέσης του Βοηθού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Δειτε Επισης

Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Περισσότερα από 80 έργα κόστους άνω του €1 δις για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας-Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη
Νέος συνέταιρος στην PwC Κύπρου ο Γιώργος Κωνσταντινίδης-Το who is who και πότε εντάσσεται στον Συνεταιρισμό
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Aqua Residences: Οικιστικοί πύργοι €40 εκατ. στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων Λάρνακας
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Αν. Ορθοδόξου: Οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες και η ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών απασχόλησης
Lordos Hotels: Στα σκαριά η ανακαίνιση του Golden Bay-Οι επενδύσεις που έγιναν στα ξενοδοχεία του ομίλου