Ν. Πηλείδου: €90 εκατ. για στήριξη της επιχειρηματικότητας το 2021

Πλάνο δράσης με σχέδια χορηγιών ύψους ‎€90 εκατ. για το 2021 έχοντας πράσινη προσέγγιση και στοχεύοντας στην επανεκκίνηση της οικονομίας, θα εφαρμόσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ μέσα στην νέα προγραμματική περίοδο θα διατεθούν συνολικά ‎€400 εκατ. μέσω του ταμείου ανάκαμψης και του διαθρωτικού ταμείου. Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο σχέδιο χορηγίας. 


Διαβάστε ακόμα: Σχέδιο χορηγιών €50 εκατ. για μικρομεσαίες του μεταποιητικού τομέα

Για τα σχέδια χορηγιών για στήριξη της επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, καθώς και για τις θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη λειτουργία του μηχανισμού ταχείας δραστηριοποίησης, μίλησε στην κάμερα του InBusinessNews, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.  

Σχέδια στήριξης της επιχειρηματικότητας για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της μεταποίησης, συνολικού ύψους ‎€25 εκατ. Το σχέδιο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να δοθεί η ευχέρεια στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις αιτήσεις ολοκληρωμένα. 

Το σχέδιο για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας σε οικίες, θα προκηρυχθεί στις 9 Μαρτίου. 

Όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειες, Νατάσα Πηλείδου, θα ακολουθήσουν σχέδια για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, για τεχνολογική αναβάθμιση καθώς και για εξοικονόμηση ενέργειας σε επιχειρήσεις. 

«Μέσα στην καινούρια προγραμματική περίοδο, είτε μέσω του ταμείου ανάκαμψης, είτε μέσω του διαθρωτικού ταμείου, γύρω στα  ‎€400 εκατ. που θα διατεθούν συνολικά, τουλάχιστον τα μισά αφορούν σχέδια που έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας και την κυκλική οικονομία» ανέφερε η κ. Πηλείδου.

Διευκρίνισε, ότι υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών.  

Για πιο γρήγορη και άμεση αποτελεσματικότητα, όλα τα σχέδια του Υπουργείου θα υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής αίτησης και θα ακολουθεί ηλεκτρονική διαχείριση τους, είτε αυτό αφορά την αξιολόγηση ή την πληρωμή.


Σε επίπεδο πιο μικρών επιχειρήσεων
Η Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι σε επίπεδο πιο μικρών επιχειρήσεων, γίνονται κάποιες ενέργειες όπως νομοσχέδια για την οικοτεχνία η οποία είναι δημοφιλής σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές. Πρόσθεσε, ότι επεξεργάζονται σχέδια για επιμόρφωση ατόμων σε παραδοσιακά επαγγέλματα όπως είναι ο αργαλειός, τα λευκαρίτικα και η κερμαμική.

«Σε συνεργασία με την ΑνΑΔ επιχορηγούνται μαθήματα και στόχος είναι όσοι άνεργοι εκπαιδευτούν στους τομείς αυτούς, να μπορούν να πουλούν είτε μέσω της χειροτεχνίας, είτε μέσω των δικών τους επιχειρήσεων» πρόσθεσε.

Προοπτικές για περαιτέρω εξαγωγές
Υπάρχουν προοπρικές για περαιτέρω εξαγωγές και για ανοδική πορεία, υποστήριξε η κ. Πηλείδου, ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως το χαλούμι, τα φάρμακα, οι χυμοί, το χοιρινό κρέας και το ψάρι. Όσον αφορά τα φάρμακα το χαλούμι, ακόμη και εν μέσω κορωνοϊού, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2020 – Οκτωβρίου 2020, σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές. Ευρύτερα, από το 2015 μέχρι το 2019 σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές ύψους 56%.

«Υπάρχει ήδη ανοδική πορεία, στόχος είναι να δώσουμε ώθηση και περισσότερα εργαλεία στις επιχειρήσεις για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές».

Μηχανισμός ταχείας δραστηριοποίησης – Θετικές οι εξελίξεις
Θετικές είναι οι εξελίξεις όσον αφορά τη λειτουργία του μηχανισμού ταχείας δραστηριοποίησης, αφού όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής έξι εταιρείες στον μηχανισμό, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως με την υψηλή τεχνολογία και την καινοτομία.

«Οι εταιρείες αυτές πιστεύω ότι θα προσφέρουν πολλά στην οικονομία μέσω της δραστηριοποίησής τους στην Κύπρου, όχι μόνο λόγω των θέσεων εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν αλλά και μέσω της ευρύτερης δραστηριοποίησής τους, την συνεισφορά και των αλυσιδωτών θετικών επιπτώσεων που θα φέρουν στην οικονομία».


Διαδικασία αίτησης
Οδηγός του σχεδίου: www.meci.gov.cy/sit

Οι αιτήσεις και τα σχετικά απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα https://fundingapps.mcit.gov.cy, χρησιμοποιώντας τους φυλλομετρητές Chrome, Firefox και Edge.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22867149/22867320/22867247/22867282 και 22867284.

 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα