Στο 0,1% τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 1,3% τον Μάρτιο του 2021, από 0,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με σημερινή εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κύπρο ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 0,1% τον Μάρτιο του 2021, έναντι  -0,9% τον Φεβρουάριο του 2021. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι -2,0% τον Μάρτιο του 2021, έναντι -1,9% τον Φεβρουάριο του 2021.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Μάρτιο (4,3%, σε σύγκριση με -1,7% το Φεβρουάριο), ακολουθούμενη από υπηρεσίες (1,3%, σε σύγκριση με 1,2% το Φεβρουάριο), τρόφιμα , αλκοόλ και καπνό (1,1%, σε σύγκριση με 1,3% το Φεβρουάριο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,3%, σε σύγκριση με 1,0% το Φεβρουάριο).

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Eurostat, το 2020, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας σε ολόκληρη την οικονομία (εκτός της γεωργίας και της δημόσιας διοίκησης) εκτιμήθηκε σε 28,5 ευρώ στην ΕΕ και 32,3 ευρώ στη ζώνη του ευρώ, σε σύγκριση με 27,7 ευρώ και 31,4 ευρώ αντίστοιχα το 2019.

Το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας καλύπτει σημαντικά κενά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας να καταγράφεται στη Βουλγαρία (6,5 ευρώ), τη Ρουμανία (8,1 ευρώ) και την Ουγγαρία (9,9 ευρώ) και το υψηλότερο στη Δανία (45,8 ευρώ), το Λουξεμβούργο (42,1 €) και το Βέλγιο (41,1 €). Στην Κύπρο το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας ήταν 17,0 €. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα.

Το ωριαίο κόστος εργασίας στη βιομηχανία ήταν 28,8 ευρώ στην ΕΕ και 34,8 ευρώ στη ζώνη του ευρώ. Στις κατασκευές, ήταν 25,6 € και 29,0 € αντίστοιχα. Στις υπηρεσίες, το ωριαίο κόστος εργασίας ήταν 28,2 ευρώ στην ΕΕ και 31,1 ευρώ στη ζώνη του ευρώ. Στην κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (εκτός της δημόσιας διοίκησης), ήταν 29,7 ευρώ και 33,1 ευρώ αντίστοιχα.

Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και οι μη μισθολογικές δαπάνες (π.χ. κοινωνικές εισφορές εργοδοτών). Το μερίδιο των μη μισθολογικών δαπανών στο συνολικό κόστος εργασίας για ολόκληρη την οικονομία ήταν 24,5% στην ΕΕ και 25,0% στη ζώνη του ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών