Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο περί διαδικασίας κατά της Κύπρου για «χρυσά διαβατήρια»

Ούτε διαψεύδει αλλά ούτε και επιβεβαιώνει η Κομισιόν η οποία κλήθηκε από το InBusinessNews να σχολιάσει δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ προτίθεται εντός του 2020 να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παραχώρηση διαβατηρίων σε ξένα εγκληματικά στοιχεία μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σε ερώτημα μας κατά πόσον η Κομισιόν προτίθεται να κινήσει διαδικασία εναντίον της Κύπρου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρκέστηκε να μας απαντήσει πως «η Επιτροπή πάντα δημοσιοποιεί τις αποφάσεις της σχετικά με το αν θα ανοίξει υποθέσεις ή θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Ωστόσο, δεν πρόκειται να προβούμε σε εικασίες για πιθανές / μελλοντικές διαδικασίες επί παραβάσει».

Την ίδια ώρα, μας παρέπεμψε στις δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν στις 16 Σεπτεμβρίου: «οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών θεσμικών μας οργάνων. Είτε πρόκειται για την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας ή την πώληση χρυσών διαβατηρίων. Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι προς πώληση».

Παράλληλα, μας επισημάνθηκε πως η Επιτροπή έχει συχνά εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με τα σχέδια πολιτογράφησης επενδυτών και για τους ενδεχόμενους κινδύνους που εμπερικλείουν, την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, όπως αυτοί αποτυπώνονται στην έκθεση της Επιτροπής του Ιανουαρίου 2019.
 
Μας διευκρινίστηκε επίσης πως ο Επίτροπος Reynders έχει έρθει σε επαφή με τα 3 κράτη μέλη που παρέχουν τέτοια σχέδια και έχει εκφράσει άμεσα αυτές τις ανησυχίες. Λόγω της φύσης της ιθαγένειας της ΕΕ, τα συστήματα αυτά έχουν επιπτώσεις για την Ένωση στο σύνολό της με την Επιτροπή να εξετάζει τη συμμόρφωση των προγραμμάτων με το δίκαιο της ΕΕ και θα κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει, εάν κριθεί απαραίτητο.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή