anner-cyta-vodafone

Τερματισμό «πώλησης» διαβατηρίων ζητούν Σοσιαλιστές Φιλελεύθεροι, Aριστερά και Πράσινοι

InBusinessNews  22/10/2020 14:58
Τερματισμό «πώλησης» διαβατηρίων ζητούν Σοσιαλιστές Φιλελεύθεροι, Aριστερά και Πράσινοι

Τερματισμό «πώλησης» διαβατηρίων ζητούν Σοσιαλιστές Φιλελεύθεροι, Aριστερά και Πράσινοι

InBusinessNews  22/10/2020 14:58

Τον τερματισμό των προγραμμάτων πώλησης διαβατηρίων ζητούν Σοσιαλιστές Φιλελεύθεροι, Ενωτική Αριστερά και Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

RELATED ARTICLES

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της ομάδας Renew των Φιλελευθέρων, η Ευρωβουλευτής Σοφί Ιν τ` Βέλντ, αφού ευχαρίστησε τον Επίτροπο για την παρουσία του και για την έναρξη των διαδικασιών παράβασης, δήλωσε ότι "γνωρίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, αυτό το σώμα συζητά προβλήματα με χρυσά διαβατήρια από το 2014, γιατί χρειάστηκε τόσο πολύ, γιατί οι αρχές περίμεναν τόσο πολύ για να παρέμβουν, γιατί πρέπει να περιμένουμε τους γενναίους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν τα σκάνδαλα που όλοι υποψιαζόμασταν για εδώ και πολύ καιρό και ορισμένοι από αυτούς τους δημοσιογράφους έχουν πληρώσει μια υψηλή τιμή, την υψηλότερη τιμή που γνωρίζουμε;".

Όμως, συνέχισε, οι δημοσιογράφοι δεν είναι υπεύθυνοι για την επιβολή του νόμου, οι αρχές είναι και οι αρχές αποτυγχάνουν. "Όσοι έχουν έννομο συμφέρον να επενδύσουν στην ευρωπαϊκή οικονομία μπορούν να το κάνουν χωρίς πρόβλημα και κανένα χρυσό διαβατήριο ή ένα σύστημα χρυσών θεωρήσεων δεν μπορεί ποτέ να είναι καθαρό και νόμιμο, διότι η δέουσα επιμέλεια που βασίζεται σε συνεργασία με τις ρωσικές, την Κίνα και τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί ποτέ να ειλικρινά στεγανή, και είμαι ευγενική εδώ".

Είπε στη συνέχεια ότι "και παρά το φανταχτερό όνομα των προγραμμάτων, η κατοικία ακούγεται ωραία, ε, φέρνει εικόνες επαύλεων και γιοτ. Στην πραγματικότητα είναι απλώς μια χρυσή πόρτα στην ΕΕ για εγκληματίες. Δεν είναι επένδυση, είναι εγκληματικό χρήμα. Χρειαζόμαστε πλήρη απαγόρευση και θα ζητήσω από την Κομισιόν να προτείνει για πρώτη φορά νομοθεσία. Και είμαι περήφανη που λέω ότι με πρωτοβουλία της Ομάδας μου, Renew Europe, η Επιτροπή LIBE πρόκειται να συντάξει νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία ζητείται απαγόρευση των χρυσών διαβατηρίων".

Αλλά φυσικά, είπε, αυτή είναι εθνική αρμοδιότητα. "Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πουλήσουν ό, τι δεν είναι δικό τους να πουλήσουν και ότι είναι η ιθαγένεια της ΕΕ δεν είναι δικό τους, δεν μπορούν να το πουλήσουν. Έτσι, οι κυβερνήσεις μας είναι το Συμβούλιο, επιτέλους θα αναλάβουν την ευθύνη ή θα συνεχίσουν εν γνώσει τους να διευκολύνουν τους εγκληματίες; Και η τελευταία ερώτηση είναι Επίτροπε, όσοι έχουν ήδη λάβει κυπριακό μαλτέζικο ή άλλο διαβατήριο, θα υπάρξει μια δεύτερη εξέταση για να δούμε τι είδους άτομα έχουμε πραγματικά ανεβάσει σε αυτό το καθεστώς πολιτών της ΕΕ; ".

Εκ μέρους της ομάδας  των Πρασίνων, ο Ευρωβουλευτές Σβεν Γκίγκολντ σημείωσε ότι "το ευρωπαϊκό διαβατήριο είναι ένα από τα πιο απτά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Δίνει δικαιώματα σε όσους τον έχουν και συνεπώς αυτό το δικαίωμα και αυτό το διαβατήριο δεν μπορεί να πουληθεί".

Τα διαβατήρια της ΕΕ "αποφασίζουν ποιος έχει πρόσβαση στα πολιτικά μας δικαιώματα και ποιος όχι. Και αν αυτή η απόφαση λαμβάνεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και όχι σύμφωνα με το ποιος έχει ενσωματωθεί στις κοινωνίες μας, που εργάζεται εδώ, ζει εδώ, τότε η αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου δεν επικρατεί, αλλά η αρχή της μαφίας".

Και επομένως, είπε, "είναι επίσης απαράδεκτο να τίθενται προς πώληση τα πολιτικά δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν μια μόνο χώρα να αποφασίσει ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτήν, αλλά στη συνέχεια θα διατίθενται αντίστοιχα δικαιώματα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Γιατί έτσι τα επιμέρους κράτη συλλέγουν δισεκατομμύρια ποσά, πράγμα που οδηγεί σε συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και γι `αυτό δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε τίποτα εδώ και χρόνια. Αντίθετα, σας ευχαριστώ τώρα για την πρωτοβουλία σας. Αυτές οι διαδικασίες παράβασης καθυστέρησαν. Tο φροντίζετε. Είναι καλό. Σωστά."

Αλλά, τόνισε "δεν πρέπει μόνο να κοιτάξετε την πώληση διαβατηρίων, αλλά και τις βίζες. Για παράδειγμα, το πορτογαλικό πρόγραμμα πούλησε 25.000 χρυσές θεωρήσεις τα τελευταία οκτώ χρόνια για επενδύσεις άνω των 5 δισεκατομμυρίων. Και αυτό οδηγεί συχνά στην ιθαγένεια. Γι `αυτό δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας. Σας ζητώ, λοιπόν, κύριε Επίτροπε, να μην εφαρμόσετε διπλά πρότυπα: ούτε οι βίζες, ούτε τα διαβατήρια, να πωλούνται. Και γι `αυτό το Κοινοβούλιο πρέπει να παρουσιάσει μια νομοθετική έκθεση πρωτοβουλίας με την οποία μπορούμε να επιβάλουμε αυτό το αίτημα. Και σας παρακαλώ, κύριε Επίτροπε, να ενημερώσετε τις ημερομηνίες και τη συλλογή των προγραμμάτων σας. Ο τρέχων ιστότοπος της Επιτροπής λέει πολύ λίγα. Και τέλος: αυτό δεν είναι το διαβατήριό μου, παρεμπιπτόντως, αλλά από της συνάδελφου μου Hannah Neumann. Μου δανείστηκε δωρεάν".

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο Ευρωβουλευτής Eero Heinaluoma δήλωσε, "μια νέα ολομέλεια, μια νέα συζήτηση για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τα φορολογικά σκάνδαλα, αυτή είναι πραγματικά μια πολύ κακή τάση και ταυτόχρονα οι ψηφοφόροι μας μάς ζητούν ένα πράγμα, πιο δίκαια φορολογικά καθεστώτα όπου όλοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους και μια κοινωνία όπου τα χρήματα η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δεν μπορεί να είναι ένας γρήγορος τρόπος προσγείωσης των εγκληματιών στην Ευρώπη".

Η έρευνα για τις χρυσές θεωρήσεις, "δείχνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσελκύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ για επένδυση τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στα προγράμματα χρυσών θεωρήσεων. Οι επενδύσεις είναι σημαντικές, αλλά και οι αξίες μας, σήμερα ακόμη περισσότερο από ποτέ. Οι διαρροές στην Κύπρο και τα ονόματα που αποκαλύπτουν, είναι η συζήτηση. Με αρκετά χρήματα μπορείτε να αγοράσετε παράνομη είσοδο στην ΕΕ και να δωροδοκήσετε πολιτικούς στην Κύπρο που φαίνονται ευτυχείς να το διευκολύνουν. Είναι ντροπή για ολόκληρη την ΕΕ. Η αντίθεση και η αδιαφορία απέναντι στα φλεγόμενα στρατόπεδα προσφύγων στη Μόρια δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Συμφωνώ με την Κομισιόν ότι αυτό φαίνεται να δημιουργεί κινδύνους για  την Ένωση, οπότε πρέπει να τελειώσει, αυτή η συνήθεια", τόνισε. 

"Σε μια ισότιμη Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για προγράμματα χρυσών θεωρήσεων, τα διαβατήρια της ΕΕ και οι θεωρήσεις δεν αποτελούν εμπόρευμα. Επομένως, Προεδρία του Συμβουλίου, κύριε Επίτροπε, σας παρακαλώ, επικεντρώστε τις πράξεις σας, ας απαγορεύσουμε εντελώς αυτά τα προγράμματα, ας κάνουμε την Ευρώπη ένα καλύτερο και ασφαλές μέρος για τους απλούς ανθρώπους, όχι για τους εγκληματίες", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας