Σ. Κληρίδης: Τέρμα στους επενδυτές αμφιβόλου ηθικής

Πηγή αλλά ταυτόχρονα λύση πολλών προβλημάτων φαίνεται να αποτέλεσε το επενδυτικό πρόγραμμα, τόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην προσέλκυση άλλου είδους παραγωγικών επενδύσεων.

Σημειώνοντας ότι οι αδυναμίες, οι ανεπαρκείς έλεγχοι και η παραχώρηση υπηκοότητας σε επενδυτές αμφιβόλου επιχειρηματικής και όχι μόνο ηθικής ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στην απόφαση για κατάργηση του προγράμματος, ο οικονομολόγος κάλεσε σε στροφή 180 μοιρών και απεξάρτηση από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Η τρύπα στην οικονομία από το τέλος του ΚΕΠ

«Οι πολιτογραφήσεις δεν μπορεί να είναι το βασικό κίνητρο για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, ενώ δεν μπορεί να υπάρχει τέτοιου μεγέθους εξάρτηση από τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων», είπε σχετικά, τονίζοντας τη σημασία προσέλκυσης ωφέλιμων για την οικονομία επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς οι κεραίες θα καλύψουν τις ανάγκες του 5G

Τίμημα για διαβατήριο η επένδυση σε ακίνητα
Μιλώντας στο InBusinessNews, ανέφερε ότι το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο προσέφερε τη δυνατότητα σε επενδυτές να εξασφαλίσουν διαβατήρια, εξηγώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις η επένδυση σε ακίνητα ήταν το τίμημα που πλήρωναν για την πολιτογράφησή τους ως Κύπριοι πολίτες.

«Δεν προσελκύαμε κατ’ ανάγκη τις επενδύσεις που θα θέλαμε ως Κύπρος, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι επενδύσεις δεν ήταν πραγματικές», είπε σχετικά, επισημαίνοντας ότι ενίοτε όσοι είχαν πολιτογραφηθεί, δεν ενδιαφέρονταν να κατοικήσουν και να επενδύσουν στο νησί.

Θετικό βήμα το headquartering
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κληρίδης εισηγείται την χάραξη μίας ορθής στρατηγικής προσέλκυσης ποιοτικών και πραγματικών επενδύσεων, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται η μεταφορά τεχνογνωσίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διάνοιξη προοπτικών για τη χώρα.

Την ίδια ώρα, θετικά αποτιμά τις εντατικές προσπάθειες του Invest Cyprus στο πλαίσιο του Invest Cyprus Roadshow, μέσω του οποίου γίνεται προβολή της Κύπρου ως ιδανικός προορισμός για εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων, οι οποίες θέλουν να εγκαταστήσουν την ευρωπαϊκή ή διεθνή τους έδρα τους στο νησί (headquartering).

«Πρόκειται για μία καλή προσπάθεια και ελπίζω να επικεντρωθούμε σε αυτού του είδους τις επενδύσεις, παρά να επιχειρούμε την παραχώρηση διαβατηρίων σε ανθρώπους αμφιβόλου επιχειρηματικής και ηθικής στάθμης», εξήγησε σχετικά ο Σωφρόνης Κληρίδης. 

«Αυτές τις επενδύσεις θέλουμε»
Αναφερόμενος στην επένδυση της Wargaming στην Κύπρο, με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων στην Κύπρο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας, καθώς και στην επένδυση μαμούθ της Microsoft στην Ελλάδα με τη δημιουργία data centers στην περιφέρεια Αττικής, επεσήμανε ότι αυτές τις επενδύσεις χρειάζεται η Κύπρος.

«Δεν χρειάζεται να προσελκύουμε επενδυτές, οι οποίοι δημιουργούν πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε τις πραγματικά μεγάλες επενδύσεις», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο σάλος γύρω από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα αποθαρρύνει τις ουσιαστικές και ωφέλιμες επενδύσεις.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Στη Νέα Υόρκη για επαφές ο Γιώργος Παπαναστασίου-Στο επίκεντρο οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Κύπρο