Ο κορωνοϊός έκοψε και το στοίχημα

  • Μείωση κατά 50% στα μεικτά έσοδα των αποδεκτών από το στοίχημα
  • Μείωση κατά 44% στα έσοδα του Κράτους από τον φόρο επί του στοιχήματος
Αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα από το στοίχημα είχε η πανδημία του κορωνοϊού, όπως διαφαίνεται από τα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Τα μεικτά έσοδα των αποδεκτών Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και Β (διαδικτυακό στοίχημα) κατέγραψαν μείωση 50%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Συγκεκριμένα, τα μεικτά έσοδα περιορίστηκαν στα €88.442.746, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς είχαν ανέλθει στα €176.480.276.

Σημαντική μείωση σημείωσαν επίσης τα κέρδη των παικτών Κλάσης Α και Β κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ειδικότερα, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά 51% (€77.835.708). Το μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών και πιο συγκεκριμένα  το ποσό των €65.226.487 αφορούσε στους παίκτες Κλάσης Β.

Πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι αποδοχές στοιχήματος Κλάσης Α και Β κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αφού περιορίστηκαν στα €10.607.038, υποχωρώντας στο σύνολό τους κατά 44%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (€18.842.782).

Όσον αφορά στον συνολικό αριθμό υποστατικών Κλάσης Α παγκύπρια, μειώθηκε κατά 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Την υπό αναφορά περίοδο, οι εργοδοτούμενοι στα αδειούχα υποστατικά ανήλθαν στους 1292, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ιστοσελίδων σε φραγή αυξήθηκε κατά  6%, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020. Με την προσθήκη 739 παράνομων ιστοσελίδων, η λίστα φραγής κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 απαριθμούσε συνολικά 12.563 ιστοσελίδες.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Αρχής, κ. Ιωάννα Φιάκκου, επεσήμανε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου του 2020 αντανακλούν τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε και στον τομέα του στοιχήματος η πανδημία του κορωνοϊού. «Τα διατάγματα που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο σειράς μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία όλων των υποστατικών Κλάσης Α από τις 16 Μαρτίου μέχρι και τις 23 Μαΐου 2020, επηρεάζοντας σημαντικά τη στοιχηματική δραστηριότητα. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητικών διοργανώσεων παγκοσμίως αναστάλθηκε ή διακόπηκε κατά το υπό εξέταση τρίμηνο και ως εκ τούτου, παρόλο που οι αδειούχοι αποδέκτες παροχής στοιχηματικών υπηρεσιών Κλάσης Β συνέχισαν να λειτουργούν, τα έσοδά τους κατέγραψαν σημαντική μείωση» υπογράμμισε.

Η κ. Φιάκκου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας ο τομέας του στοιχήματος θα συνεχίσει να αποφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος και στο μέλλον, λειτουργώντας ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης. Σημείωσε δε, ότι η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της την ανάπτυξη του τομέα, έχοντας στο επίκεντρο την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου. Να σημειωθεί ότι, η Αρχή κατάθεσε το πρώτο πακέτο εισηγήσεων τροποποίησης του Νόμου τον Απρίλιο του 2020 και προγραμματίζει την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς και την αποτελεσματικότερη ρύθμιση.
 

 

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές