Οι επιχειρήσεις που ανεβάζουν ρολά

Σε σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων προχωρά από σήμερα η κυβέρνηση, με την επαναλειτουργία κάποιων επιχειρήσεων.

Διευκρινίζεται ότι το ξεκλείδωμα της οικονομίας αναμένεται να είναι σταδιακό, θα γίνεται σε φάσεις και θα επιτηρείται συνεχώς μέχρι τη λήψη των επόμενων χαλαρώσεων.

Διαβάστε ακόμα: Χολιγουντιανό θρίλερ θα γυριστεί στη Λεμεσό

Σήμερα Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου επαναλειτουργούν οι εξής επιχειρήσεις:

  • Κομμωτήρια
  • Κουρεία
  • Κέντρα αισθητικής
  • Κέντρα δερματοστιξίας
  • Αυξάνεται επίσης η φυσική παρουσία του προσωπικού των ιδιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε λειτουργία στο 50%. 

Διαβάστε ακόμα: Στο σφυρί 40 σπίτια και διαμερίσματα τον Φεβρουάριο

Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, εργάζονται με εξ΄ αποστάσεως εργασία και επιτρέπεται εντός του κάθε επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού αριθμού εργαζομένων, με ελάχιστο αριθμό φυσικής παρουσίας τα πέντε πρόσωπα, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

SMS με κωδικό 9 για κομμωτήρια, κουρεία και αισθητικούς
Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας θα πρέπει να λειτουργήσουν ξανά τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχει προστεθεί ο αριθμός 9 στο 8998.

Οι πολίτες κάτω των 65 μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αριθμό 9 για μετάβαση σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και κέντρα δερματοστιξίας, έχοντας μαζί τους την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Πρόσωπα άνω των 65 ετών δύνανται να παρουσιάσουν έγγραφη δήλωση κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης με τη χρήση του Εντύπου Β.

Διαβάστε ακόμα: Νεοκλέους: Το 5G βάζει τα θεμέλια για ψηφιακή μεταμόρφωση της Κύπρου

Με rapid test η επιστροφή στη δουλειά
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, και στη βάση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε εθνικό πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου των εργαζομένων που θα επανέλθουν στον εργασιακό τους χώρο από την 1η Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι η κατά το δυνατό ομαλότερη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος διασποράς του ιού εντός των εργασιακών χώρων.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, αλλά και την αποφυγή συγχρωτισμού, ενεργοποιήθηκαν σε 51 σημεία παγκύπρια μονάδες δειγματοληψίας, από τις 28 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, σε διευρυμένο ωράριο, με δύο συνεργεία ανά σημείο και με δυνατότητα διενέργειας πέραν των 20,000 τεστ ανά ημέρα.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να επανέλθουν στην εργασία τους, είναι η προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος rapid test.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης και συνεχούς επιτήρησης της επιδημιολογικής εικόνας, και σε συνεννόηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και ΠΟΒΕΚ, αλλά και άλλους Συνδέσμους που εκπροσωπούν επαγγελματικά σύνολα, τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test αντιγόνου του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία ή/και θα επαναδραστηριοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ως ακολούθως:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

 

Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν στις 8 Φεβρουαρίου
Το καθολικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αναμένεται τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, θα επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, πολυκαταστήματα, καθώς και καταστήματα εντός κλειστών εμπορικών κέντρων (malls).

Ταυτόχρονα, από τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου επαναλειτουργούν πρακτορεία τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.

Τι θα ισχύσει για τα malls
Με την επαναλειτουργία τους από την 8η Φεβρουαρίου 2021, οι επιχειρήσεις εντός εμπορικών κέντρων οφείλουν να τηρούν το μέτρο του ενός προσώπου ανά 15 τ.μ. κατ΄ ελάχιστον, συνολικά στον χώρο του εμπορικού κέντρου και επιπρόσθετα να διασφαλίζουν έλεγχο με την παρουσία εξουσιοδοτημένου προσώπου του εμπορικού κέντρου στις εισόδους του για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας πελατών.

Οφείλουν επίσης να λαμβάνουν μέτρα για σηματοδότηση της απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων, η οποία πρέπει να τηρείται από τους πελάτες κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησής τους τόσο εντός όσο και εκτός των εμπορικών κέντρων και να αναρτούν στις εισόδους τους το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων που δύνανται να ευρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας.

Επιπρόσθετα, απαγορεύεται η χρήση οποιασδήποτε μορφής τραπεζοκαθίσματων στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας