Ζέτα: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που θα συνοδεύσουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που εξαγγέλθηκαν χθες, γνωστοποίησε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπους, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Η Υπουργός τόνισε πως θα ισχύσουν και σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 4 Νοεμβρίου, τα οποία όπως είπε η κ. Αιμιλιανίδου, σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε στο ενδεχόμενο νέων μέτρων να μπορέσουν να καλύψουν περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζομένους.
 
Ανέφερε επίσης πως τίθενται σε εφαρμογή ακόμα δύο σχέδια. Το ένα αφορά τους εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους λόγω των περιορισμών (για Λεμεσό και Πάφο), ούτε να εργαστούν εξ αποστάσεως. Σε αυτή την περίπτωση και για περίοδο δυο εβδομάδων θα παρασχεθεί ειδικό επίδομα στο 60% της αναλογίας των απολαβών αυτών των ημερών που δεν θα μπορούν να εργαστούν.
 
Το δεύτερο επιπλέον σχέδιο αφορά τις ευάλωτες ομάδες που οι δικοί τους δεν βρίσκονται στις επαρχίες που διαμένουν, είτε στη Λεμεσο είτε στην Πάφο. Η Υπουργός είπε ότι θα δημιουργηθούν ειδικά συνεργία εξυπηρέτησης των αναγκών αυτών των προσώπων
 
Είναι αυτονόητο, ανέφερε η Ζέτα Αιμιλιανίδου, ότι με τα νέα αναγκαία μέτρα, ο αριθμός των επιχειρήσεων και των εργοδοτών που θα ενταχθούν στα σχέδια, θα αυξηθεί. Το κόστος των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί την προηγούμενη εβδομάδα υπολογίζεται σε €130 – €150 εκατ, ενώ τα νέα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών μαζί με τις επιπλέον επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν και θα λάβουν τα μέτρα στήριξης που ισχύουν από τις 4 Νοεμβριου, θα έχουν επιπρόσθετό κόστος της τάξης των €30 εκατ τον μήνα. Οι δαπάνες από τις αρχές Μαρτιου μεχρι και την υλοποήση των νεων σχεδίων θα υπερβούν τα 700 εκατ.

 
Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που ισχύουν από τις 4 Νοεμβρίου και τα οποία συνοψίζονται σε τρεις κατηγορίες

Α. Στήριξη τουριστικής βιομηχανίας και επιχειρήσεων, εργαζομένων που συνδέονται με αυτή τη βιομηχανία
Για την στήριξη της Τουριστικής Βιομηχανίας και των επιχειρήσεων και εργαζομένων που συνδέονται με την Τουριστική Βιομηχανία, έχει καταρτιστεί το Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων, καθώς και το Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων Συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό και Τουριστικών Πρακτορείων.
Στήριξη 97% για ξενοδοχεία που θα παραμείνουν κλειστά
Τα δύο Σχέδια θα ισχύσουν για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2020 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2021 και μπορεί να παρέχεται στήριξη σε μέχρι και 97% του συνόλου του προσωπικού των επιχειρήσεων που θα αναστείλουν τις δραστηριότητες τους εντελώς.

