Αd hoc Επιτροπή: Επιστολές σε Διοικητή ΚΤΚ, Κεφαλαιαγορά και τράπεζες σχετικά με δάνεια ΠΕΠ

Σωρεία στοιχείων που σχετίζονται με δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και τη διαχείρισή τους από το 2008 και εντεύθεν, θα ζητήσει η Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν σε Δάνεια ΠΕΠ. 
 
Παράλληλα, η επιτροπή που συνήλθε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, αποφάσισε όπως μετά τη λήψη των στοιχείων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τους 162 ΠΕΠ, τα δάνεια των οποίων βρίσκονταν στη διαχείριση της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της οντότητας που τη διαδέχθηκε, ΚΕΔΙΠΕΣ, να ενημερώσει τον Γενικό Ελεγκτή για το κατά πόσον θα διευρύνει περαιτέρω την έρευνά του.
 
Στη σημερινή συνεδρία παρουσιάστηκαν τα προσχέδια τεσσάρων επιστολών, προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τους εκτελεστικούς συμβούλους/Διευθυντές Τραπεζών και τον εκτελεστικό Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, με τις οποίες ζητούν στοιχεία για το χειρισμό δανείων ΠΕΠ. Τα μέλη της επιτροπής θα προχωρήσουν σε προσθήκες θεμάτων στις επιστολές και ακολούθως αυτές θα αποσταλούν στους παραλήπτες τους.
 
Στη συνεδρία, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενημέρωσε πως έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καλύπτει την περίοδο τις αρχές του 2008 μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2018, όταν έγινε η μεταφορά του εξυπηρετούμενου μέρους της πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική.
 
Είπε πως τα 162 άτομα αφορούν τους εν ζωή διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας, βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων, που διατέλεσαν και βουλευτές. Από τον κατάλογο αυτό υπήρξαν 14 ΠΕΠ της συγκεκριμένης κατηγορίας τα δάνεια των οποίων αναδιαρθρώθηκαν, ενώ κατατέθηκαν στοιχεία για τρεις εν ενεργεία βουλευτές τα δάνεια των οποίων έτυχαν αναδιάρθρωσης.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε παράδειγμα πρώην Υπουργού που έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο €1 εκατ για το οποίο δεν έχει γίνει καμία αναδιάρθρωση, ενώ η τράπεζα απέστειλε επιστολή για εκποίηση, καθώς και σε περίπτωση εν ενεργεία βουλευτή με δάνειο €130.000 για το οποίο έγινε αναδιάρθρωση με διαγραφή των €13.000 για να σημειώσει ότι ότι αυτό αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση.
 
Ο κ. Συλλούρης ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής όπως μετά τη λήψη των στοιχείων από την Ελεγκτική Υπηρεσία αποφασίσουν κατά πόσο θα διευρύνουν τον κατάλογο των ΠΕΠ στην ΚΕΔΙΠΕΣ τον οποίο θα ελέγξει η Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Πάντως, ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε όπως περιοριστεί ο αριθμός των προσώπων που θα περιληφθούν στην έρευνα προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση, ενώ συνέστησε και από τις εμπορικές τράπεζες να μην ζητηθούν πολλά στοιχεία γιατί αυτό θα πάρει χρόνο.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής πρέπει να διερευνήσει τις υποθέσεις που παραπέμπουν σε ευνοϊκή μεταχείριση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να λάβει ένα κατάλογο για δάνεια ΠΕΠ όπως έγινε με τη «λίστα Γιωρκάτζη», όπως είπε. Ζήτησε πάντως όπως εξεταστεί και ζήτημα που αφορά δάνεια καναλαρχών, με τον κ. Μιχαηλίδη να απαντά πως «όλοι όσοι χρωστούν σε ένα δημόσιο οργανισμό είναι ελεγχόμενοι».
 
Δεν αποκλείεται η ανάθεση σε forensic, όχι για Συνεργατισμό
Πάντως, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόσληψης ιδιωτικού οίκου χρηματοοικονομικής δικανικής (financial forensics), αλλά κατέστησε σαφές πως η Επιτροπή αυτή δεν θα σταματήσει το έργο της σε περίπτωση ανάθεσης έργου σε ένα τέτοιο οίκο. «Αυτό που σίγουρα αποκλείω είναι να τερματίσει το έργο της η επιτροπή και βάλουμε οίκο forensic στη θέση μας», είπε χαρακτηριστικά.
 
Για το μέρος του Συνεργατισμού, είπε πως δεν θα χρειαστεί η πρόσληψη οίκου, αφού το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία, με τον κ. Μιχαηλίδη να απαντά ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει την τεχνογνωσία να ολοκληρώσει το έργο αυτό.
 
Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να ανατεθεί στον συγκεκριμένο οίκο το ζήτημα της πρακτικής των εμπορικών τραπεζών να αναθέτουν τη διαχείριση ΜΕΔ σε εταιρείες διαχείρισης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού