Ένατη Συνάντηση Δικτύου Επαγγελματιών Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση και προαγωγή του θέματος της επιτήρησης της υγείας των εργαζομένων, ειδικά σε σχέση με την αυξημένη ανάγκη για αξιοποίηση των υπηρεσιών Ιατρών Εργασίας στην μετά Covid-19 εποχή, η 9η συνάντηση του Δικτύου Επαγγελματιών στον Τομέα Εργασιακών Σχέσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (SLRNetwork) επικεντρώθηκε ακριβώς στο θέμα αυτό.

Το SLRNetwork συστάθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις» και στην 9η του συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά ένεκα της πανδημίας Covid-19, συμμετείχαν 160 στελέχη επιχειρήσεων. 

Στο καλωσόρισμα του, ο κύριος Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) απεύθυνε ευχαριστίες προς τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες μεταφέροντας την ευχή η επόμενη συνάντηση του Δικτύου να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, εις αναμονή της χαλάρωσης της καταπόνησης της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία περιορίζει τα αποτελέσματα και δημιουργεί με τρόπο αφύσικο, εφιαλτικά δεδομένα για τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο τους δυναμικό.

Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Αθανάσιο Αθανασίου, Ανώτερο Ιατρικό Λειτουργό, Σύμβουλο Ιατρό Εργασίας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Δρ. Αθανασίου παρουσίασε «Το Νομοθετικό Πλαίσιο που Διέπει το Σύστημα Επιτήρησης της Εργασίας των Εργαζομένων στην Κύπρο», αναλύοντας το πολύπλευρο έργο της Ιατρικής της Εργασίας καθώς και τις υποχρεώσεις και τα οφέλη για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρθηκε, παραμένει πρόκληση για ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης της υγείας των εργαζομένων η τυχόν συμπερίληψη των Ιατρών Εργασίας στο ΓεΣΥ, ενώ αναμένονται διευκρινίσεις ως προς τον ρόλο, την σχέση και την συνεργασία τους με τους προσωπικούς ιατρούς. 

Στην συνέχεια ο Δρ. Ευθύμιος Θανασιάς, Ειδικός Ιατρός Εργασίας, παρουσίασε την ενότητα «Εκτίμηση και Διαχείριση των Κινδύνων Επαγγελματικών Ασθενειών – Ο Ρόλος της Ιατρικής της Εργασίας». Τονίζοντας τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Ιατρικής της Εργασίας, ο Δρ. Θανασιάς παρουσίασε την πρακτική εφαρμογή της εν λόγω ειδικότητας και τον τρόπο με τον οποίο εξασφαλίζεται η πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών, η προαγωγή της υγείας των εργαζομένων, η μείωση των απουσιών από την εργασία, και η αύξηση της ικανοποίησης και της παραγωγικότητας, των εργαζομένων. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κύριου Ανδρέα Αθανασιάδη, Γενικού Διευθυντή του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιριών Κύπρου ο οποίος με πρακτικά παραδείγματα επεξήγησε την «Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη και Αστικής Ευθύνης», τις καλύψεις των ασφαλιστικών σχεδίων και τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα