Κυπριακές εταιρείες που τρέχουν με χίλια

Πολλές είναι οι εταιρείες που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική επιχειρησιακή άνοδο, με αύξηση των εργασιών τους, αλλά και των πιθανοτήτων μακροχρόνιας βιωσιμότητάς τους. Ξεχωρίσαμε μόνο μερικές από αυτές, οι οποίες προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα τομέων της κυπριακής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμα:
Πόσο ανταγωνιστική είναι η Κύπρος συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Βίντεο)
Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αλλάζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Κύπρο

Χρ. Καποδίστριας & Υιοί Λτδ
Η Χρ. Καποδίστριας & Υιοί Λτδ ιδρύθηκε ως μια μικρή εταιρεία ανταλλακτικών και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του aftermarket. Οι σημερινοί επικεφαλής της εταιρείας, Μάριος και Κωνσταντίνος Καποδίστριας, συνέχισαν απ’ εκεί που έμεινε ο πατέρας τους Χριστόφορος, μετατρέποντας μία μικρή επιχείρηση ανταλλακτικών σε market leader του τομέα στην Κύπρο και έμπιστο συνεργάτη μερικών από των μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου στον κόσμο. Robert Bosch, Hankook, Castrol, Schaeffler, η ιαπωνική Α.Ε. και η Temot International, είναι μερικοί από τους συνεργάτες του ομίλου. Η περίπτωση της Καποδίστριας αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες κατόρθωσαν να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν χωρίς να χάνουν τον οικογενειακό τους χαρακτήρα.

Foody
Αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματικής ιδέας, η οποία δεν προέκυψε από την ανακάλυψη του τροχού. Απλώς οι ιδρυτές της είδαν μία τάση που αναπτυσσόταν ραγδαία στο εξωτερικό και αποφάσισαν να την εφαρμόσουν και στην Κύπρο. Βέβαια, για τον Αργύρη Αργυρού και την ομάδα του, η πορεία στην καταξίωση δεν ήταν εύκολη ούτε στρωμένη με ροδοπέταλα. Όμως, το εγχείρημα της εταιρείας να συνδυάσει την τεχνολογία με το φαγητό στέφθηκε με επιτυχία και είχε ως αποτέλεσμα την εξαγορά της Foody από τον διεθνή κολοσσό σε θέματα παραγγελίας φαγητού, Delivery Hero. Η Foody, υπό την ομπρέλα πλέον του διεθνούς ομίλου και υπό τη διεύθυνση του κ. Αργυρού, συνεχίζει να μεγαλώνει και να πρωταγωνιστεί στην κυπριακή αγορά παραγγελίας και παράδοσης φαγητού.

Bazaraki
Ακόμα μια digital ιδέα, η οποία έγινε λατρεία κυριολεκτικά. Το bazaraki.com έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο διαδικτυακό πολυκατάστημα στην Κύπρο, μέσω του οποίου πωλούνται από επαύλεις δισεκατομμυρίων μέχρι αναμνηστικά και κονκάρδες αξίας μερικών μόνο ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που θεωρείται ως η νούμερο ένα επιλογή για όσους έχουν κάτι προς πώληση, είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες. Το Bazaraki, ενδεχομένως να αποτελεί την πιο τρανταχτή απόδειξη ότι ο τρόπος διενέργειας των εμπορικών πράξεων στην Κύπρο αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς.

NIPD Genetics
Ενδεχομένως, αν πριν από μερικά χρόνια μας έλεγαν πως μια πρωτοποριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας η οποία αναπτύσσει καινοτόμα γενετικά τεστ εδρεύει στην Κύπρο, να το εκλαμβάναμε για αστείο. Κι όμως, η NIPD Genetics πρωτοπορεί σε διεθνές επίπεδο με την υλοποίηση τεστ και τεχνολογιών, τα οποία συμβάλλουν στην αποφυγή των γενετικών ασθενειών, σε καλύτερη κλινική διαχείριση και στην τελική θεραπεία. Και δεν είναι μόνο τα προϊόντα της NIPD που μιλάνε γι’ αυτή, αλλά και οι διεθνείς επενδυτές και η χρηματοδότηση που έχει προσελκύσει τα τελευταία χρόνια.

Vitatrace
H Vitatrace Nutrition Ltd, γνωστή ως VTN, ιδρύθηκε το 1978 από τον Ευριπίδη Αγκαστινιώτη, ο οποίος διέκρινε τότε την ανάγκη στην κυπριακή αγορά για βιομηχανικά παρασκευασμένα προμείγματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων για τη ζωική παραγωγή της Κύπρου. Η εταιρεία, σύντομα άρχισε να εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες αγορές ανά τον κόσμο, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, και θεωρείται σήμερα ένας από τους βασικούς παρασκευαστές στον τομέα της. Η παρασκευή γίνεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της VTN στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου στη Λευκωσία. Η εταιρεία παράγει επίσης, συμπληρωματικές ζωοτροφές (ισορροπιστές) και υδατοδιαλυτά παρασκευάσματα, τα οποία προορίζονται για τη διατροφή παραγωγικών ζώων, ενώ εμπορεύεται και μεγάλη γκάμα προϊόντων διατροφής και υγείας των ζώων, καθώς και κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Cyfield
Από τους ομίλους που εκμεταλλεύτηκαν την κρίση του 2013 και κατόρθωσαν να εξέλθουν πρωταγωνιστές στον τομέα της ανάπτυξης γης και των κατασκευών. Ο όμιλος Cyfield κατέχει σήμερα ηγετικό ρόλο στους τομείς που δραστηριοποιείται και οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα του τομέα των ακινήτων, της ανάπτυξης γης και της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Ειδικά στην επαρχία Λευκωσίας, τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα έχουν την υπογραφή Cyfield, είτε ως developer είτε ως εργολάβου. Εκ των υστέρων, σοφή αποδεικνύεται η απόφαση του ομίλου να μην εμπλακεί ιδιαίτερα στον τομέα ανάπτυξης έργων, τα οποία συνδέονται με το πρόγραμμα πολιτογράφησης επενδυτών.

Shishalove
Ξαφνικά ο ναργιλές έγινε μόδα, τάση, αγάπη. Δεν είναι τυχαίο που στα περισσότερα στέκια, πλέον υπάρχουν εξειδικευμένοι χώροι για τη διάθεση ναργιλέ. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η ανάκαμψη της χρήσης του ναργιλέ στην Κύπρο, οφείλεται στη Shishalove. Χάρη στη Shishalove, οι Κύπριοι ανακάλυψαν τα hookah, τα bowls και τα hoses. H εταιρεία, διαθέτει σήμερα περίπου 20 καταστήματα παγκύπρια για χονδρικές και λιανικές πωλήσεις, ενώ λειτουργεί και υπηρεσία catering. Προφανώς λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στη χρήση ναργιλέ σε δημόσιους χώρους η εταιρεία θα επηρεαστεί, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η τάση του ναργιλέ δεν πρόκειται να περάσει γρήγορα.

OJO Sun&glasses
Είναι δυνατό ένα brand γυαλιών ηλίου, το οποίο ξεκινά από το μηδέν, να καταστεί η μεγαλύτερη αλυσίδα του είδους της στην χώρα, μόλις σε μερικά χρόνια; Κι όμως, είναι. Τα γυαλιά OJO, τα τελευταία χρόνια έχουν κατακτήσει την κυπριακή αγορά, ενώ έχουν επεκταθεί και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, σε Ελλάδα, Λίβανο, Μάλτα και Σαουδική Αραβία. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προϊόντων της OJO; Η χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με την πολύ ελκυστική προσφορά 1+1, αλλά και το γεγονός πως πληρούν βασικά κριτήρια προστασίας των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία.

Iron Mountain
Η εταιρεία, που ξεκίνησε ως μία start-up με ειδίκευση στη διαχείριση εγγράφων και αρχείων, γρήγορα κατάφερε να αποδείξει πως οι υπηρεσίες που προσέφερε ήταν απαραίτητες για κάθε μεγάλο οργανισμό. Η Fileminders, όπως ονομαζόταν τότε, αναλάμβανε τον… μπελά της διαχείρισης των αρχείων μιας επιχείρησης και γρήγορα κατόρθωσε να γίνει μια από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Κύπρο. Ακολούθησε η εξαγορά από τον αμερικανικό κολοσσό Iron Mountain, και έκτοτε συνεχίζεται η πορεία ανάπτυξης. Μία εταιρεία που εντόπισε ένα κενό στην κυπριακή αγορά και κατόρθωσε την επιχειρηματική ιδέα να την κάνει πράξη.

Point Nine
Δύο Κύπριοι ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 χρόνια από ένα υπόγειο στο Λονδίνο τη δημιουργία ενός λογισμικού, το οποίο θα παρείχε υπηρεσίες «μετασυναλλακτικής επεξεργασίας και αναφοράς». Ο ένας ως chief technology officer σε κινεζική εταιρεία διαδικτύου και ο άλλος ως ανώτερο στέλεχος της Mizuho Bank τότε, εντόπισαν το σημείο επικέντρωσής τους και το εργαλείο που έπρεπε να αναπτύξουν.O λόγος, για τον Παύλο Χριστοφόρου και τον Ιωάννη Μάτση. Δύο «geek» τύπους, που ανέπτυξαν στον ελεύθερό τους χρόνο ένα εργαλείο το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της Point Nine, η οποία πέρσι εξαγοράστηκε από τον κολοσσό Mitsubish UFG. Ένα κολοσσό, ο οποίος πρόσφατα αποκάλυψε πως θα επεκτείνει την παρουσία του στην Κύπρο. Αν οι περισσότεροι δεν κατανοήσαμε ακόμη τι είναι οι υπηρεσίες «μετασυναλλακτικής επεξεργασίας και αναφοράς», αυτό σημαίνει πως έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να καταστούμε τεχνολογικός κόμβος στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

George Z. Georgiou
Ένα από τα πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενα δικηγορικά γραφεία των τελευταίων ετών, το οποίο μεγάλωσε σημαντικά παρέχοντας εξειδικευμένου είδους υπηρεσίες, τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς ιδιώτες. Σε ένα τομέα με έντονο ανταγωνισμό, ποσοτικό και ποιοτικό, ένα σχετικά νέο δικηγορικό γραφείο κατάφερε να ξεχωρίσει και να μεγαλώσει, αφού πλέον αποτελείται από πέραν των πενήντα δικηγόρων, ενώ έχει χειριστεί και κάποιες πολύ σημαντικές υποθέσεις για λογαριασμό πελατών του.

Kapnos & Sons Transport Co Ltd Group
Η εταιρεία συγκοινωνιών κατέχει πλέον την πρωτοκαθεδρία στις δημόσιες συγκοινωνίες της χώρας. Από το 1992 που ξεκίνησε, διαθέτει ένα μεγάλο στόλο όλων των ειδών λεωφορείων, ενώ έγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν ανέλαβε τα δρομολόγια από και προς τα κυπριακά αεροδρόμια. Πιο πρόσφατα, ανέλαβε μαζί με τη Malta Lines Ltd, τις δημόσιες συγκοινωνίες για τις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στον τομέα των συγκοινωνιών στην Κύπρο.

Aon Solutions Cyprus
To 2010 ήταν η χρονιά που συγχωνεύθηκαν δύο κορυφαίες διεθνείς αναλογιστικές εταιρείες: Η Aon και η Hewitt, δημιουργώντας έτσι ένα κολοσσό στο είδος του. Αντίστοιχα και στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία μεγαλώνει διαρκώς, αποτελώντας πρωταγωνιστή στον τομέα της παροχής αναλογιστικών υπηρεσιών. Η εταιρεία, παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και λύσεις επαρκούς συνταξιοδότησης, επενδύσεων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, μέσω ανάλυσης δεδομένων και εργαλείων πρόβλεψης.

Beauty Line
Με 15 καταστήματα σε όλη την Κύπρο και πέραν των 100 καταρτισμένων στελεχών, αποτελεί έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του τομέα των καλλυντικών ομορφιάς στο νησί. Η γκάμα των προϊόντων της Beauty Line περιλαμβάνει προϊόντα περιποίησης δέρματος, μακιγιάζ, αρώματα, προϊόντα μπάνιου, περιποίησης μαλλιών και αξεσουάρ.

Superhome Center
Η αγορά του DIY στην Κύπρο ανθίζει τα τελευταία χρόνια και τα Superhome Center έχουν ρόλο πρωταγωνιστή. Με πέντε καταστήματα παγκύπρια και ακόμα ένα στα σκαριά, στην περιοχή της δυτικής Λευκωσίας, αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή στην κατηγορία του Do It Yourself, με μία πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μάστορες. Ο τομέας του DIY ήταν από τους ελάχιστους που άνθησαν κατά την περίοδο του lockdown. ωστόσο, τα Superhome Center δεν περίμεναν την πανδημία για να έχουν καλά εμπορικά και οικονομικά αποτελέσματα, αφού ανέκαθεν θεωρούνταν ένα ισχυρό asset για τους ιδιοκτήτες του, τον όμιλο CTC και ξένο επενδυτή.

Α/φοι Πέτρου Γαλακτομικά Προϊόντα
Με περισσότερους από 300 κωδικούς στην γκάμα προϊόντων της και με σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές χαλουμιού και άλλων τυροκομικών προϊόντων, η Α/φοι Πέτρου Γαλακτομικά Προϊόντα ή Αλάμπρα, όπως είναι και ένα από τα βασικά brands που χρησιμοποιεί, έχει κατορθώσει να αποτελεί μεγάλο πρωταγωνιστή στην παρασκευή τυροκομικών προϊόντων. Το 2019 επέκτεινε την γκάμα των προϊόντων της λανσάροντας νέα κατηγορίες, όπως γάλα, βιολογικό και αιγινό, φυτικά ροφήματα και χυμούς.

Odyssey Cybersecurity
Με γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα και Νέα Υόρκη, η Odyssey κατορθώνει να ξεχωρίσει ανάμεσα στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, προσφέροντας εξειδικευμένες και custom-made λύσεις για ζητήματα cyber security και τεχνολογικής ασφάλειας. Από το 2002 που ιδρύθηκε, η εταιρεία κατόρθωσε να μεγαλώσει σημαντικά και να την εμπιστευθούν μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού, με τους οποίους έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες.

Bioland Energy
Η Bioland Energy αποτελεί βασικό παίκτη στον τομέα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και κυρίως σε σχέση με φωτοβολταϊκά συστήματα και πυρόλυση. Καταπιάνεται επίσης με λύσεις διαχείρισης αποβλήτων. Πέραν από τα έργα για πελάτες, η Bioland αναπτύσσει δικά της ηλιακά πάρκα, με στόχο να παράγει περίπου 200MW ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η δημιουργία ηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας.

*Δημοσιεύθηκε στην έκδοση IN BUSINESS 1000+: ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή