anner-cyta-vodafone

Μαζικές απολύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο

Μαρία Στυλιανού  13/01/2021 07:32
Μαζικές απολύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο

Μαζικές απολύσεις στον κατασκευαστικό κλάδο

Μαρία Στυλιανού  13/01/2021 07:32
Σε μαζικές απολύσεις προσωπικού προχώρησαν το τελευταίο διάστημα τρεις μεγάλες εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται με την κατασκευή πολυτελών ακινήτων. Πρόκειται για εταιρείες από την Πάφο, οι οποίες δραστηριοποιούνται και στη Λεμεσό, ενώ οι αποδεσμεύσεις προσωπικού αφορούν σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου, δηλαδή αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, εργάτες κτλ.

RELATED ARTICLES

 
Οι εν λόγω απολύσεις αποτελούν τον πρώτο μεγάλο αρνητικό αντίχτυπο στον κλάδο μετά την επέλαση της πανδημίας και κυρίως μετά τον οριστικό τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera.
 
 
Μιλώντας στο InBusinessNews, o Προέδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Κώστας Ρουσιάς, επιβεβαίωσε το γεγονός, τονίζοντας πως σύντομα και άλλες εταιρείες του κλάδου θα προχωρήσουν σε αντίστοιχες ή μικρότερου εύρους αποδεσμεύσεις προσωπικού, την ώρα που και εταιρείες στη Λευκωσία έχουν απολύσει μικρότερο αριθμό υπαλλήλων τους.
«Οι απολύσεις στον κλάδο θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα», τόνισε  κ. Ρουσίας, εκτιμώντας πως θα αρχίσει να φαίνεται ανεργία στον τομέα.
 
Όπως εξήγησε, ήδη παρατηρείται καθοδική πορεία της τάξης του 11% στις πωλήσεις συμβολαίων για κατασκευή για ολόκληρο το 2020 σε σύγκριση με το 2019, τη στιγμή που έργα που προγραμματιζόταν να ξεκινήσουν έχουν ανασταλεί, ενώ άλλα που βρίσκονταν στο ξεκίνημα έχουν σταματήσει. «Ήδη έχουν ανασταλεί οι εργασίες πολυώροφων έργων, ενώ έχουν γίνει ακυρώσεις συγκεκριμένων projects, τα οποία είτε βρίσκονταν στα θεμέλια είτε περίμεναν να λάβουν τις άδειες για οικοδομικές εργασίες. Όσοι είχαν βάλει πρόνοια στο συμβόλαιο τους ότι μπορούσαν να επιστρέψουν τα χρήματα στους επενδυτές, το έχουν πράξει, στον απόηχο του τερματισμού του ΚΕΠ», τόνισε ο κ. Ρουσιάς.
 
 
Από την άλλη, πρόσθεσε, ο κορωνοϊός, ο οποίος παρέλυσε την τουριστική βιομηχανία, έβαλε φρένο και στα όποια σχέδια των ξενοδόχων για νέες αναπτύξεις, ανακαινίσεις κτλ. «Τα ξενοδοχεία είναι ο δεύτερος τομέας που δίνει δουλειά στο κλάδο, ωστόσο η δραματική επέλαση του κορωνοϊού στον τουρισμό δεν επιτρέπει σήμερα σε κανένα ξενοδόχο να προχωρήσει σε οποιουδήποτε είδους οικοδομικές εργασίες στις τουριστικές μονάδες, επομένως αυτό επιδρά αλυσιδωτά και στον κατασκευαστικό τομέα», πρόσθεσε.  
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Ρουσιάς διαβλέπει για το 2021 κατακόρυφη πτώση στις κατασκευές, η οποία ενδέχεται να φτάσει ακόμα και στο 30%.  «Θα είμασταν ικανοποιημένοι αν η μείωση περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα», κατέληξε.
 
 
23% βουτιά στα πωλητήρια έγγραφα
Ενδεικτικό της ζοφερής εικόνας που επικρατεί στον κλάδο, αποτελούν τα στοιχεία που εξέδωσε στις αρχές Ιανουαρίου η Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με τα πωλητήρια έγγραφά. Όπως προκύπτει, το 2020 αποχαιρετά την αγορά ακινήτων με ζημιές της τάξης του 23%, μετρώντας 7.968 πωλητήρια έγγραφα σε σχέση με 10.366 το 2019. Σε παρόμοια επίπεδα κινήθηκε και ο τελευταίος μήνας του 2020, καταγράφοντας πτώση 19%, με 737 πωλήσεις έναντι 910 τον Δεκέμβριο του 2019. Το πιο μεγάλο πλήγμα φαίνεται να δέχθηκε η Πάφος, με 1.554 πωλητήρια έγγραφα το 2020 έναντι 2.630 το 2019, καταγράφοντας μείωση 41%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Λεμεσός, με 2.480 πωλήσεις ακινήτων το 2020 σε σχέση με 3.517 το 2019, καταγράφοντας μεν πτώση 29%, διατηρώντας δε την πρωτιά παγκύπρια, με ποσοστό 31%.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας