Πως απάντησε η ΚΕΔΙΠΕΣ στην Ελεγκτική για τα ΜΕΧ των ΠΕΠ

Σύμφωνη αλλά με κάποιες διευκρινήσεις βρίσκει η  ΚΕΔΙΠΕΣ την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τίτλο «Έλεγχος Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων από πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα» που δημοσιεύτηκε χθες.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αποστείλει τα ευρήματα της στην ΚΕΔΙΠΕΣ στις 9 Μαρτίου 2021. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΔΣ Λάμπρος Παπαδόπουλος, με ημερομηνία 12 Μαρτίου 2021, επιβεβαιώνει «την ορθότητα των ποσών και στοιχείων που περιλαμβάνονται» στην Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει στα σχόλια του ο κ. Παπαδόπουλος, στην αναφορά ότι «ΠΕΠ τηρούν ΜΕΧ με την ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ για τα οποία δεν προωθήθηκαν λύσεις αναδιάρθρωσης ούτε έχουν ληφθεί νομικά μέτρα για είσπραξη τους» η ΚΕΔΙΠΕΣ σημειώνει ότι για 6 περιπτώσεις ΠΕΠ που οι ρυθμίσεις τους βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ότι είναι πιο αντιπροσωπευτική η αναφορά «Δεν έχουν εξευρεθεί/συμφωνηθεί λύσεις».

Για αυτές τις έξι περιπτώσεις, η ΚΕΔΙΠΕΣ ενημερώθηκε από την Altamira, βρίσκονται σε εξέλιξη νομικά μέτρα, αφού δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις, λόγω μη συνεργασίας των δανειοληπτών. Η ΚΕΔΙΠΕΣ σημειώνει επίσης ότι δεν υπήρξε προνομιακή ή ευνοϊκή μεταχείριση σε καμία περίπτωση ΠΕΠ.

Επίσης, οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η ΚΕΔΙΠΕΣ αναφέρει ότι   έγιναν με βάση τις πρόνοιες των Πολιτικών που ήταν σε ισχύ κατά τον ουσιώδη χρόνο και αντικατοπτρίζουν το κανονιστικό πλαίσιο της ΚΤΚ και τις πρόνοιες της Περί της Διαχείρισης των Καθυστερήσεων Οδηγίας της ΚΤΚ του 2015 και του Κώδικα Συμπεριφοράς για Δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τονίζει επίσης ότι το ύψος των διαγραφών σε αρκετές περιπτώσεις να είναι απότοκο του αρχικού κακού δανεισμού.

Για τις αναφορές σε περιπτώσεις που προωθήθηκε ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία, η ΚΕΔΙΠΕΣ αναφέρει ότι «για όσα από τα συγκεκριμένα ακίνητα των σχετικών υποθέσεων έχουν πωληθεί, οι τιμές πώλησης ήταν οι ίδιες ή ψηλότερες της τιμής αποκατάστασης τους στους λογαριασμούς της ΚΕΔΙΠΕΣ για σκοπούς Debt to Asset (DTA)».

Σημειώνει ότι η τελική τιμή πώλησης εξαρτάται από τα δεδομένα αγοράς στην κάθε χρονική περίοδο. Επιπρόσθετα, η μη πώληση ακινήτου δείχνει τις δυσκολίες πώλησης ακινήτων χαμηλής εμπορευσιμότητας και ότι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων υπό διαχείριση, υπάρχουν ακίνητα με ενδεικτικές τιμές πώλησης χαμηλότερες της τιμής απόκτησης μέσω DTA, λόγω καταχωρημένων μεριδίων ιδιοκτησίας που υφίστανται και ότι αρκετά από τα ακίνητα εντάσσονται σε ειδικές εκστρατείες με παραχώρηση έκπτωσης στις τιμές διάθεσης έτσι ώστε να πωληθούν.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χορηγήσεων προέρχεται από πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Η Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΚΕΔΙΠΕΣ δεν επιβεβαίωσε ή έλεγξε κατά πόσο οι αρχικές εγκρίσεις των υπό εξέταση δανείων παραχωρήθηκαν με ικανοποιητικές εξασφαλίσεις ή και ικανά εισοδήματα για εξυπηρέτηση των δανείων.

Αυτούσια η επιστολή

 

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους