Κανάλι 6: Κτυπά πρωτιά παγκύπρια

Το Κανάλι 6, η ραδιοφωνική καρδιά της Λεμεσού που χτυπά παγκύπρια - γνωστό ως Κανάλι 9.86 το 1991 - δηλώνει χωρίς διακοπή το ραδιοφωνικό παρόν του στα πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα με την εμφάνισή του στα ερτζιανά. Από την αρχή συντονίζεται με τα προβλήματα, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του κόσμου. Αυτή η πρακτική καθιερώνει τον ραδιοσταθμό, ο οποίος του χρόνου γιορτάζει τα 30 του χρόνια, δεύτερο σε ακροαματικότητα απ’ όλους τους σταθμούς και πρώτο μεταξύ των ιδιωτικών ανά το παγκύπριο. Το τρίπτυχο της επιτυχίας, όπως μας εξηγούν οι πρωτεργάτες του, ήταν και παραμένει: Ποιότητα στην ενημέρωση, τη μουσική και την ψυχαγωγία.
 
Ένας μοναδικός χώρος
Τολμηρή από κάθε άποψη ήταν η απόφαση του Δ.Σ. του καναλιού ν’ αποκτήσει ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Ειρήνης, να το αποκαταστήσει και να μεταφέρει εκεί, από το 2001, τα γραφεία και τα στούντιό του.
Αυτό ήταν και μια προσφορά στην πόλη, αλλά και τόλμημα για εκείνη την εποχή, μεταφοράς των δραστηριοτήτων σου σε μια υποβαθμισμένη περιοχή. Σήμερα βέβαια τα γειτονικά κτίρια είναι περιζήτητα. Η κίνηση αυτή τότε συνέβαλε και στην ανάπτυξη του κέντρου, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε στήριγμα για το ίδιο το κανάλι να κατέχει δική του περιουσία.
Οι ραδιοσταθμοί είναι συνήθως ψυχροί χώροι. Ο χώρος στο Κανάλι 6 είναι πολύ θερμός και πολύ φιλόξενος. Από τη φύση του, αφού πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό διατηρητέο ζεστό οίκημα, αλλά κι από τη φύση και το μεράκι των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εκεί.
 
Ραδιοφωνικό και κοινωνικό μέσο

Από τις πρώτες κιόλας εκπομπές του ο ραδιοσταθμός δίνει έκφραση και «Μικρόφωνο στον Πολίτη», ασχολείται επισταμένα με θέματα οδικής ασφάλειας, υγείας και παιδείας και δείχνει ενδιαφέρον για θέματα ανακύκλωσης υλικών, προστασίας των ζώων, ενώ επίκαιρες και πρωτοποριακές είναι πάντα οι αθλητικές εκπομπές του.
«Το Κανάλι 6 αναγνωρίζεται από τη μουσική του», επεσήμανε ακροατής του και δεν φαίνεται να έχει άδικο, κρίνοντας τις ξεχωριστές και τις ιδιαίτερες μουσικές επιλογές των παραγωγών του. Κατά την 30χρονη λειτουργία του ραδιοσταθμού, έχει φιλοξενηθεί στα στούντιό του μια πλειάδα προσωπικοτήτων κι επώνυμων καλλιτεχνών.
 
Κανάλι προσφοράς
Το Κανάλι 6 μετακομίζει στην οδό Ειρήνης, σε ιδιόκτητο οίκημα το 2001 και την ίδια χρονιά αρχίζει να εκπέμπει παγκύπρια. Πρωτοστατεί από τη μέρα λειτουργίας του με άλλους παράγοντες της πόλης για ίδρυση πανεπιστημίου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό και για την ανάγκη να χωροθετηθεί στο κέντρο της πόλης.
Ιδιαίτερα πλούσιες και ποιοτικές είναι οι πολιτιστικές δραστηριότητες του ραδιοσταθμού και η σύγκλισή τους για κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπία. Από το Κανάλι 9.86 και το Round Table 6 ιδρύεται το Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού, το οποίο ενισχύεται οικονομικά από ποικίλες διοργανώσεις του ραδιοσταθμού της Λεμεσού. Σημαντικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που καθιερώθηκαν σε θεσμό, είναι το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι, η ροκ συναυλία στην Πλατεία Ηρώων, οι ρεμπέτικες βραδιές κι οι ζωντανές συναυλίες από νέους τραγουδιστές και συγκροτήματα που οργανώνονται στην αυλή του ραδιοσταθμού. Στις εκδηλώσεις που διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και το φιλανθρωπικό χαρακτήρα τους περιλαμβάνονται η χριστουγεννιάτικη εκστρατεία συλλογής δώρων «για τα παιδιά που ξεχνά ο Αη Βασίλης» και το ετήσιο «ξύρισμα του… επώνυμου μουστακιού».
 
Το Κανάλι 6, επωφελούμενο ευκαιριών και επετείων, οργανώνει συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, όπως και σειρά επιμορφωτικών διαλέξεων για ποικίλα θέματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο και την αποστολή των ΜΜΕ.
 
Ατού μας ο κόσμος μας
Χαρακτηριστική το τελευταίο διάστημα ήταν η λειτουργία του ραδιοσταθμού στις συνθήκες που επέβαλε κι επιβάλλει η πανδημία του κορωνοϊού. Διεύθυνση και προσωπικό, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, «επιστρατεύτηκαν» για την πιο άρτια ενημέρωση του κόσμου, υποκαθιστώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τις ίδιες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν πρόκειται για περιαυτολογία των στελεχών του Καναλιού, αλλά για μια συχνή έκφραση εκτίμησης από τον κόσμο του, που είναι και το «αχτύπητο ατού» του παγκύπριου ραδιοσταθμού της Λεμεσού.
 
*Το κείμενο δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού In Business
 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο