anner-cyta-vodafone

Σύγκρουση Κυβέρνησης – ΔΗΚΟ για τη διαχείριση της πανδημίας σε υγεία και οικονομία

InBusinessNews  18/11/2020 19:31
Σύγκρουση Κυβέρνησης – ΔΗΚΟ για τη διαχείριση της πανδημίας σε υγεία και οικονομία

Σύγκρουση Κυβέρνησης – ΔΗΚΟ για τη διαχείριση της πανδημίας σε υγεία και οικονομία

InBusinessNews  18/11/2020 19:31
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΚΟ με αφορμή την διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο τόσο της υγειονομικής όσο και της οικονομικής κρίσης,   ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραματέας του ΔΗΚΟ,  Άθως Αντωνιάδης, κάνοντας μάλιστα λόγο για μετάθεση ευθυνών αλλού. Άμεση η αντίδραση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να αφήνει αιχμές για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη από κάποιους και τον Κωνσταντίνο Ιωάννου να τονίζει μεταξύ άλλων ότι «Η υγεία δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαλότητες».

RELATED ARTICLES


 
ΔΗΚΟ: Ερασιτεχνισμός στα διαχείριση της πανδημίας
 
Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ με τον πρόχειρο και αλλοπρόσαλλο τρόπο που διαχειρίζεται το 2ο κύμα της  πανδημίας του Covid-19 οδηγεί τους πολίτες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα καλεί για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της.
Δυστυχώς, σημείωσε, παρακολουθούμε μία κυβέρνηση να πέφτει καθημερινά σε σοβαρά λάθη που ούτε διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, ούτε προστατεύουν την οικονομία. Ο ερασιτεχνισμός της, συμπλήρωσε, ταλαιπωρεί και βυθίζει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα την κοινωνία, τους πολίτες και ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζομένους.
Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ στην προσπάθεια της να σώσει την χαμένη της πολιτική αξιοπιστία, παίζει με τις λέξεις, κρύβεται πίσω από συνθήματα, διεκδικεί «δάφνες», μεταθέτει τις ευθύνες της αλλού, τόσο στους πολίτες όσο και σε δημόσιους λειτουργούς. Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την απομάκρυνση και αντικατάσταση της Διευθύντριας Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημοσίας Υγείας.
Τον Σεπτέμβριο το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες του 2ου κύματος και την ανάγκη έγκαιρης και πλήρους προετοιμασίας.
Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ  αγνόησε κάθε προειδοποίηση. Αντί για το σχεδιασμό και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, επέλεξε τους πανηγυρισμούς για την  επιτυχία της. Σήμερα χάνει τον έλεγχο τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και δείχνει ανήμπορη να αντιληφθεί την κρισιμότητα όσων βιώνουμε σήμερα και όσων ακολουθούν. «Καλούμε για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της. Να σταματήσει να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και, έστω και τώρα, να προχωρήσει άμεσα σε ανασύνταξη και διορθωτικό σχεδιασμό», κατέληξε ο κ. Αντωνιάδης.
 
 
ΥΠΟΙΚ: «Στόχος η έξοδος από την κρίση και όχι τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη»
 
Άμεση η αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος τονίζει πως το υπουργείο θα συνεχίσει δε να επιζητά πολιτικές συναινέσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που πρώτιστο μέλημα έχουν την έξοδο από την κρίση και όχι τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.
κάνει λόγο για πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.
Όπως ανέφερε, την ώρα που η Κυβέρνηση εφάρμοζε ένα από τα πιο γενναιόδωρα πακέτα στήριξης της οικονομίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι οδηγεί την οικονομία σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, σε όλες τις παρεμβάσεις και εκθέσεις, έκανε λόγο για μια ιδιαίτερα αβέβαιη σε έκταση και βάθος κρίση προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να εξαντλήσουμε όλα μας τα πολεμοφόδια λόγω ακριβώς αυτής της αβεβαιότητας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρότεινε μέτρα αμφιβόλου αποτελέσματος, που με μαθηματική ακρίβεια όντως θα οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Τώρα που η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώνει την έγκριση του μεγαλύτερου κατά κεφαλήν ποσού στην Κύπρο από το Ταμείο SURE, λόγω των ορθών και συνεκτικών πολιτικών της Κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων, o Πρόεδρος του ΔΗΚΟ συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση.
Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη συλλογιστική του κ. Παπαδόπουλου. «Σε αυτή τη δύσκολη ώρα, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνετή οικονομική διαχείριση μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Θα συνεχίσει δε να επιζητά πολιτικές συναινέσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα που πρώτιστο μέλημα έχουν την έξοδο από την κρίση και όχι τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.
 
 
Υπ. Υγείας: «Η υγεία δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαλότητες»
Στην αντεπίθεση το Υπουργείο Υγείας, με τον Υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου να παραθέτει ημερομηνίες και δράσεις για νατιμετώπιση της πανδημίας και να τονίζει πως «η Δημόσια Υγείας δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαλότητες, αλλά χώρος για συνεργασία και παραγωγικό διάλογο».
 
Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας.
 
Σε συνέχεια δημόσιων τοποθετήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος και του Προέδρου του τις τελευταίες μέρες, περί ανετοιμότητας της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα 2ο κύμα έξαρσης κρουσμάτων της πανδημίας, ενδεικτικά υπενθυμίζονται προς το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο του τα ακόλουθα:
 
1. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμα κι όταν τα κρούσματα ήταν μηδενικά, το Υπουργείο Υγείας, παραμένοντας σε εγρήγορση, με ανακοινώσεις του προέτρεπε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εφαρμόζουν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενδεικτικά, στις 31 Ιουλίου, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, ο Υπουργός Υγείας δήλωνε αυτολεξεί: «Χωρίς να εφησυχάζουμε, και σε συνεχή επαφή με τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας και στενή συνεργασία με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας, προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και για τα χειρότερα».
 
2. Στις 21 Αυγούστου, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, η Κυβέρνηση εξήγγειλε δέσμη μέτρων με χρονικό ορίζοντα τον Ιανουάριο του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούσαν τη δεδομένη στιγμή. Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε: «Όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι ο κίνδυνος να εξαλειφτεί αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά», προσθέτοντας πως «Η διαχείριση της πανδημίας από την αρχή ήταν ένας αγώνας δρόμου. Ένας μαραθώνιος που το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε αντοχές μέχρι το τέρμα που αυτό δεν είναι άλλο από τη διάθεση του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι και να μην εφυσηχαζόμαστε. Χρειάζεται ακόμα αρκετή υπομονή και προσπάθεια από όλους για να τα καταφέρουμε».
 
3. Όταν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, η επιδημιολογική εικόνα στις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παρουσίασε επιδείνωση, αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν στοχευμένα μέτρα για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς του ιού και διενεργήθηκαν δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στις δύο Επαρχίες.
 
4. Σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε από την επανεκκίνηση της κοινωνίας μέχρι σήμερα, λήφθηκαν μέτρα βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατούσε κατά περιόδους και με γνώμονα το ευρύτερο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς. Ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αλλά και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, και στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως διαμορφώνονται κατά καιρούς, αποφασίζονται και λαμβάνονται μέτρα για αποτροπή της διασποράς.
 
5. Από τον Σεπτέμβρη, έχοντας επίγνωση των δύσκολων μηνών που θα ακολουθούσαν αφού αναμένεται η πανδημία να συντρέχει με την έξαρση των εποχικών λοιμώξεων, οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών συγκάλεσαν συνάντηση με όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις, τις συντεχνίες των εργαζομένων, αλλά και τα αρμόδια Τμήματα/Υπηρεσίες του Κράτους, για ενημέρωση και συντονισμό ώστε να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση στους εργασιακούς χώρους. Ήδη από το καλοκαίρι, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας είχαν προχωρήσει στην επικαιροποίηση και την απλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμα από τους εμπλεκόμενους.
 
6. Σε σχέση με τα νοσηλευτήρια, που για 2η φορά καλούνται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση των περιστατικών, έχει καταρτιστεί πλάνο από τον ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Ιατρικού Διευθυντή του Οργανισμού, το οποίο είναι σε ισχύ και ανανεώνεται εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη.
 
Όταν άλλοι έσπευδαν να πανηγυρίσουν μόλις μειώθηκαν στο ελάχιστο τα κρούσματα, και δήλωναν ότι εκριζώθηκε ο ιός, το Υπουργείο Υγείας παρέμενε προσηλωμένο στη διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας να κρατά σε εγρήγορση τους πολίτες. Σε καμία περίπτωση, δεν υπήρξε εφησυχασμός και χαλάρωση, ενώ οι ενέργειες ήταν συνεχείς και συμβατές με τα δεδομένα της κάθε περιόδου.
 
Εν κατακλείδι, και χωρίς καμία πρόθεση για δημόσια αντιπαράθεση, το Υπουργείο Υγείας καλεί άπαντες να συστρατευτούν για να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια για τη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης. Η Δημόσια Υγείας δεν είναι πεδίο για πολιτικές αντιπαλότητες, αλλά χώρος για συνεργασία και παραγωγικό διάλογο.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας