Στήριξη σε Γαλλία, καταδίκη παράνομων δραστηριοτήτων Τουρκίας, ζητά το ΚΕΒΕ από τα Ευρωεπιμελητήρια

Το αίτημα του Προέδρου των Γαλλικών Επιμελητηρίων όπως τα Ευρωεπιμελητήρια ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό του μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων από την Τουρκία, στηρίζει το ΚΕΒΕ και ζητά σθεναρή καταδίκη των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΒΕ, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εκφράζει στήριξη στο «αίτημα του Προέδρου των Γαλλικών Επιμελητηρίων  όπως τα Ευρωεπιμελητήρια υιοθετήσουν σταθερή στάση και ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό του μποϊκοτάζ των Γαλλικών προϊόντων από την Τουρκία».

Πράγματι, σημειώνει, «αυτή είναι μια ευκαιρία για την υπεράσπιση των κοινών μας αξιών εντός των Ευρωεπιμελητηρίων».

Στην επιστολή, η οποία δίνεται στη δημοσιότητα, υπενθυμίζεται ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παραβιάζει βάναυσα τις κοινές αξίες και αρχές όχι μόνο των Ευρωεπιμελητηρίων αλλά και της ίδιας της ΕΕ».

Όπως γνωρίζετε, αναφέρεται, «η Τουρκία αρνείται επίσης να εφαρμόσει την Τελωνειακή της Ένωση με την ΕΕ στην περίπτωση της Κύπρου, μποϊκοτάροντας ουσιαστικά την πώληση κυπριακών προϊόντων στην Τουρκία».

Η Τουρκία, προστίθεται, «κατά παράβαση της Συμφωνίας της για την Τελωνειακή Ένωση, δεν έχει τηρήσει τη νομική της υποχρέωση να άρει το εμπάργκο που έχει επιβάλει κατά της Κυπριακής ναυτιλίας και ούτε δέχεται εμπορικά έγγραφα που έχουν εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αντίθετα, συνεχίζει η επιστολή, «η Κυπριακή Δημοκρατία συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς και κοινοτικές υποχρεώσεις της έναντι των τουρκικών σκαφών καθώς αυτά τα σκάφη μπορούν ελεύθερα να επισκέπτονται οποιοδήποτε λιμάνι βρίσκεται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Περιττό δε να αναφέρουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που θεωρούνται ως τέτοιες από την ίδια την ΕΕ και τις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες της στην Ελληνική ΑΟΖ  περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ να διακόψει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ, «όλες οι παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας αλλά και οι συνεχιζόμενες απειλές πολέμου κατά της Κύπρου και της Ελλάδας έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τις επιχειρήσεις μας».
  
Εκφράζεται περαιτέρω η θέση ότι τα Ευρωεπιμελητήρια θα πρέπει «να καταδικάσουν σθεναρά όλες τις παραπάνω ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν τόσο το Ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο και έννομη τάξη και είναι αντίθετες με τις αξίες και τις αρχές που όλοι πρεσβεύουμε».

Επιπλέον, αναφέρεται, «πρέπει να ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας».

«Το πρόσχημα της Ένωσης των Τουρκικών Επιμελητηρίων ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολιτικής φύσης δεν πρέπει να γίνει πλέον αποδεκτό. Η συμπεριφορά και οι ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις των χωρών που εκπροσωπούνται στα Ευρωεπιμελητήρια μέσω των εθνικών τους Επιμελητηρίων και πρέπει να σταματήσουν πάραυτα», προστίθεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή