Ν. Νουρής: Εκτός πραγματικότητας όποιος θεωρεί ότι δεν έγιναν λάθη

Στις 6.324 ανέρχεται ο αριθμός των πολιτογραφήσεων κατά την περίοδο 2013 μέχρι τον Αύγουστο 2020 σύμφωνα με την κατάθεση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεσην πολιτογραφήσεις. Βάσει των πρακτικών της κατάθεσης του κ. Νουρή που κοινοποιήθηκαν στα ΜΜΕ για σκοπούς ίσης μεταχείρισης όλων των μαρτύρων, διαφαίνεται πως δεν υπάρχει πλήρης κατάλογος για τις πολιτογραφήσεις καθώς κατά περιόδους ακολουθήθηκαν διαφορετικές πρακτικές και διαφορετικά κριτήρια τήρησης αρχείων και καταλόγους με τα άτομα που έχουν πολιτικογραφηθεί, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να καταγράφονται οι ανήλικοι που έχουν πολιτογραφηθεί και σε άλλες όχι.

Κληθείς να τοποθετηθεί κατά πόσον έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση αυτού του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, ο κ. Νουρής επισήμανε πως «όποιος θεωρεί ότι δεν έγιναν λάθη, νομίζω είναι εκτός πραγματικότητας. Θεωρώ λάθη ότι έγιναν, γίνονται και θα γίνονται πάντα σε κάθε στιγμή και νομίζω ότι ενδεχόμενα λάθη θα γίνονται για να γινόμαστε και καλύτεροι. Το θέμα είναι τα λάθη αυτά να είναι ανθρώπινα, το θέμα είναι τα λάθη αυτά να διορθώνονται και βεβαίως να μην είναι σκόπιμα».

Στο ερώτημα κατά πόσον δέχθηκε πιέσεις ή παρεμβάσεις από το Προεδρικό κατά την μέχρι τώρα παρουσία του στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Νουρής απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς για το σύνολο των πολιτογραφηθέντων επενδυτών και μελών οικογενειών των επενδυτών, ο κ. Νουρής ανέφερε πως την ίδια περίοδο, 2013 μέχρι 17 Αυγούστου 2020, ανέρχεται σε 3177.  3147 οι επενδυτές και 3177 τα μέλη των οικογενειών τους.

Καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής, ο υπουργός περιέγραψε την διαδικασία που ακολουθείται για την πολιτογράφηση επενδυτών και στάθηκε στο 2019 με την επιλογή από το Κράτος τριών διεθνών Οίκων για την πραγματοποίηση του ελέγχου δέουσας επιμέλειας.

Στο ερώτημα του κατά πόσον τα προηγούμενα δεν γινόταν  εγίνετουν κάποια διαδικασία παρόμοια με αυτήν τη διαδικασία που περιέγραψε, ο κ. Νουρής σημείωσε πως «όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, το πρόγραμμα μετεξελίχθηκε διαχρονικά. Προφανώς δεν υπήρχε η σύμβαση με τις τρεις εταιρείες που κάνουν έλεγχο δέουσας επιμέλειας, ο οποίος ξεκίνησε μόλις το 2019. Επομένως αυτός ο έλεγχος ναι, τα προηγούμενα χρόνια, εάν θα μιλήσουμε για χρονιές προηγούμενες, ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας ξεκίνησε το 2019, επομένως πριν από το 2019 δεν υπήρχε η δυνατότητα του ελέγχου δέουσας επιμέλειας, διότι δεν υπήρχε η σύμβαση με της τρεις εταιρείες». 

Al Jazeera
Αναφερόμενος στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως η Μονάδα Πολιτογραφήσεων ερεύνησε και τα 117 συνολικά ονόματα που το δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα. «Ελέγξαμε κατά πόσο αυτά τα οποία είχαν ανακοινωθεί εν πάση περιπτώσει, ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και είχαμε πει και επαναλαμβάνω και τώρα, ότι αυτό το οποίο εμείς διαπιστώσαμε είναι ότι ουσιαστικά και πραγματικά αυτό το οποίο το δίκτυο παρέλειψε να πει, είναι ότι εάν και εάν υπήρχαν οποιαδήποτε αδικήματα, ενδεχόμενα για κάποια από αυτά τα άτομα αυτά τα αδικήματα δεν είχαν γίνει ποτέ πριν από την πολιτογράφηση, πριν από την αίτηση πολιτογράφησής του ή την κατάθεση της αίτησής του στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτά ενδεχόμενα μπορεί να είχαν γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτά τα ελέγξαμε στον χρόνο, επαναλαμβάνω, που είχε γίνει η ανακοίνωση εκ μέρους του Al Jazeera. Αλλά να σας πω επίσης ότι το Al Jazeera είχε αναφερθεί σε δύο περιπτώσεις προσώπων, τα οποία ανέφερε ότι απέκτησαν με ψευδείς παραστάσεις τα διαβατήρια και εδώ να σας πω ότι επίσης είχαμε ανακοινώσει ότι αυτά τα συγκεκριμένα ονόματα ήταν σε αυτά που περιλαμβάνονταν και είχαν αποσταλεί στην τριμελή επιτροπή από τον Νοέμβριο του 2019 και ήταν υπό διερεύνηση στην τριμελή επιτροπή». 

Δειτε Επισης

Και η ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της κατ' ιδίαν συνάντησης Χριστοδουλίδη με Φατάχ αλ Σίσι
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας