Σε ποιους τομείς θα μοιραστεί το €1,2 δις του Ταμείου Ανάκαμψης

Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας θα διοχετευτεί το μεγαλύτερο μέρος του €1,2 δις που θα παραχωρηθούν στην Κύπρο υπό την μορφή χορηγιών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» το προσχέδιο του κυπριακού πλάνου στάλθηκε τον Ιανουάριο στην Κομισιόν και τυγχάνει επεξεργασίας ενώ το τελικό κείμενο αναμένεται τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα το προσχέδιο προβλέπει ποσό €509,5 εκατ. για αξιοποίηση στον άξονα της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας, €422,5 εκατ. για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, ενώ €122,5 εκατ. θα δοθεί για τη στήριξη της αγοράς εργασίας, την εκπαίδευση και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ποσό €95,5 εκατ. θα επενδυθεί για μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και κεφάλαια €78,5 εκατ. προγραμματίζεται να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία και ειδικότερα τα δημόσια νοσηλευτήρια και να καλύψουν και ανάγκες από την πανδημία Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κύπρο αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης €968 εκατ., υπό μορφή χορηγιών, ενώ στο προσχέδιο περιλαμβάνονται έργα και μεταρρυθμίσεις ύψους €1,2 δισ. (μαζί με την κρατική συνεισφορά).

Για την υλοποίηση πολλών προβλεπόμενων δράσεων θα προωθηθούν νομοθετικά μέτρα σε δέκα τομείς, τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή, κάτι που καθιστά αναγκαία την εκ των προτέρων συνεννόηση των δύο εξουσιών.

Οικονομικό μοντέλο
Μέσα από το προσχέδιο προωθείται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εκσυγχρονισμού των δημόσιων υπηρεσιών, τοπικών αρχών και την αύξηση της διαφάνειας. Επίσης, ενισχύεται η έρευνα και η καινοτομία.

Από τα €509,5 εκατ., €185 εκατ. θα αξιοποιηθούν για το νέο μοντέλο, για την επιχειρηματική υποστήριξη και την ανταγωνιστικότητα θα αναληφθούν δράσεις €137 εκατ., €82 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, €64 εκατ. για έρευνα και καινοτομία και €41,5 εκατ. για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Αγορά εργασίας
Ο τομέας της αγοράς εργασίας θα χρηματοδοτηθεί με €122,5 εκατ. και περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την αντιμετώπισης των αδυναμιών της αγοράς εργασίας που σχετίζονται με την ανάγκη διευκόλυνσης της εισόδου στην αγορά.

Αναβάθμιση δημόσιων νοσηλευτηρίων
€78,5 εκατ. αναμένεται να επενδυθούν για την δημόσια υγεία. Θα ληφθούν μέτρα για την αύξηση της ετοιμότητας, ανθεκτικότητας και ποιότητας των υπηρεσιών του ΓεΣΥ. Επίσης, θα δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, με νέο εξοπλισμό και σύγχρονες διαδικασίες για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Προωθούνται επενδύσεις για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τον αποκλειστικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Προωθείται η ίδρυση Ενικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους