Με το βλέμμα στα μέτρα Πετρίδη και Ζέτας

Σε ουσιαστική οικονομική στήριξη από το Κράτος προσβλέπουν οι επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την επιβολή αυστηρότερων μέτρων από το Υπουργείο Υγείας μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου που στοχεύουν στην επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας. Από την χθεσινή ανακοίνωση των μέτρων επηρεάζεται η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, άμεσα ή έμμεσα, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στις σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τα μέτρα στήριξης τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων.

Αναμενόμενα χαρακτήρισαν τα αυστηρά μέτρα οι επιχειρηματικές και εργοδοτικές οργανώσεις οι οποίες αναμένουν τώρα έμπρακτη οικονομική στήριξη όχι μόνο της απασχόλησης, αλλά και στοχευμένη οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που θα καλύπτει τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Διαβάστε ακόμα:
Τα νέα κεντρικά γραφεία της Eurobank Κύπρου (photos)
REMU: Πωλούνται δύο νέα διαμερίσματα

Συγκεκριμένα, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ΠΑΣΥΛΕ προτάσσουν την επαναφορά του νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων ώστε οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από την επιβολή των αυστηρών μέτρων, να έχουν πρόσβαση σε φθηνή δανειοδότηση και την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας ώστε να είναι σε θέση να επιβιώσουν μέσα στις πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της πανδημίας.

Παράλληλα, επιζητούν την στοχευμένη οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας της αναστολής των εργασιών τους που επέβαλαν και θα επιβάλουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών. Υπογραμμίζεται πως ο ΓΓ της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, τόνισε πως οι εργοδοτικές οργανώσεις βρίσκονταν σε διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών για σχέδια στήριξης 20 χιλιάδων επιχειρήσεων υπό την μορφή εφάπαξ ποσού το οποίο θα είναι ανάλογο της απώλειας κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης.

Πάντως η «γενναιοδωρία» των μέτρων στήριξης που θα εξαγγείλουν Κωνσταντίνος Πετρίδης και Ζέτα Αιμιλιανίδου, θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν στα δημόσια οικονομικά.

Ποιες επιχειρήσεις παραμένουν ανοικτές
Επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, όπως υπεραγορές, μίνι-μάρκετ, φρουταρίες, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, παντοπωλεία. Διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η πώληση ειδών λιανικού εμπορίου (π.χ. ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά, ηλεκτρικές συσκευές, λευκά είδη, παιχνίδια, κοκ) στις πιο πάνω επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων.

Τα φαρμακεία, οι υπεραγορές, τα μίνι-μάρκετ, οι φρουταρίες, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία, από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους μέχρι τις 10 το πρωί, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν με πληρότητα 50% της χωρητικότητάς τους. Απαγορεύεται η λειτουργία λαϊκών αγορών που πωλούν ρούχα, λευκά είδη ή/και άλλα προϊόντα, καθώς και η πλανοδιοπώληση.

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα παραμένουν σε λειτουργία.
Επίσης, δεν αναστέλλουν τη λειτουργία εργοτάξια και συναφείς με τον κατασκευαστικό τομέα επιχειρήσεις/κλάδοι, τομέα μεταποίησης καθώς και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που θα καθοριστούν από το Υπουργείο Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δύνανται να πωλούν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου (online) και να εκτελούν τηλεφωνικές παραγγελίες με κατ’ οίκον αποστολή/παράδοση.

Τα ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο για τη φιλοξενία ατόμων που δεν έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην Κύπρο και εμπίπτουν στις πρόνοιες του Διατάγματος (παράγραφοι 2.9 έως 2.14 και 2.16). Δεν επιτρέπονται οι κρατήσεις για πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία. 
 
Νοείται ότι οι χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων παραμένουν ανοικτοί:
  • μόνο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που φιλοξενούνται στα υποστατικά τους,
  • με μέγιστο αριθμό ατόμων συνολικά μέχρι 75 πρόσωπα (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι),
  • έξι (6) άτομα ανά τραπέζι,
  • τηρουμένου του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και ενός ατόμου ανά 2 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο.
 
Ανοικτές θα παραμείνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά, αρχιτεκτονικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ) εργάζονται με ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό. Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση με 10 άτομα, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία 2 άτομα. Επίσης, σε μια επιχείρηση με 200 εργαζόμενους, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20 άτομα.

Ποιες κατεβάζουν ρολά
Αναστέλλεται η λειτουργία των πιο κάτω επιχειρήσεων:
  • Κουρεία και κομμωτήρια,
  • Ινστιτούτα αισθητικής,
  • Κέντρα δερματοστηξίας,
  • Θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες θεαμάτων, υπαίθρια και ανοικτά αμφιθέατρα,
  • Χώροι εστίασης *,
  • Κέντρα διασκέδασης,
  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα**,
  • Παιδότοποι,
  • Θεματικά πάρκα, λούνα παρκ, πίστες καρτ, πίστες paintball,
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ιστορικοί χώροι,
  • Ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι,
  • Πρακτορεία στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών,
  • Καζίνο,
Σχολές ερασιτεχνών οδηγών, σχολές οδηγών αυτοκινήτων, σχολές επαγγελματιών οδηγών αυτοκινήτων (Σχολές/Κέντρα Πιστοποίησης Επαγγελματικής ικανότητας), σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων και Σχολές Επαγγελματικής κατάρτισης οδηγών οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων,
Αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ***,
Γυμναστήρια, σχολές χορού, άλλες σχετικές σχολές.
 
* Νοείται ότι οι χώροι εστίασης μπορούν να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) στο ωράριο που καθορίζουν τα ίδια τα υποστατικά και take-away και drive-through μέχρι τις 9 το βράδυ.
 
** Νοείται ότι καταστήματα λιανικού εμπορίου εντός των εμπορικών κέντρων δύναται να πωλούν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου με κατ’ οίκον αποστολή/παράδοση.
 
*** Νοείται ότι στην περίπτωση των αντιπροσωπειών αυτοκινήτων, επιτρέπεται μόνο η λειτουργία των συνεργείων για επιδιορθώσεις (service). Παράλληλα, παραμένουν σε λειτουργία τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι άλλες συναφείς επιχειρήσεις, καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών (ΜΟΤ).

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα