Διαγραφές και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ

Απώλεια εσόδων από μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ειδική έκθεση της. 

Η Έκθεση με τίτλο "Έλεγχος Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων από πρώην Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα" εξετάζει 161 ΠΕΠ και 783 στενά συγγενικά τους πρόσωπα, και 49 εταιρείες/νομικές οντότητες. 

Για τα 161 ΠΕΠ που εξετάστηκαν βρέθηκαν 49 ΠΕΠ χωρίς χορηγήσεις από πρώην ΣΠΙ, 60 ΠΕΠ με μόνο εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και 52 ΠΕΠ με χορηγήσεις που κατέστησαν ως μη εξυπηρετούμενες, έστω και για μια χρονική περίοδο.

​​

​Για τα 52 ΠΕΠ εντοπίστηκαν: 

​​

​​

Συμπεράσματα

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο της Ελεγκτικής, εντοπίστηκαν περιπτώσεις χορηγήσεων σε ΠΕΠ που, λόγω αθέτησης των συμβατικών τους υποχρεώσεων, σε σχέση με την έγκαιρη καταβολή των δόσεων των χορηγήσεών τους, χαρακτηρίστηκαν ως ΜΕΧ.

Ο χειρισμός ορισμένων από αυτών των ΜΕΧ, από την ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ, οδήγησε ή ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων για την ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ και κατ’ επέκταση για τη Δημοκρατία.

Οι περιπτώσεις αυτές, για τις οποίες έχουν γίνει και λογιστικές προβλέψεις στις οικονομικές καταστάσεις της ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ, σύμφωνα με τη λογιστική πολιτική της, αφορούν σε:

  • ΠΕΠ που τηρούν ΜΕΧ με την ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ, για τα οποία δεν έχουν εξευρεθεί/συμφωνηθεί λύσεις αναδιάρθρωσης. Όπως μας πληροφόρησε η ΚΕΔΙΠΕΣ, για τις περιπτώσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη νομικά μέτρα, αφού δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθούν συναινετικές λύσεις, λόγω μη συνεργασίας των δανειοληπτών.
  • ΠΕΠ που προέβησαν σε λύσεις αναδιάρθρωσης των ΜΕΧ που τηρούσαν και που, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιλάμβαναν τη διαγραφή σημαντικών ποσών ή υπόλοιπα προς διαγραφή υπό προϋποθέσεις (ΥΔΥΠ), νοουμένου, δηλαδή, ότι ο οφειλέτης συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του προς την ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ.
  • Ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία, τα οποία, σύμφωνα με την προτεινόμενη δημοσιευμένη τιμή πώλησής τους, από την Altamira, δεν φαίνεται να ανταποκρίνονταν στο ύψος της υποχρέωσης που διαγράφηκε κατά την απόκτησή τους.
  • Περιπτώσεις όπου εγκρίθηκαν χορηγήσεις σε ΠΕΠ με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις ή παρά την εισήγηση για απόρριψη του αιτήματος από τους αρμόδιους λειτουργούς που εξέτασαν τις αιτήσεις ή σε περιπτώσεις που διαφαινόταν ότι δεν προέκυπταν ικανοποιητικά εισοδήματα για εξυπηρέτηση των χορηγήσεων.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει στα συμπεράσματα της ότι ο ελεγχόμενος φορέας είναι η ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ και σε καμία περίπτωση τα ΠΕΠ ή τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Σημειώνει ότι η αναφορά σε ΠΕΠ, και η παράθεση των δεδομένων ως προς τις λύσεις αναδιάρθρωσης ή της ύπαρξης ΜΕΧ, ουδόλως εξυπακούει ότι το ίδιο το ΠΕΠ έχει προβεί κατ΄ ανάγκη σε μεμπτή συμπεριφορά, ούτε και θα πρέπει να θεωρηθεί ότι, με την αναφορά αυτή, αποδίδεται στο ΠΕΠ ανάρμοστη συμπεριφορά σε δημόσια θέση, αφού δεν ήταν δυνατό να εξεταστούν από την Υπηρεσία μας οι προσωπικές συνθήκες κάθε ΠΕΠ που ενδεχομένως να το εμπόδιζαν να συμμορφωθεί με τις δανειακές του υποχρεώσεις.

Ούτε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι λύσεις αναδιάρθρωσης δεικνύουν ευνοϊκή μεταχείριση του ΠΕΠ, αφού για να καταλήξει κάποιος σε ασφαλές συμπέρασμα, ως προς τέτοιο χαρακτηρισμό περί ευνοϊκής μεταχείρισης ενός ΠΕΠ, θα πρέπει να εξετάσει ικανοποιητικό αριθμό άλλων παρόμοιων υποθέσεων τρίτων προσώπων, ώστε να προβεί σε αξιόπιστη σύγκριση του χειρισμού που έτυχε το ΠΕΠ με τα πρόσωπα αυτά.

Δείτε ΕΔΩ την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)