Ελένη Μαύρου: Τυπική διαδικασία οι πολιτογραφήσεις στο Υπουργικό

Σε όλες τις περιπτώσεις τυπική διαδικασία εφάρμοζε το Υπουργικό Συμβούλιο όσον αφορά τις εγκρίσεις για τις πολιτογραφήσεις, ανέφερε στην Ερευνητική Επιτροπή για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Μαύρου διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013, κατά τη διάρκεια της θητείας της οποίας φαίνεται να παραχωρήθηκαν γύρω στις 45 - 50 κατ' εξαίρεση πολιτογραφήσεις σε αλλοδαπούς επενδυτές και επιχειρηματίες.

Όπως προκύπτει από την κατάθεση της κ. Μαύρου, τα πρακτικά της οποίας κοινοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, παρουσιαζόταν το σημείωμα του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο αναφέρονταν τα προσωπικά στοιχεία του επενδυτή, το ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα και το ύψος των επενδύσεων. Τόνισε ακόμα ότι δεν θυμάται να υπήρξε περίπτωση πολιτογράφησης για την οποία να έγινε ειδική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από την αίτηση μέχρι την έγκριση
Αναλύοντας τη διαδικασία που ακολουθείτο από την αρχή της υποβολής μιας αίτησης μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού πολιτογράφησης, σημείωσε ότι αρχικά υποβάλλονταν οι αιτήσεις με βάση τη διαδικασία που είχε καθορίσει από παλιά το Υπουργικό Συμβούλιο, η λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών προωθούσε τον οικονομικό φάκελο της αίτησης στο Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ικανοποιούσε τα κριτήρια.

Την ίδια στιγμή, προωθείτο ο φάκελος στην Αστυνομία, η οποία ερχόταν σε επαφή με την Interpol. Όπως είπε η κ. Μαύρου διασταυρώνονταν πληροφορίες από δύο κατευθύνσεις, η λειτουργός ετοίμαζε την έκθεση, σημειώνοντας ότι στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν θετική η εισήγηση και αν υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις που είχαν κυρίως να κάμουν με τα οικονομικά κριτήρια και στη βάση τούτης της έκθεσης του φακέλου ετοιμαζόταν η εισήγηση για το Υπουργικό.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι υπήρχε επικοινωνία με τον παροχέα από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έγκριση από το Υπουργικό, διευκρινίζοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκαν διευκρινίσεις σε αρκετές περιπτώσεις. «Οι παροχείς έπαιρναν τηλέφωνα στην υπηρεσία του Υπουργείου για να ζητήσουν επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων, παρόλο που χρονικά δεν έπαιρνε περισσότερο από 2-3 μήνες υπό κανονικές συνθήκες η εξέταση της αίτησης, με τον αιτητή νομίζω δεν υπήρχε απευθείας επαφή», ανέφερε σχετικά.

 

«Δεν θυμάμαι, δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο»
Σε διαπίστωσης της Ερευνητικής Επιτροπής ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της πολιτογραφήθηκαν άτομα, τα οποία που είτε θεωρούνταν ως υψηλού κινδύνου, είτε κατηγορήθηκαν, είτε προφυλακίστηκαν, είτε καταδικάστηκαν, με την Επιτροπή να κατονομάζει συγκεκριμένες περιπτώσεις, η πρώην ΥΠΕΣ τόνισε ότι έχει υπόψη της έναν κατάλογο που κυκλοφορούσε στα ΜΜΕ.

Εξήγησε ακόμα ότι κατά την περίοδο που ηγείτο του Υπουργείου, δεν υπήρχε κριτήριο που να αποκλείει πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, άρα ένας μεγάλος αριθμός εκείνων των ατόμων ικανοποιούσε τα τότε κριτήρια, προσθέτοντας ότι τα θέματα που έχουν να κάμουν με καταδίκες, συλλήψεις, κατηγορίες δεν τα εξέταζε το Υπουργείο Εσωτερικών, ερχόταν έκθεση από την Αστυνομία, η οποία επικοινωνούσε με την Ιντερπόλ για να δώσει αυτές τις πληροφορίες.

«Δεν έχω μαζί μου τους φακέλους»
Κληθείσα να σχολιάσει συγκεκριμένη περίπτωση δύο ύποπτων ατόμων που είχαν πολιτογραφηθεί κατ’ εξαίρεση και ιδιαίτερα ενός επενδυτή που επένδυσε στην Κύπρο, οποίος τελικά αποδείχθηκε ότι αντιμετώπιζε νομικά ζητήματα στη χώρα του, η Ελένη Μαύρου απάντησε: «Πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο, οπόταν συγχωρέστε με, γι' αυτό δυσκολεύομαι έτσι λίγο, το όνομα του λέτε είναι γνωστό, αλλά παραδέχομαι ότι δεν θυμάμαι λεπτομέρειες τούτης της υπόθεσης και δεν θυμούμαι αν ήταν μέσα στις περιπτώσεις που πήραν υπηκοότητα εκείνη την περίοδο».

Απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής κατά πόσο τα αρνητικά δημοσιεύματα για μία περίπτωση επενδυτή έπρεπε να έρθουν εις γνώση του Υπουργικού, η πρώην υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν μπορεί να θυμάται για ποια περίπτωση αναφέρεται η Επιτροπή, εξηγώντας ότι αν τα δημοσιεύματα είχαν δει το φως της δημοσιότητας την περίοδο που εξεταζόταν η αίτησή του, είναι όντως παράλειψη αν δεν τέθηκαν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι δεν δύναται να σχολιάσει συγκεκριμένα γιατί, όπως είπε, έχουν περάσει και οκτώ χρόνια και δεν υπάρχουν μαζί της οι φάκελοι για να μπορέσει να ανατρέξει.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»