ΥΠΟΙΚ: Η πρώτη χώρα που αξιοποιεί τα εργαλεία της ΕΕ η Κύπρος

O ορθός σχεδιασμός της Κύπρου όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι η πρώτη χώρα αξιοποίησης των εργαλείων που προσφέρει η ΕΕ για διαχείριση της κρίσης, επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών. 

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μέσου προσωρινής στήριξης για το μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης («Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency»: SURE) υπέβαλε έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημο, εμπεριστατωμένο και πλήρως αιτιολογημένο αίτημα για την εξασφάλιση δανείου ύψους €479.070.000 με σκοπό τη χρηματοδότηση κυβερνητικών σχεδίων στήριξης της απασχόλησης», σημειώνει.   

Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το αίτημα της Κύπρου και την περιέλαβε στην πρώτη ομάδα 15 Κρατών Μελών για χορήγηση κεφαλαίων συνολικού ύψους €81,4 δις.  Η Κύπρος μαζί με μόνο άλλα κράτη έτυχε έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μέγιστου αριθμού σχεδίων, δηλαδή 8, «κάτι το οποίο καταδεικνύει τόσο το εύρος όσο και την στόχευση του κυβερνητικού σχεδιασμού». Επίσης, μαζί με δύο ακόμη κράτη, θα λάβει δάνειο το ύψος του οποίου ως ποσοστό του ΑΕΠ2019 είναι το μεγαλύτερο από τα 15 κράτη μέλη, δηλαδή 2% του ΑΕΠ2019 με μέσο όρο για τα 15 κράτη μέλη το 1,5%, εξηγεί το ΥΠΟΙΚ. 

Στις 17 Νοεμβρίου καταβλήθηκε η πρώτη από τις δύο δόσεις δανείου που εγκρίθηκε για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήλθε στα €250 εκ.. Το εναπομείναν ποσό των €229 εκ. θα καταβληθεί αρχές του 2021. 

Στα πλαίσια της καταβολής της πρώτης δόσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε σε δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ενός 5ετούς ομολόγου ύψους €150 εκ. και ενός 30ετούς ύψους €100 εκ. με ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο της τάξης του 0.000% και 0.300%, αντίστοιχα.

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως προκύπτει, η Κύπρος θα επωφεληθεί του επιπλέον ποσού ύψους €3.66 εκ., δεδομένου ότι το πραγματικό καθαρό ποσό από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου ανέρχεται στα €153.656.700. Κι’ αυτό λόγω του αρνητικού επιτοκίου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεπεία της ισχυρής πιστοληπτικής αξιολόγησής της καθώς, και του πολύ χαμηλού κόστους δανεισμού που έχει προφανώς εξασφαλιστεί, εφόσον τα δάνεια υποστηρίζονται από ένα σύστημα εθελοντικών εγγυήσεων των ΚΜ», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Επιβεβαίωση των προβλέψεων του Υπουργείου Οικονομικών

Η εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του -4.4% του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, επιβεβαιώνει τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τις οποίες η συρρίκνωση της οικονομίας για ολόκληρο το 2020 θα περιορισθεί στο -5.5%, αντί ύφεση 7% που προβλεπόταν αρχικά, αναφέρει σε δεύτερη ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ.  

Σημειώνεται πως η κυπριακή οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατέγραψε ύφεση της τάξης του -5.6%, ενώ για το 2021, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας με το ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει το 4.5% του ΑΕΠ.

«Όπως καταδεικνύουν και οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία συγκρίνεται ευνοϊκά με υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωζώνη το 2020 θα συρρικνωθεί κατά 7.8% το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 4.2% το 2021, ενώ η ΕΕ θα συρρικνωθεί κατά 7.4% το 2020 και θα αναπτυχθεί κατά 4.1% το 2021.
Η ύφεση της Κυπριακής οικονομίας αποδίδεται αποκλειστικά στην εφαρμογή των έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της νόσου COVID-19, τα οποία, όπως αναγνωρίζει και η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν στηρίξει τις θέσεις εργασίας, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τις επιχειρήσεις, συγκρατώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση, κάτι που ήδη αντανακλάται στο δυναμισμό της κατανάλωσης», σημειώνεται. 

Δειτε Επισης

Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση