Οι άσσοι στο μανίκι του Πετρίδη και το μπαζούκας «Λήδρα»

Σε πρόσφατο δημοσίευμα τους, οι Financial Times, παρουσίαζαν την Κύπρο ως τη χώρα η οποία θα έχει το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2020. Πράγματι, και το υπουργείο Οικονομικών στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2021, εκτιμά πως στο τέλος του έτους το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κυμανθεί στο 4,5% ή στα 929 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι FT, το δημοσιονομικό έλλειμμα σε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία θα ξεπεράσει το 10%.

Παράλληλα, ο ρυθμός ύφεσης για το 2020 αναμένεται να περιοριστεί στο 5.5% την ίδια ώρα που στην ευρωζώνη η ύφεση εκτιμάται πως θα είναι της τάξης του 8.7%.

Ενδεχομένως το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος να είναι το υψηλό ποσοστό του Δημόσιου Χρέους, το οποίο σήμερα κυμαίνεται στο 120% ωστόσο, αναμένεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα μειωθεί στο 114%. Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανέρχεται στο 102.7%. Ωστόσο, παρά το υψηλό ποσοστό του χρέους, σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και ένα ποσό της τάξης των 5 δις. ευρώ το οποίο αφορά σε ρευστά διαθέσιμα μεγάλο μέρος των οποίων προέκυψε από τις εκδόσεις χρέους που έγιναν εντός του 2020. Βέβαια, τα χρήματα αυτά το ΥΠΟΙΚ τα έχει παρκάρει σε περίπτωση που οι επιπτώσεις της πανδημίας εντατικοποιηθούν εκ νέου λόγω των υγειονομικών εξελίξεων και των επιπτώσεων στην οικονομία. Εξάλλου, ακόμα και αν δεν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς στήριξης της οικονομίας, θα χρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια καθώς έπονται μεγάλης λήξεις χρέους προς διεθνείς δανειστές, κάποιες εκ των οποίων σχετίζονται και με χρήματα που δανείστηκε η χώρα στα πλαίσια του προγράμματος στήριξης.

Αν και ακόμα ο προϋπολογισμός του 2021 είναι στον αέρα και το ενδεχόμενο η χώρα να εισέλθει στη νέα χρονιά με δωδεκατημόρια, εντούτοις, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει ακόμα ένα άσσο στο μανίκι, ο οποίος ακούει στο όνομα… «Λήδρα». Η «Λήδρα» είναι τα έργο που ξεκίνησε η κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ με στόχο την ενδεχόμενη πώληση εξυπηρετούμενων και ενήμερων αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων ύψους μέχρι €1,2 δις ευρώ.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει καταβάλει μέχρι σήμερα ποσό 280 εκατ. ευρώ στο κράτος έναντι της κρατικής βοήθειας που είχε λάβει ο Συνεργατισμός και σε περίπτωση που τελεσφορήσει η «Λήδρα» αναμένεται πως ακόμα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία ενδεχομένως και εντός του 2021. Οι εκτιμήσεις λένε πως είναι δύσκολο να πωληθούν όλα τα δάνεια του «Λήδρα» σε μία συναλλαγή, ωστόσο, εμπορικές τράπεζες φαίνεται πως έχουν ήδη μαρκάρει τα δάνεια που τους ενδιαφέρουν και πως στο τέλος της μέρας θα υλοποιηθούν κάποιες πράξεις. Με discount μεν, αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλο όσο συνηθίσαμε στις περιπτώσεις πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων. Αν οι πράξεις κλείσουν κοντά στο70% της αξίας τω δανείων θα θεωρηθεί ότι είναι κοντά στο μέσο όρο της αγοράς.

Για το 2021, εκτιμάται πως τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης θα ανέλθουν σε 9,5 δισ. ευρώ και τα έξοδα σε 9,7 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε δημοσιονομικό έλλειμμα 160,7 εκατ. ευρώ. Αν το «Λήδρα» υλοποιηθεί επιτυχώς πολύ πιθανόν τα συγκεκριμένα δεδομένα να αλλάξουν.
Κι αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δισεκατομμύρια που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια από τα ταμεία της ΕΕ.

Δειτε Επισης

«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Columbia Technology και Sita δημιουργούν την SmartSea-Θα παρέχει λύσεις ναυτιλιακής τεχνολογίας