Αυτή είναι η Ερευνητική Επιτροπή για τα διαβατήρια

Τη σύνθεση της ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων από την περίοδο εφαρμογής του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων μέχρι και το 2020, ανακοίωσε ο Γενικός εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.
 
Η επιτροπή είναι τετραμελής. Πρόεδρος της θα είναι ο Μύρων Νικολάτος, τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μέλη θα είναι οι Κώστας Παμπαλλής, Πρώην Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Κυριάκος Κυριάκου, Βοηθός Γενικoύ Ελεγκτή και Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.
 
Οι όροι εντολής είναι οι εξής:
Η Ερευνητική Επιτροπή εντέλλεται όπως διερευνήσει, σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου:
 
(α) Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,
 
(β) κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας που καθορίζεται στην παράγραφο (α), κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα:
  • τα οποία δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και
  • που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

 

 

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο.  

Ο Γενικός Εισαγγελέας συνεχάρη το Πρόεδρο και τους Επιτρόπους για τον διορισμό τους, τονίζοντας ότι τα προσόντα και η πορεία τους παρέχει τα εχέγγυα για τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης έρευνας.

Προχωρώντας, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι βάσει του Συντάγματος,  Ερευνητική Επιτροπή μπορεί να διοριστεί μόνο, είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο, είτε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. «Το Υπουργικό Συμβούλιο, ορθά κατά την άποψη μου, παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας που είναι ο μόνος άλλος αρμόδιος θεσμός που μπορεί να διορίσει Ερευνητική Επιτροπή», σημείωσε.
 

 

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»