Πετρίδης: Δεν δικαιολογείται παράταση αναστολής εκποιήσεων

Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα μελετηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης της αναστολής εξώσεων μέχρι τέλος του 2020, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Όπως ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, δεν διαπιστώνεται λόγος για επέκταση της αναστολής εκποιήσεων, εξηγώντας ότι επρόκειτο για προηγούμενες μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις που δεν σχετίζονται με τον covid-19.
 
Καλύτερες προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης
Όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις διευκρίνισε ότι δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δημοσιευμένους στόχους και προβλέψεις.
 
Ο ρυθμός ανάπτυξης ενδεχομένως να είναι καλύτερος στο τέλος του έτους απ την πρόβλεψη για μείωση κατά 7%, με βάση τα δεδομένα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
 
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, εκτιμάται στο 120% λόγω πράξεων δανεισμού για ενίσχυση ρευστότητας, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει στο -4%.
"Διαχρονικά χτίζαμε ένα δημόσιο χρέος, το οποίο θα είναι ψηλό. Ερχόμαστε να τονώσουμε την οικονομία για να μην καταρρεύσει, άρα είναι λογικό να δημιουργηθεί ένα δημόσιο χρέος", είπε σχετικά. 
 
Επιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο για τουρισμό
Επεσήμανε ακόμα ότι καμία χώρα δεν έχει τις ίδιες προβλέψεις με αυτές που είχε προ κορωνοιού, σημειώνοντας ότι υπολογίστηκε απ την αρχή ένα κακό σενάριο για τον τουρισμό για 20-25% αφίξεις.
 
Αναγνώρισε επίσης ότι το μέλλον χαρακτηρίζεται με έναν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, σημειώνοντας ότι υπολογίζεται ανάκαμψη 5% το 2021 εάν αυξηθεί η εξωτερική ζήτηση και επιβεβαιωθούν τα καλά σενάρια. "Η αύξηση του ΑΕΠ θα ρίξει το δημόσιο χρέος", πρόσθεσε.
 
Στήριξη μισθών κατά 100%
Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών για το ψηλό δημόσιο χρέος και τη μείωση των μισθών ανέφερε: "Επιλέξαμε να μην συγκρατήσουμε έξοδα, αλλά να ασκήσουμε επεκτατική πολιτική. Οι μισθοί δεν έχουν μειωθεί, στηρίχθηκαν οι μισθοί στο 100%. Αυτοί που έμειναν αναγκαστικά χωρίς εργασία, στηρίχθηκαν κατά 60%".
 
Σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους, είπε ότι είναι λιγότεροι από ποτέ, εάν εξαιρεθούν οι 3.090 οπλίτες που προσελήφθησαν στην Εθνική Φρουρά.
 
Για τα επίπεδα ανεργίας, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ότι αναμένεται αύξηση ανεργίας κοντά στο 9% και επιστροφή της σε πτωτική πορεία το 2021.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»