WOMEN AT THE TOP

«Στην πολιτική, αν θέλεις να ειπωθεί κάτι, ρώτα έναν άντρα. Αν θέλεις να γίνει κάτι, ρώτα μια γυναίκα», είχε πει κάποτε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώτη γυναίκα που ανάλαβε το συγκεκριμένο αξίωμα. Ενισχύοντας την άποψη αυτή, λέμε ότι και στην επιχειρηματικότητα το ίδιο συμβαίνει.

Μπορεί ως είθισται διαχρονικά η γυναίκα να αποκαλείται το ασθενές, αλλά ωραίο φύλο, η αλήθεια όμως, πόρρω απέχει από αυτό. Κατά τους αιώνες έχει αποδειχθεί ότι η γυναίκα, έχοντας το μυαλό, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη, έχει επιτύχει πολλά, τόσο στην πολιτική όσο και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και γενικότερα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εξακολουθεί να είναι μικρό το ποσοστό των γυναικών που κρατούν τα ηνία σε επιχειρήσεις, είτε στην Κύπρο είτε ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί ένα ποσοστό διόλου ασήμαντο.

Έρευνα της Eurostat το 2017 έδειχνε πως στην Κύπρο, μόνο το 21% των γυναικών καταλαμβάνουν τις ψηλότερες θέσεις στον επαγγελματικό τους τομέα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την χώρα μας στις χαμηλότερες θέσεις, εκ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι περίπου το ένα τρίτο (34%) των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στην Ε.Ε. το 2017, ήταν γυναίκες. Σε κανένα κράτος μέλος το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνούσε το 50%. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., τον Απρίλιο του 2019, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 27,8% των μελών των διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, που είναι εγγεγραμμένες σε χώρες της Ε.Ε.

Μπορούν αυτοί οι αριθμοί να αλλάξουν; Μπορεί η γυναίκα να προσφέρει τα μέγιστα στην επιχειρηματική αρένα, να δείξει και να αποδείξει ότι είναι σε θέση να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας; Η απάντηση είναι ναι. Μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση σε έναν κατά κόρον ανδρικής απόχρωσης κανόνα, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο οικονομικό γίγνεσθαι και επιχειρηματικό περιβάλλον. Άλλωστε, αυτό έχουν αποδείξει τα 22 παραδείγματα γυναικών που αναδεικνύουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Κι αποτελούν μόνο ένα δείγμα των γυναικών που εντοπίσαμε στην αγορά της Κύπρου στις ψηλότερες θέσεις των εταιρειών, CEOs, διευθύνουσες σύμβουλοι και ιδιοκτήτριες.

Αρίστη Ανδριώτη

Διευθύνουσα σύμβουλος

The International School of Paphos

Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακολούθως απέκτησε μεταπτυχιακό στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στο City University of New York. Έζησε και εργάστηκε στις ΗΠΑ σε διάφορους τομείς. Η διευθυντική της καριέρα επικεντρώθηκε στον τομέα των ανθρωπιστικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Με την επιστροφή της στην Κύπρο ανέλαβε ως διευθύνουσα σύμβουλος στο The International School of Paphos.

«Διαχρονικός μας στόχος παραμένει η διατήρηση ψηλών επιπέδων μάθησης και καλλιέργειας των μαθητών μας και, ταυτόχρονα, η συνεχής αναβάθμιση και διεύρυνση των υπηρεσιών μας. Εντάσσοντας νέα σύγχρονα μέσα και μοντέρνες καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και διοίκησης, φιλοδοξούμε όπως οι μαθητές μας ως αυριανοί πολίτες, να έχουν τις γνώσεις, τον χαρακτήρα και τις αντοχές για να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Πιστεύουμε στη δυνατότητα της χώρας μας να καταστεί κέντρο εκπαιδευτικών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης, την τοποθεσία, το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων και την πολυπολιτισμική μας κουλτούρα. Το νέο υπερσύγχρονο οικοτροφείο του σχολείου, προσελκύοντας μαθητές απ’ όλο τον κόσμο, αποτελεί επιστέγασμα των προσπαθειών μας προς αυτή την κατεύθυνση», σημειώνει.

Άρτεμις Αντωνιάδου

CEO

Όμιλος Voici La Mode

Αποφοίτησε από το American Academy και σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Essex. Kατέχει μεταπτυχιακό από το City University του Λονδίνου, ενώ εργάστηκε στο Marks & Spencer στο Λονδίνο. Με την επιστροφή της στην Κύπρο το 1981, εντάχθηκε στο δυναµικό του οµίλου Voici La Mode. Από το 1990 µέχρι σήµερα κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου σε Κύπρο και Ρουµανία, όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Παράλληλα, διατηρεί τη θέση της προέδρου του ιδρύματος Αρτεμισίας Παναγιώτου, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 εις μνήμην της θείας της και δημιουργού του ομίλου. Στόχος του ιδρύματος, είναι η προσφορά οικονομικής ενίσχυσης σε παιδιά, ώστε να μπορέσουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια.

Είναι πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γυναικείας Επιχειρηματικότητας από το 2010 και στηρίζει δυναμικά και έμπρακτα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο. Μάλιστα, το 2015 βραβεύθηκε από τα ΚΕΒΕ Business Leaders Awards.

«Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία, με περισσότερα επιτεύγματα και επιτυχίες στο μέλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα τις διαχρονικές μας αξίες, έχοντας πάντα ως σημείο αναφοράς τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά, προσφέροντας υψηλή ποιότητα και εξυπηρέτηση», αναφέρει.

Άντρεα Αντωνίου

Managing director

Iron Mountain SE Europe Leading Bulgaria|Cyprus|Greece|Romania

Απέκτησε πτυχίο κοινωνικής ανθρωπολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Fileminders το 2008, στο operations department, και ανεβαίνοντας τις διάφορες βαθμίδες ανέλιξης κατά τη διάρκεια των χρόνων, ανέλαβε τη θέση της CEO της εταιρείας. Με την εξαγορά της Fileminders από την Iron Mountain το 2017, ηγείται της εταιρείας στην Κύπρο ως managing director. Το 2019, αναλαμβάνει ως managing director σε τέσσερις χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία), θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

«Στόχος μου είναι η επίτευξη των στρατηγικών που θέτει η εταιρεία, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και να παραμένουμε ο αξιόπιστος συνεργάτης κάθε οργανισμού, παρέχοντας του υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να δημιουργούμε νέες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες και προσδίδοντας περισσότερη ευελιξία στη διαχείριση των δεδομένων και πληροφοριών των πελατών μας. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο προσωπικό μας, παραμένοντας πιστοί στις αξίες μας, που προάγουν τη διαφορετικότητα, την ελεύθερη έκφραση και την ανάδειξη νέων ιδεών και τεχνικών, δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις», τονίζει. 

Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου

Διευθύνουσα Σύμβουλος

Partners VMLY&R

pr:partners

Byte The Digital Agency

Σπούδασε γλωσσολογία στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα της ως κειμενογράφος. Η συμβολή της στον κλάδο της επικοινωνίας είναι ανεκτίμητη. Επενδύει στις νέες τάσεις, στην εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών μοντέλων. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη της εταιρείας μέσω της εμπλοκής της σε διάφορες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τα 30 χρόνια εμπειρίας της στον τομέα της διαφήμισης και επικοινωνίας, καθώς και η επιτυχία της ως αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας, έχουν τύχει αναγνώρισης και βραβεύσεων. Μαζί με τον συνέταιρό της Λουκά Γρηγορά και την ομάδα τους, σχεδιάζουν τη στρατηγική και τις επικοινωνιακές λύσεις για τους πελάτες τους.

«Ο προσωπικός μου στόχος συνοψίζεται στο σλόγκαν της εκστρατείας για τα 25χρονά μας. Θέλουμε να είμαστε οι game changers, αυτοί που κάνουν τη διαφορά στην αγορά και στην κοινωνία. Αυτοί που χτίζουν game changing brands, που καθορίζουν και διαμορφώνουν την επικοινωνία με τρόπο που επιτυγχάνει να μιλήσει και να κερδίσει τον καταναλωτή, δημιουργώντας τάσεις και αποτελέσματα. Εν μέσω πανδημίας και μίας παγκόσμιας κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η φιλοσοφία και το μοντέλο εργασίας μας, μας επιβεβαιώνουν και μας επιβραβεύουν. Αναπτύσσουμε ταλέντα και παράγουμε ιδέες και αποτελέσματα, που θα κατατάσσουν εμάς και τους πελάτες μας στην κορυφή», επισημαίνει.

Χριστιάνα Διογένους

CEO

Unicars

Με πτυχίο στην κοινωνική ψυχολογία από το πανεπιστήμιο London School of Economics και ΜΒΑ από το Insead Business School, ανέλαβε με την επιστροφή της στην Κύπρο μερικές από τις πιο στρατηγικές διοικητικές θέσεις του ομίλου Π.Μ. Τσεριώτης, όπου υλοποίησε τους στόχους συγχωνεύσεως και ανάπτυξής του. Από το 2017 κατέχει τη θέση της CEO της εταιρείας Unicars, πετυχαίνοντας μέσα από στρατηγικές οργανωτικές αλλαγές και δραστικές αποφάσεις, καθώς και σταθερή διοίκηση με όραμα, να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της εταιρείας.

«Η νέα εποχή έχει μπροστά της δύο μεγάλες προκλήσεις: Τη διαχείριση της εταιρείας εν μέσω μιας πανδημίας και η άλλη την ηλεκτροκίνηση. Προτεραιότητά μας εν μέσω covid, είναι να μείνουμε στοχοπροσηλωμένοι στον ανθρώπινο χαρακτήρα της εταιρείας. Παράλληλα, υλοποιούμε μια ευέλικτη στρατηγική εφαρμοσμένη στις απαιτήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των brands και του προσωπικού μας. Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες μου για τη Unicars συνοψίζονται στους τρεις βασικούς πυλώνες που ακολουθούμε πιστά: Digitalization, Electrification και Enhanced Customer Experience. Ως πρωτοπόρα εταιρεία, θα συνεχίσουμε να οδηγούμε τις μοναδικές ιστορίες των πελατών μας και στη νέα ηλεκτρική εποχή, προσφέροντας μία μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία», αναφέρει.

Ζωή Ευαγγέλου

General manager

Artview Co. Ltd, member of the CTC Group, Distributor of Christian Dior Cosmetics in Cyprus

Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ από το Cyprus International Institute of Marketing (CIIM). Ξεκίνησε την καριέρα της στην εταιρεία Mallouppas & Papacostas ως purchasing administrator του fashion department και τρία χρόνια αργότερα, συνέχισε στην C.A.Papaellinas ως brand manager, στο τμήμα καλλυντικών. Αρχικά, ήταν υπεύθυνη για τρεις μάρκες, ενώ στη συνέχεια για εννέα μάρκες καλλυντικών για πέραν των οκτώ χρόνων. H σημαντικότερη στιγμή της καριέρας της ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ανέλαβε γενική διευθύντρια της Artview Co., έχοντας υπό την ευθύνη της τον οίκο Christian Dior.

«Στόχος μας είναι να συνεχίζουμε ως Dior, να είμαστε η νούμερο ένα επιλογή καλλυντικών. Μέσω της εξέλιξης και του εκσυγχρονισμού να ανταποκρινόμαστε, τόσο στις προσδοκίες των πελατών μας όσο και στις επιχειρηματικές προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Ταυτόχρονα, στους κύριους στόχους μας είναι και η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των brands που αντιπροσωπεύουμε. Ήδη, έχουμε λανσάρει πρόσφατα τα Foreo, ένα καινοτόμο προϊόν, ενώ σύντομα προχωράμε και με άλλα», υπογραμμίζει.

Ελένη Καλογήρου

Ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια

Hermes Airports

Διετέλεσε ανώτατη οικονομική διευθύντρια και αναπληρώτρια ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ διαθέτει εμπειρία στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων. Στο παρελθόν εργάστηκε στην KPMG, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Λονδίνο. Είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών της Αγγλίας και Ουαλίας (ICAEW) και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Από το 2018 διατελεί μέλος του συμβουλευτικού σώματος του ICAEW Travel, Tourism & Hospitality Community, ενώ το 2019 διορίστηκε ως μέλος στο Συμβούλιο του Διεθνούς Συμβούλιου Αερολιμένων Ευρώπης (ACI Europe). Σήμερα, είναι η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports, της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

«Οι άμεσοι στόχοι είναι η διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας της εταιρείας μας και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας, τόσο του προσωπικού όσο και των επιβατών των αεροδρομίων. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης, η αποκατάσταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου και η αύξηση της επιβατικής κίνησης, δουλεύοντας συλλογικά με τους φορείς των αερομεταφορών και του τουρισμού, ώστε να δρομολογηθούν οι λύσεις της επόμενης μέρας της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς μας, αυτοί εστιάζουν στην επιχειρησιακή αρτιότητα και την αειφόρα ανάπτυξη των εργασιών μας», επισημαίνει.

Έλενα Καπακιώτη

Managing director

Marathon Trading

Πήρε το πρώτο της πανεπιστημιακό δίπλωμα, BSc Politics & Modern History από το University of Manchester και στη συνέχεια, MSc International Business & Management, από το U.M.I.S.T. Αμέσως μετά τις σπουδές της ανέλαβε καθήκοντα στην οικογενειακή επιχείρηση Marathon Trading, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως διευθύνουσα σύμβουλος.

«Προσωπικό μου όραμα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησής μας, με την αύξηση του τζίρου, χωρίς όμως, να χάσει η εταιρεία τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο καλό κλίμα και στις άριστες μεταξύ μας σχέσεις, αλλά κυρίως στην ομαδική δουλειά. Ανέκαθεν επιδίωξή μου ήταν μια δυνατή ομάδα, που θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Εδώ και χρόνια ακολουθούμε αυτό ακριβώς το μοντέλο διοίκησης. Θέτουμε ξεκάθαρους στόχους, αλλά συγχρόνως έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά σε νέες ιδέες και ερεθίσματα. Για μένα άλλωστε, επιτυχία σημαίνει να αντλώ το μέγιστο δυνατόν από τους συνεργάτες μου», τονίζει.

Δήμητρα Καραντώκη

Εκτελεστική πρόεδρος

Όμιλος Εταιρειών Karantokis Group

Σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο. Από το 1995 κατέχει τη θέση της εκτελεστικής προέδρου του ομίλου εταιρειών Karantokis Group, ο οποίος ενεργοποιείται στους τομείς φιλοξενίας, ακινήτων, οικοδομικής και εργοληπτικής βιομηχανίας και διαχείρισης αποβλήτων. Είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό της πολιτικής της εταιρείας και της ανάπτυξης όλων των επιχειρήσεων του ομίλου. Είναι επίσης, η διευθύνουσα σύμβουλος των μεγαλύτερων εταιρειών του ομίλου. Της Medcon Construction Ltd και της Churchill Hotel Management Ltd, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο Crowne Plaza Limassol, το οποίο και διαχειρίζεται. Κατείχε ηγετικές θέσεις σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και εκτελεστικές επιτροπές σε μεγάλους οργανισμούς όπως, ΟΕΒ, ΑΗΚ, ΡΙΚ και ΚΟΓΕΕ. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), μέλος της εκτελεστικής επιτροπής και του συμβουλίου της ΟΕΒ και μέλος του συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

«Στόχος μου είναι να εκμεταλλευτούμε τις συνθήκες της παρούσας κατάστασης και με σωστή στρατηγική να χρησιμοποιήσουμε αυτή την περίοδο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η έξοδός μας από την πανδημία θα μας βρει πιο δυνατούς και ανανεωμένους, με νέους στόχους για το μέλλον», επισημαίνει.

Άννα Καρσερά

Chief executive officer

Karseras Supermarkets

Σπούδασε business & finance στο Λονδίνο και αμέσως εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Αδελφοί Καρσερά, που ίδρυσε ο πατέρας της, Ιωάννης Καρσεράς. Πέρασε απ’ όλα τα τμήματα της υπεραγοράς, αποκτώντας εμπειρία διοίκησης και διαχείρισης αγορών στον τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Παράλληλα, παρακολούθησε σειρά σεμιναρίων με θέμα το μάρκετινγκ και την προώθηση αγαθών, καθώς και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με έμφαση στον σχεδιασμό και τη διαφήμιση. Τις χρονιές 2010 και 2012 συνέβαλε ενεργά στην επέκταση της επιχείρησης, με το άνοιγμα δύο μικρότερων σύγχρονων υπεραγορών, υπό την επωνυμία «Μπακάλικο by Karseras», σε Γερμασόγεια και Άγιο Αθανάσιο. Το 2013 μετέτρεψε το hobby της σε κερδοφόρα επιχείρηση στη Λεμεσό, υλοποιώντας την ιδέα ενός καταστήματος ειδών πλέξης με την επωνυμία «Θα Μ-πλέξεις, Knitting Meeting», όπου ο πελάτης μπορεί επιπλέον, να παρακολουθεί μαθήματα χειροτεχνίας με μαλλί και νήμα. Περαιτέρω, έχει ενεργό ανάμειξη στα κοινά με έντονη φιλανθρωπική δράση, ενώ διετέλεσε και δημοτική σύμβουλος Αμμοχώστου (2007-2011).

«Στοχεύω στη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών μας, προσφέροντας στον καταναλωτή τις πιο καλές τιμές, σε περιβάλλον σύγχρονο, φιλικό και οικείο, όπως μόνο μια οικογενειακή επιχείρηση γνωρίζει και παρέχει», αναφέρει.

Χριστίνα Κοκκάλου

Διευθύνουσα σύμβουλος

Οργανισμός IMR/University of Nicosia™

Μετρά περισσότερα από 25 χρόνια ειδικής επαγγελματικής εμπειρίας σε έργα μελέτης και έρευνας, έχοντας συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οργανισμούς και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διεκπεραίωση σημαντικών έργων. Κομβικό σημείο στην καριέρα της αποτέλεσε η απόφασή της, το 2002, να ιδρύσει την εταιρεία ερευνών Insights Market Research (IMR) Ltd. Είναι κάτοχος πανεπιστημιακού τίτλου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Sunderland (Bachelor of Arts with Second Class Honours [Second Division] Business Administration), καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στο marketing, από το πανεπιστήμιο του Middlesex (MPROF Marketing). Είναι γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ), καθώς και ιδρυτικό μέλος του CSR Cyprus. Είναι πιστοποιημένη Chief Sustainability Officer Professional.

«Φιλοσοφία μας είναι να διαμορφώνουμε και όχι να ακολουθούμε τις τάσεις στον κλάδο μας. Με προσήλωση στην αριστεία, να διανοίγουμε νέους δρόμους και ορίζοντες. Να επενδύουμε σε τεχνολογίες αιχμής, όπως είναι οι ψηφιακές πλατφόρμες που πρώτοι εισαγάγαμε, να αναβαθμιζόμαστε και να εξελισσόμαστε. Να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των πελατών μας, να προσαρμοζόμαστε σε αυτές και να τις εξυπηρετούμε με αξιοπιστία. Είμαστε πάντα έτοιμοι για νέες προκλήσεις», σημειώνει.

Μαρία Κυριακίδου- Καρμιώτη

Διευθύνουσα σύμβουλος

E Kyriakides Lighting / Kyriakides & Pierides Overseas

Kατέχει δίπλωμα στον τομέα της ηλεκτρολογίας από το City University Λονδίνου (BSc Electrical & Electronic Engineering) και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) από το Manchester Business School. Ξεκίνησε την καριέρα της από την Ελληνική Τράπεζα, στη θέση του εκτελεστικού βοηθού του ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή. Το 1994, αξιοποιώντας μία ευκαιρία που της προσφέρθηκε, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση (E Kyriakides Lighting Ltd) με κύρια δραστηριότητα την εισαγωγή και εμπορία φωτιστικών ειδών. Η εταιρεία, έχει πλέον εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες στους τομείς των εταιρικών πελατών και μεγάλων έργων, καθώς και των προσωπικών και εμπορικών πελατών. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αθηνά Επενδυτική Κυπριακή Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

Το 2010 ανέλαβε και τη διεύθυνση της εταιρείας Kyriakides & Pierides Overseas Ltd, μίας από τις παλαιότερες εταιρείες της Κύπρου στον τομέα των εργοληπτών ηλεκτρολογικών έργων.

«Στόχος μου είναι η συνεχής αναζήτηση νέων επαγγελματικών προκλήσεων και η μεγιστοποίηση της αξίας που προσφέρουν οι δύο εταιρείες προς όφελος των πελατών, στελεχών και μετόχων τους, έχοντας προτεραιότητα την εταιρική και κοινωνική ευθύνη», υπογραμμίζει.

Δέσπω Λευκαρίτη

Managing director

Delema McCANN

Μετά από σπουδές marketing στο Λονδίνο, άρχισε την καριέρα της στην οικογενειακή εταιρεία πετρελαιοειδών Petrolina Hellas στην Ελλάδα. Το 1985 επέστρεψε στην Κύπρο και ίδρυσε την εταιρεία επικοινωνίας Delema, συνδεδεμένη με το McCANN Worldgroup. Είναι πρόεδρος του Φορέα Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) και του Συνδέσμου Διαφήμισης-Επικοινωνίας Κύπρου (ΣΔΕΚ), ενώ συμμετέχει σε συμβούλια διαφόρων οργανισμών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών YES for Europe.

«Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε αποτελεσματικές λύσεις για τους πελάτες μας - στρατηγικά σωστές, πολύ δημιουργικές, με σωστό προγραμματισμό μέσων (traditional και online/social media), οι οποίες να συνοδεύονται από ενέργειες δημοσίων σχέσεων και εκδηλώσεις/προωθητικές ενέργειες. Βασική αρχή μας είναι η πλήρης διαφάνεια, ο σεβασμός προς του πελάτες και τα μέλη της ομάδας μας και η δέσμευσή μας για αποτελεσματικότητα», αναφέρει.

Αγάθη Μακρή Στυλιανού

Γενική διευθύντρια

Ιπποκράτειο Ιδιωτικό Νοσοκομείο

Από το 2016 κατέχει τη θέση της γενικής διευθύντριας, έχοντας την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας και συντονισμού όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Πρόκειται για ένα ρόλο με προκλήσεις, όπου καλείται να διατηρεί τις υψηλές προδιαγραφές του νοσοκομείου και, σε συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο, να καθορίζει και να εφαρμόζει τις στρατηγικές αποφάσεις για την πορεία και τους στόχους του.

Εντάχθηκε στο Ιπποκράτειο έχοντας διατελέσει διευθύντρια διεύθυνσης εμπορικών επιχειρήσεων, περιφερειακή διευθύντρια λιανικών επιχειρήσεων και διευθύντρια καταστημάτων στον όμιλο Λαϊκής. Κατέχει πτυχίο στα οικονομικά και μαθηματικά από το Queen Mary College, University of London (Bsc. 1st Honours Degree), ενώ έχει ολοκληρώσει το Executive Leadership Programme, που προσφέρει το Cyprus International Institute of Management (CIIM).

«Η υγεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε ως άνθρωποι. Μέσα από τη θέση μου στο Ιπποκράτειο στοχεύω διαρκώς στη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουμε, ώστε ο κόσμος που μας εμπιστεύεται να έχει άριστου επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες και εξαιρετική κλινική φροντίδα, επικεντρωμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά, σε ένα ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον. Πρωτοπορούμε με τις πιο σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, όπως θεωρείται το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα Da Vinci, και σκοπός μας είναι να κρατήσουμε την πορεία αυτή», τονίζει.

Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου

co-CEO

Όμιλος Tototheo Maritime

Είναι co-CEO ενός παγκόσμιου πάροχου δορυφορικών, ψηφιακών και τεχνικών υπηρεσιών στο τομέα της ναυτιλίας, του ομίλου Tototheo Maritime. Είναι επίσης, μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια σε Κύπρο και Ελλάδα και πρόεδρος του παγκόσμιου οργανισμού WISTA International, που βρίσκεται σε 54 χώρες. Έχει πτυχία από το Οικονομικό Νομικής Αθηνών, το Copenhagen Business School και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η Tototheo Maritime έχει μακρά ιστορία στον τομέα των υπηρεσιών στη ναυτιλία. Ποτέ δεν διστάσαμε μπροστά στις προκλήσεις. Το αντίθετο, ο στόχος μας είναι να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά στα θέματα τεχνολογίας και στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Έχουμε ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, είτε αφορά στους πελάτες μας είτε στην ομάδα μας. Η τιμιότητα και η διαφάνεια σε όλες μας τις δραστηριότητες, είναι οι αξίες που μας εδραίωσαν ως αξιόπιστους συνεργάτες. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα πως θέτω στόχους συνεχώς και πλάνο για να τους πετύχω. Βέβαια, οι στόχοι αυτοί μπορεί να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες, όπως η πανδημία. Το σίγουρο είναι ότι πάντα προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα θετικά και ψύχραιμα», σημειώνει.

Νατάσα Παντελή

Executive director & CEO

Pegasos Refrigerators Industry

Από τα 12 της χρόνια μαθήτευσε κοντά στον πατέρα της, τον οποίο ακολουθούσε στις εμπορικές εκθέσεις της Ευρώπης. Ακολούθως, σπούδασε business administration & marketing στο Coventry University στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, απέκτησε δίπλωμα σε Δραματική Σχολή Θεάτρου στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε επαγγελματικά για τέσσερα χρόνια ως ηθοποιός. Στην εταιρεία πέρασε από τις θέσεις marketing executive, sales manager και τέλος executive director & CEO. Ασχολείται με τη γενική διεύθυνση, επισκέπτεται τους προμηθευτές και συνεργάτες της εταιρείας στις εμπορικές εκθέσεις σε Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία και Ελλάδα, καθώς και πελάτες σε υπεραγορές, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να παρουσιάσει νέα προϊόντα.

«Η οικογενειακή μας επιχείρηση μετρά ήδη 50 χρόνια στην κυπριακή αγορά. Στόχος μου είναι στα επόμενα πέντε χρόνια να καταστεί ισάξια με τις εταιρείες ψύξης του εξωτερικού, να μεγαλώσουμε την γκάμα των προϊόντων μας, να αντικαταστήσουμε παλιάς τεχνολογίας ψυγεία με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον, να αυξήσουμε τον στόλο αυτοκινήτων μας για την τεχνική υποστήριξη των πελατών μας, καθώς και την γκάμα και το πελατολόγιό μας. Επίσης, να αυξήσουμε την παραγωγή/μεταποίηση ειδικών κατασκευών και για οικιακή, και όχι μόνο για επαγγελματική, χρήση», αναφέρει.

Αντιγόνη Τζιαπούρα

Διευθύντρια

Ιδιωτική Σχολή ΦΟΡΟΥΜ

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, UK, αποκτώντας τον τίτλο ΒΑ in English and Greek και στη συνέχεια το ΜΑ in Teaching English as a Second Language. Από το 2000, εργάζεται στο Forum Educational Group, ενώ το 2002 διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην ίδρυση της ιδιωτικής σχολής ΦΟΡΟΥΜ. Διετέλεσε καθηγήτρια, βοηθός διευθύντρια Α’ και από το 2011 μέχρι και σήμερα κατέχει τη θέση της διευθύντριας στη Σχολή.

«Γενικός μας στόχος είναι αφενός, να παρέχουμε στους μαθητές τα εφόδια, τα οποία θα τους επιτρέψουν να έχουν πολλαπλές επιλογές σπουδών και αφετέρου, να διαμορφώσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες και επιτυχημένοι επαγγελματίες. Κύριο μέλημά μας είναι κάθε μαθητής να φθάσει στο μέγιστο των ατομικών δυνατοτήτων του, ακαδημαϊκών και συναισθηματικών, μέσω καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων που προσφέρουμε. Με γνώμονα ότι ‘’κάθε μαθητής μας είναι μοναδικός’’, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη μαθησιακή εμπειρία των μαθητών μας, τόσο όσον αφορά την ακαδημαϊκή καθημερινότητά τους όσο και την προσωπική τους ζωή, προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες για μια επιτυχημένη και ευτυχισμένη ζωή», επισημαίνει.

Άντρη Τριγγίδου

Διευθύνουσα σύμβουλος

Argus Stockbrockers

Είναι κάτοχος πτυχίου οικονομικών και πιστοποιημένη από την κυπριακή και ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Απέκτησε πιστοποιητικό με ειδικότητα στη γενική οικονομική διεύθυνση. Είναι η ιδρύτρια και κύρια μέτοχος της εταιρείας. Το ξεκίνημα έγινε το 2000. Σήμερα, η εταιρεία εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, είναι μέλος στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών. Πριν από την ίδρυση της Argus, εργάστηκε σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις σε επιχειρήσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

«Οι επαγγελματικές μου επιδιώξεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην εφαρμογή του οράματός της μέσω της αρμονικής συνεργασίας. Είμαστε μια δεμένη οικογένεια και μαζί της μεγαλώνουμε και εμείς. Ιεραρχούμε τους μεσοπρόθεσμους επαγγελματικούς μας στόχους ως εξής: Διατήρηση των πελατών, σύσφιξη των σχέσεων και δημιουργία νέων συνεργατών. Συνταγή για την επιτυχή έκβαση των στόχων είναι η εσωτερική οργάνωση, η ενδυνάμωση της ομάδας της Argus και η θετική ενέργεια για νέα φιλόδοξα βήματα μπροστά», σημειώνει.

Ηλιάνα Χαραλάμπους

CEO

MINDY Boutiques

Με σπουδές σε Business Administration & Marketing Management, η Ηλιάνα Χαραλάμπους είναι μια εκ των ιδιοκτητριών των καταστημάτων γυναικείας ένδυσης στην Κύπρο, MINDY Boutiques. Σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης και συνάμα στον χώρο της μόδας. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ενσωματωθεί στη σχεδιαστική ομάδα της εταιρείας, ενώ εδώ και τέσσερα τελευταία χρόνια έχει λανσάρει τη δίκη της σειρά, Mindy by Iliana.

«Διανύουμε μια εποχή με πολλές οικονομικές εναλλαγές, που σχετίζονται με την πανδημία. Όπως είναι λογικό, υπό το πρίσμα της νέας αυτής πρόκλησης οι επαγγελματικοί στόχοι διαφοροποιούνται, έχοντας ως γνώμονα τη διατήρηση όλου του προσωπικού μας και ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη της εξυπηρέτησης και της αρίστης ποιότητας των προϊόντων μας. Στόχος και σκοπός μας, ήταν και θα είναι πάντα η ολοκληρωμένη ικανοποίηση του καταναλωτικού μας κοινού. Σε αυτό συνίσταται άλλωστε, η εκπλήρωση των φιλοδοξιών μας», τονίζει.

Έλενα Β. Χατζηθεοδοσίου

Διευθύνουσα σύμβουλος

Οργανισμός Salamis

Σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο Business Management & Tourism. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες που αντιπροσώπευε ο οργανισμός Salamis προέρχονταν από γερμανόφωνες χώρες, ήταν ο λόγος που την ώθησε με το πέρας των σπουδών της να μεταβεί στη Γερμανία με σκοπό την εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας. Στην εταιρεία εντάχθηκε το 1994. Πέρασε απ’ όλα τα τμήματα, στους τομείς ταξιδιών, εισερχόμενου και εξερχόμενου τουρισμού, κρουαζιέρες, πλοιοδιαχείριση, πρακτορεύσεις πλοίων, διεθνείς & τοπικές οδικές μεταφορές, εκτελωνίσεις και oil & gas logistics. Ασχολήθηκε ενεργά με την ένταξη της εταιρείας στο χρηματιστήριο το 1998 και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Salamis Tours (Holdings) Public Ltd. Το 2019 ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.

«Συνεχίζω το όραμα του πατέρα μου, Βάσου Γ. Χατζηθεοδοσίου, με τον ίδιο ζήλο και αγάπη. Η συνεχής ανανέωση, η αναβάθμιση και η επιτυχία είναι οι προτεραιότητές μου. Η Σαλαμίς, δίνει λόγο τιμής και τον κρατά. Πατά γερά στο παρελθόν και προχωρεί στο μέλλον, ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά τον πήχη, με την αποφασιστικότητα και τη σιγουριά της 60χρονης επιτυχημένης πορείας της», τονίζει.

Joanna Constantinidou

Managing director

Gloria Jean’s Coffees Cyprus

Κατέχει πτυχίο και MBA στη διοίκηση ξενοδοχειακών και τουριστικών και MBA από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το πάθος της για τον καφέ και τη βιομηχανία της φιλοξενίας ξεκίνησε από το 2007, όταν άρχισε να εργάζεται ως επόπτρια στο πρώτο κατάστημα Gloria Jean’s Coffees, που άνοιξε στη λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Μέσα σε δύο χρόνια ανελίχθηκε σε store manager και έπειτα από άλλα δύο χρόνια, ανέλαβε τη θέση του operations manager. Σήμερα, κατέχει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου των Gloria Jean’s Coffees Cyprus, καθοδηγώντας μια ομάδα πέραν των 100 υπαλλήλων και δώδεκα καταστημάτων σε όλη την Κύπρο.

«Οι στόχοι της εταιρείας και κατ’ επέκταση δικοί μου, παραμένουν οι ίδιοι από την πρώτη ημέρα που ανοίξαμε. Να προσφέρουμε τον καλύτερο καφέ, ενώ παράλληλα να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και την καλύτερη εμπειρία στους πελάτες μας. Όπως δηλώνει και το παγκόσμιο όραμα της εταιρείας, “θα επιδιώκουμε πάντα να είμαστε η πιο αγαπημένη και σεβαστή εταιρεία καφέ στον κόσμο”», σημειώνει.

Farah Shammas

Managing director

St Raphael Resort & Marina

Από μικρή η Farah είχε καλλιτεχνική φύση. Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις της οικογένειας ότι θα γινόταν καλλιτέχνης, εντάχθηκε στην επιχείρηση για να εξελίξει την κληρονομιά που ξεκίνησε ο παππούς και συνέχισε ο πατέρας της.

Απέκτησε BA (hons) Classical Literature and Civilisation από το University of Birmingham, MSc Tourism Marketing από το University of Surrey, ενώ από το Cornell University απέκτησε certificate in Financial Management of Hotels και certificate Plant-Based Nutrition. Στα 22 της χρόνια ξεκίνησε στην εταιρεία ως ασκούμενη, όμως μια από τις μεγαλύτερες στιγμές στην καριέρα της ήταν όταν ο πατέρας της, της εμπιστεύτηκε τη διοίκηση του resort.

Σήμερα, έχει υπό την ευθύνη της την επίβλεψη ολόκληρου του θερέτρου. Ως μέλος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος, ασχολείται με τη χάραξη πολιτικής, το προσωπικό, τα οικονομικά, επιχειρησιακά θέματα, την καθημερινή λειτουργία του ξενοδοχείου και την προώθηση στις τοπικές και διεθνείς αγορές. Μάλιστα, πραγματοποίησε ανακαινίσεις και επέκταση του ξενοδοχείου, πολλών εκατομμυρίων.

«Φιλοδοξία μου είναι να πάρω το θέρετρο σε μια πιο σύγχρονη εποχή και μετά την πανδημία να το δω να ανθίζει, να μεγαλώνει και να εντάσσεται στην αγορά των πολυτελών ξενοδοχείων», επισημαίνει.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»