Στήριξη μέχρι 90% του προσωπικού ξενοδοχείων που θα παραμείνουν ανοιχτά
Επιπλέον, ως σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας, θα μπορεί να παρέχεται στήριξη σε μέχρι και 90% του προσωπικού ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ως επίσης και σε 65% των άλλων επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Τουριστικό τομέα, ποσοστό που μπορεί να φθάσει και το 100% του συνόλου του προσωπικού για μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι τρεις εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τα Τουριστικά Πρακτορεία, η στήριξη επεκτείνεται μέχρι και στο 80% του συνόλου του προσωπικού ή στο 100% για μικρές επιχειρήσεις με μέχρι τρεις εργαζόμενους.
Β.  Στήριξη Επιχειρήσεων/Εργαζομένων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή ή συνδεόμενες με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική αναστολή
Για την Στήριξη των Επιχειρήσεων/Εργαζομένων που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή με βάση τα Διατάγματα που εκδίδονται από τον Υπουργό Υγείας καθώς και των Επιχειρήσεων που οι δραστηριότητες και κύκλος εργασιών τους αποδεδειγμένα συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με επιχειρήσεις που τελούν υπό υποχρεωτική πλήρη αναστολή, θα υλοποιηθούν δύο επιπρόσθετα Ειδικά Σχέδια για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2020 ανάλογα με την περίοδο ισχύος των Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας.
Στα υπό αναφορά Ειδικά Σχέδια θα μπορούν να συμμετέχουν επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα Διατάγματα πλήρους αναστολής εργασιών, ανάλογα με τα εκάστοτε δεδομένα και θα παρέχεται στήριξη σε 97% ως και 100% των εργαζομένων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Στα πιο πάνω Ειδικά Σχέδια θα μπορούν επιπλέον να συμμετέχουν και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 80% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους αναστολής των εργασιών τους.

Γ. Στήριξη Επιχειρήσεων/Εργαζομένων Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων
Επιπρόσθετα προς τα πιο πάνω, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα εργαζόμενους σε φωτογραφεία, παιδοκομικούς σταθμούς, αίθουσες δεξιώσεων και άλλες επηρεαζόμενες οικονομικές δραστηριότητες, επεκτείνεται η λειτουργία του Ειδικού Σχεδίου για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων, βάσει του οποίου μπορεί να παρέχεται στήριξη στο 50% των εργαζομένων υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί πέραν του 40%.
 
Στήριξη Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων
Με βάση την πολιτική της Κυβέρνησης για επιπρόσθετη στήριξη στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου των επιχειρήσεων, σε όλα τα πιο πάνω Ειδικά Σχέδια, έχουν περιληφθεί πρόνοιες για επιδότηση του 100% των εργαζομένων για επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι και 3 εργαζόμενους ενώ ιδιαίτερα για τα Σχέδια για επιχειρήσεις σε Πλήρη Αναστολή Εργασιών ή τις συνδεόμενες με αυτές επιχειρήσεις, επιδοτείται το 100% του προσωπικού για επιχειρήσεις που εργοδοτούν μέχρι και 9 εργαζόμενους.
 
Στήριξη Ανέργων  - Επέκταση Ανεργιακού
Επεκτείνεται επίσης για ακόμη δύο μήνες η καταβολή του Ειδικού Ανεργιακού Επιδόματος στους ανέργους που έχουν εξαντλήσει το κανονικό ανεργιακό τους επίδομα. Αφορά δηλαδή πρόσωπα τα οποία λάμβαναν το κανονικό τους ανεργιακό για το πλήρες διάστημα των 6 μηνών και από τον περασμένο Απρίλιο έχει επεκταθεί η καταβολή Ειδικού Ανεργιακού και πέραν των 6 μηνών, μέχρι και τον Δεκέμβριο 2020.
Στήριξη Αυτοτελώς Εργαζομένων Προσώπων
Αποφασίστηκε επιπλέον η συνέχιση της στήριξης σε ορισμένες κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων που επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία, όπως για παράδειγμα φωτογράφοι, οδηγοί ταξί, εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και άλλες κατηγορίες, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που να υπερβαίνει το 40%. Η στήριξη που παρέχεται αντιστοιχεί σε 60% των δηλωμένων στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισοδημάτων τους, με ελάχιστο ποσό τα €300 και μέγιστο τα €900 για περίοδο τεσσάρων βδομάδων.
 
Επίδομα ασθενείας σε ευπαθείς ομάδες
Όσον αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με βάση σύσταση του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να παραμείνουν σπίτι και να εργαστούν από εκεί, σε περίπτωση που η φύση της δουλειάς τους δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις της τηλεργασίας (πχ πωλήτρια καταστήματος), τότε σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα μπορεί να λαμβάνει επίδομα ασθενείας, για όσο διάστημα απαιτηθεί βάσει των Διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας.
 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές