Χ. Κληρίδης: Ελέγχθηκε και το δικηγορικό του ΠτΔ

Το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ανάμεσα στα γραφεία για τα οποία διενεργήθηκε στο παρελθόν έρευνα από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, χωρίς ωστόσο να προκύψει οτιδήποτε, να υπάρξει κατηγορητήριο ή επιβολή προστίμου, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Κατ΄ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεις, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

Υπογράμμισε πως το επίπεδο των εποπτικών ερευνών που κάνει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος είναι αρκετά ψηλό και πως δεν χαρίζονται κανενός.  "Στόχος μας είναι όπου διαπιστωθούν εκτροπές να είμαστε αυστηροί", ανέφερε.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως από το 2013 μέχρι το 2019 έγιναν περίπου 600 επιτόπιοι έλεγχοι από την εποπτική ομάδα του Συλλόγου  και έχουν καταδικαστεί για παραβιάσεις της νομοθεσίας 8 δικηγορικά πρόστιμα και επιβλήθηκαν πρόστιμα. Πρόσθεσε πως με βάση τη νομοθεσία μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι και 1 εκατομμυρίου ευρώ. Διευκρίνισε πως ένα γραφείο μπορεί να ερευνήθηκε 2-3 φορές. Είπε πως για δυο από αυτά τα γραφεία γίνονται και τώρα έρευνες για το θέμα των πολιτογραφήσεων.

Διευκρίνισε ότι για το θέμα των διαβατηρίων δεν επιβλήθηκε ακόμα καμία κύρωση και πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αφορούσαν θέματα που μπορεί να σχετίζονταν με τα διαβατήρια και κυρίως αγοραπωλητήρια έγγραφα ακίνητης ιδιοκτησίας.  

Ερωτηθείς από την Δήμητρα Καλογήρου εάν ανάμεσα στα γραφεία που ερευνήθηκαν ήταν και το πρώην γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε πως ερευνήθηκε όταν είχε εγερθεί παλαιότερα θέμα για κάποιου είδους διαπλοκή με κάποιους από τους πελάτες του εν λόγω γραφείου, και δεν προέκυψε κάτι, δεν υπήρξε κατηγορητήριο, ούτε και επιβολή προστίμου. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου πρόθεσή του είναι να μην θεωρήσει καμία υπόθεση κλειστή.

Υπέδειξε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2020 που έγινε η τροποποίηση της νομοθεσίας του 2012 για να συμπεριληφθεί στην υπηρεσία των διοικητικών υπηρεσιών και η υποβολή αίτησης για τα διαβατήρια το θέμα αυτό καλυπτόταν μόνο στη βάση των γενικών αρχών που ίσχυαν με τη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Τώρα όμως έχουμε επικεντρωθεί στα θέματα των πολιτογραφήσεων», ανέφερε.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, Μύρωνα Νικολάτου, αν έχουν ελεγχθεί τα γραφεία που έχουν κάνει τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτογραφήσεων κατ’ εξαίρεση, ο κ. Κληρίδης είπε πως όταν ανέλαβε την προεδρία του Συλλόγου διαπίστωσε ότι το 2019, λόγω και της δημοσιότητας που δόθηκε και της έκθεσης της Moneyval, η εποπτική αρχή του Συλλόγου έλεγξε 7 δικηγορικά γραφεία. Είπε πως αυτές οι υποθέσεις δεν έχουν κλείσει ακόμα και δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις από το συμβούλιο.

Ανέφερε επίσης πως υπόθεση που αφορά δικηγορικό γραφείο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση που είδε το φως τη δημοσιότητας μετά το βίντεο του Al Jazeera, και το οποίο κατονόμασε, έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχει διαπιστώσει ότι έχουν εμπλακεί περίπου 200 δικηγορικά γραφεία με τα θέματα των διαβατηρίων. Όπως ανέφερε, με βάση μελέτη που έκανε ο ίδιος από αυτά περίπου 10 έχουν διεκπεραιώσει διαδικασίες για άνω των 50 διαβατηρίων. "Περίπου 25 από τα 200 γραφεία έχουν κάνει από 10-50 διαβατήρια και περίπου 140 έχουν κάνει κάτω των 10", πρόσθεσε.

Ο κ. Κληρίδης κατάθεσε στην Επιτροπή έγγραφο 400 περίπου σελίδων. Αναφερόμενος στα καθήκοντα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανέλυσε εκτενώς τον ρόλο και τη λειτουργία του τμήματος εποπτείας και συμμόρφωσης του Συλλόγου σε σχέση με την κείμενη νομοθεσία.

Επεσήμανε πως ο ίδιος ο Σύλλογος έχει αναλάβει τον εποπτικό ρόλο των δικηγόρων και ως εκ τούτου έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα που ασχολείται αποκλειστικά με μόνιμο προσωπικό με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Το τμήμα αυτό απαρτίζεται από έξι μέλη. Ο κ. Κληρίδης είπε πως όταν ανέλαβε την προεδρία του Συλλόγου το τμήμα ενισχύθηκε με την πρόληψη ενός ειδικού εμπειρογνώμονα, ενώ έχει προωθηθεί η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών του με την πρόσληψη επιπρόσθετου καθηγητή ο οποίος έχει κάνει τρία ειδικά σεμινάρια. Σημείωσε πως ο έλεγχος είναι ενδελεχής και γίνεται τόσο επί τόπου όσο και με εμπεριστατωμένα ερωτηματολόγια. Αναφέρθηκε εκτενώς απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής στη μεθοδολογία που ακολουθεί ο Σύλλογος σε σχέση με τις έρευνες που κάνει για τα δικηγορικά γραφεία.

Είπε πως όταν ανέλαβε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έκθεση Καλογήρου. Το θέμα είχε τεθεί στον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος επικαλούμενος γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα του είπε πως η έκθεση δεν μπορεί να του δοθεί, ενόψει του ότι διεξάγονται έρευνες, και στη συνέχεια, όπως σημείωσε ο κ. Κληρίδης, ο ίδιος αποτάθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε, επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά και μου απέστειλε την έκθεση με όλα τα ονόματα των εμπλεκόμενων δικηγορικών γραφείων που όπως είπε τελούν υπό διερεύνηση τώρα από τον Σύλλογο. «Είναι περίπου 4 δικηγορικά γραφεία», ανέφερε.

Είπε πως έχει διεκπεραιωθεί η έρευνα σε ένα από αυτά τα γραφεία στη βάση όχι της έκθεσης Καλογήρου αλλά έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, αφού, όπως σημείωσε, ο ίδιος αποτάθηκε και στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος του απέστειλε δυο εκ των εκθέσεών του που αφορούν άλλα 8 δικηγορικά γραφεία. Πρόσθεσε πως έχει ξεκινήσει έρευνα και για αυτά τα δικηγορικά γραφεία και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Κληρίδης απάντησε επίσης σε ερώτηση του κ. Νικολάτου αν ερευνήθηκαν συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία που σύμφωνα με τα στοιχεία φαίνεται να έκαναν τον μεγαλύτερο αριθμό κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων.

Ανέφερε εξάλλου πως ο αριθμός των δικηγορικών γραφείων που προσφέρουν διοικητικές υπηρεσίες ανέρχεται σε 1300, σε σύνολο 4213 εγγραμμένων μελών του Συλλόγου που ασκούν τη δικηγορία. Είπε πως αυτό που προωθούν τώρα είναι όπως τα δικηγορικά γραφεία ενσωματώσουν ειδικά προγράμματα που αφορούν τον εποπτικό έλεγχο, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση των δικηγορικών γραφείων που ασχολούνται με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών.

Είπε πως η βασική αρχή που θα πρέπει να ακολουθούν οι δικηγόροι είναι όπου υπάρχει επενδυτικό πρόγραμμα με ροή χρηματικών ποσών από το εξωτερικό να γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι ως προς τη νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων.

Ερωτηθείς από τον κ. Νικολάτο εάν υπήρξαν παρεμβάσεις από μέλη του συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ως προς τον έλεγχο που γίνεται στις εποπτευόμενες οντότητες, ο κ. Κληρίδης είπε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο και πως σε ό,τι αφορά το παρελθόν δεν περιήλθε εις γνώση του οτιδήποτε μεμπτό.

Απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Ιωάννου, ο κ. Κληρίδης είπε πως πρέπει να αναπτυχθεί επιτέλους στην Κύπρο η κουλτούρα στον κάθε δικηγόρο ότι θα πρέπει να κάνει τη δουλειά του σωστά και με ακεραιότητα.

Εξάλλου, ερωτηθείς από τη Δήμητρα Καλογήρου εάν ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα ανακοινώνει τις κυρώσεις που επιβάλλει σε δικηγορικά γραφεία ώστε να υπάρχει διαφάνεια, ο κ. Κληρίδης είπε πως έχει περάσει απόφαση από το Πειθαρχικό Συμβούλιο ότι οι αποφάσεις του θα δημοσιοποιούνται μαζί με τα ονόματα αυτών στους οποίους επιβάλλονται οι κυρώσεις.

Επεσήμανε πως το θέμα θα συζητηθεί με τη Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, ώστε να πάρουν την έγκρισή της για δημοσιοποίηση των ονομάτων.

Ερωτηθείς από τον Παύλο Ιωάννου σε σχέση με τις εισηγήσεις του για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ο κ. Κληρίδης είπε πως πρέπει να αποφευχθεί η μηχανοποίηση του όλου συστήματος με την έκδοση διαβατηρίων, μηχανικά και χωρίς αυστηρούς ελέγχους.

"Δεν έχω πειστεί ότι υπήρξε ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου των υποθέσεων αυτών", ανέφερε, σημειώνοντας πως ίσως το κράτος θα έπρεπε να αναθέσει σε μια ανεξάρτητη υπηρεσία τη διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων.

Το όλο πρόγραμμα δεν λειτούργησε πάνω σε σωστή νομική βάση, ανέφερε, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι αδυναμίες του συστήματος και τα λάθη εκείνων που το κατασκεύασαν δεν αναιρούν τις ευθύνες όλων αυτών που το εφάρμοζαν.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή