Υφυπουργείο Ανάπτυξης εισηγείται η ΟΣΕΟΚ

Υφυπουργείο Ανάπτυξης εισηγείται η ΟΣΕΟΚ

Τι αναφέρει στο υπόμνημα της για ενίσχυση της Οικονομίας 

Σειρά μέτρων και εισηγήσεων έθεσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για ανταλλαγή απόψεων επανεκκίνησης της οικονομίας και ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που επέφερε η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού. 

Την Ο.Σ.Ε.Ο.Κ. εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Κώστας Ρουσιάς, ο οποίος κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με το οποίο εισηγείται μεταξύ άλλων την σύσταση Υφυπουργείο Ανάπτυξης. Όπως σημειώνει ο νέος κρατικός φορέας θα πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, για την πλήρη υλοποίηση του εκάστοτε αναπτυξιακού προϋπολογισμού, του οποίου μικρό μέρος μόνο υλοποιείται κάθε χρόνο, και τη δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού για :

-    παρακολούθηση της προόδου και προώθηση της πλήρους υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού

-    συλλογή, αξιολόγηση, παρακολούθηση και υλοποίηση προτάσεων που υποβάλλονται προς το Κράτος, για σκοπούς ανάπτυξης

-    έγκαιρη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

-    προώθηση  της υλοποίησης (συγ)χρηματοδοτούμενων έργων (π.χ. περιφερειακής ανάπτυξης) και έργων Συνεταιρισμών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (σχεδιασμός, κατασκευή, συντήρηση).  

ΣΥΣΤΑΣΗ  ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Η εκδίκαση υποθέσεων κατασκευαστικού τομέα, διαρκεί συχνά περισσότερο από μια δεκαετία, λόγω της τεχνικής φύσεως των αναφυομένων διαφορών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, με τα γνωστά δυσμενή συνεπακόλουθα σε βάρος των διαδίκων και της Πολιτείας.

Με τη σύσταση Τεχνικού Δικαστηρίου, θα μειωθεί σημαντικά η διάρκεια εκδίκασης τεχνικής φύσεως θεμάτων σε υποθέσεις του κατασκευαστικού τομέα.

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΜΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
Συγκεκριμένα, απλούστευση των εν γένει διαδικασιών σχεδιασμού, ελέγχου και εκτέλεσης έργων από το κράτος και ειδικότερα των διαδικασιών χορήγησης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής αφ΄ ενός, και αφετέρου των διαδικασιών επίλυσης διαφορών.

Η ανάθεση του πιο πάνω σχεδιασμού σε Μελετητές του ιδιωτικού τομέα και η επέκταση του θεσμού του αυτοελέγχου, θα συμβάλει τα  μέγιστα

•    στη σύντμηση των υφισταμένων χρονοβόρων διαδικασιών και 

•    στην αύξηση των εργασιών στον τομέα.

Χρονοβόρες  επίσης, είναι και οι προβλεπόμενες στα Συμβόλαια για Έργα του Δημοσίου, δικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, στις περιπτώσεις που δεν επιτυγχάνεται φιλικός διακανονισμός.

Η εισαγωγή της Κριτικής Διαδικασίας (Adjudication) επίλυσης διαφορών σε όλα τα Συμβόλαια για Έργα του Δημοσίου, θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσης επίλυσης διαφορών, παράλληλα με τη συνέχιση των εργασιών για αποπεράτωση των έργων.

Καθυστερήσεις τέλος, προκαλούνται και από τις ασάφειες στις προκηρύξεις Δημοσίων Συμβάσεων ως προς τα κριτήρια επιλογής, καθώς επίσης και από την υπέρμετρη χρήση της δυνατότητας προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.  Η εν λόγω δυνατότητα, θα πρέπει να περιοριστεί, με τον καθορισμό συγκεκριμένων μόνο ζητημάτων / θεμάτων, των οποίων θα επιλαμβάνεται, ώστε να δύναται να εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση εντός 2 μηνών και ο Εργοδότης (Κράτος) να συμμορφώνεται αμέσως. 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
Μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος των εταιρειών ανάλογα και με την επένδυση που θα πραγματοποιήσουν σε μηχανήματα και τεχνολογίες: 

•    σε θέματα Ασφάλειας & Υγείας στα εργοτάξια, π.χ. ικριώματα, μέσα ατομικής προστασίας, περιφράξεις εργοταξίων κ.ά., 

•    επιχορήγηση στους τομείς της προώθησης περιβαλλοντικής συνείδησης, ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων [Α.Ε.Κ.Κ., π.χ. επιχορήγηση μέρους, (%), των τελών ανακύκλωσης, των εξόδων εγκατάστασης κάδων διαχωρισμού των παραγόμενων αποβλήτων στα εργοτάξια], των εξόδων μελέτης και εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα γραφεία των μόνιμων διευθύνσεων των επιχειρήσεων, κ.ά. και 

•    επιχορήγηση μέρους του κόστους αγοράς μηχανημάτων συγκεκριμένης ηλικίας και νεώτερης, μειώνοντας έτσι τόσο την ρύπανση του περιβάλλοντος, τα εργατικά ατυχήματα, τον χρόνο επιδιορθώσεων και τον αργό χρόνο μηχανημάτων και προσωπικού.  Με τον σύγχρονο εξοπλισμό, επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγικότητας και η ασφαλής εκτέλεση των εργασιών.

Μείωση των μεταβιβαστικών τελών ακινήτων για περίοδο 12 μηνών με στόχο την αύξηση της κίνησης στη αγορά και κατ’ επέκταση του κύκλου εργασιών της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Επέκταση της ισχύος σε όλα τα υλικά (κατασκευής έργων) του άρθρου 11Β του περί ΦΠΑ Νόμου:

Με τη ζητούμενη επέκταση της ισχύος του πιο πάνω άρθρου, θα αρθεί η δυσμενής φορολογική διάκριση μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων, οι οποίες αφ΄ ενός μεν υποχρεώνονται σε άμεση καταβολή ΦΠΑ σε κάθε στάδιο εκτέλεσης του έργου και αφ΄ ετέρου αναμένουν τον επιστρεπτέο ΦΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα [μέχρι και δώδεκα (12) μήνες], σε αντίθεση με τις άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες καταβάλλουν τον ΦΠΑ όταν και εφόσον πωληθεί το παραχθέν αγαθό. 

Κατ΄ εξαίρεση φοροαπαλλαγή ύψους 10% της αξίας της επένδυσης για όλες τις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα για τα επόμενα 2 χρόνια

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αξιολόγηση με το κριτήριο της πιο χαμηλής προσφοράς:

Η πιο πάνω αξιολόγηση αποβαίνει στις πλείστες περιπτώσεις σε βάρος της ποιότητας των έργων και συντηρεί συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού.

Η Ο.Σ.Ε.Ο.Κ., θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και το κριτήριο της οικονομικά πιο συμφέρουσας προσφοράς στις περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται, ώστε να αποφευχθούν τα πιο πάνω φαινόμενα.

Ορθός Υπολογισμός της Εκτιμώμενης Αξίας:

Η εκτιμώμενη αξία στις προκηρύξεις για έργα του δημοσίου, είναι πάντοτε χαμηλότερη από την πραγματική αξία, με όλα τα δυσμενή συνεπακόλουθα που αναφέρθηκαν πιο πάνω και με μεγάλες καθυστερήσεις στην ομαλή διεξαγωγή  των εργασιών.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ:
Εξαγγελία Σχεδίων Εργοδότησης Ακουσίως Ανέργων σε συνδυασμό με την αναμενόμενη στήριξη της Κύπρου από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεγάλος αριθμός  θέσεων εργασίας, έχουν χαθεί λόγω κλεισίματος συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας (Τουρισμός, Εστίαση), στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η προτεινόμενη εξαγγελία Σχεδίων Εργοδότησης Ακουσίως Ανέργων σε συνδυασμό με την αναμενόμενη στήριξη, θα αξιοποιήσει τα ποσά, τα οποία θα εδαπανώντο, καταβαλλόμενα ως αμοιβή (συμψηφιζόμενη) για προσφορά εργασίας.

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα