Ξεκάθαρος ο Νουρής: Συνεχίζει απτόητο το επενδυτικό πρόγραμμα

Καμία πρόθεση δεν υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης για παύση ή αναστολή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, το οποίο έχει ενισχυθεί, έπειτα από σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά τους μηχανισμούς εποπτείας και δέουσας επιμέλειας το 2019 και τη ψήφιση από τη Βουλή των κανονισμών που διέπουν το πρόγραμμα, τον Ιούλιο του 2020.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη μείωση της ανεργίας και στη συγκράτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την ατμομηχανή της οικοδομικής βιομηχανίας, θα συνεχίσει κανονικά την πορεία του, μετά την αυστηροποίηση των προνοιών του και την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην κυπριακή οικονομία.

Ασφαλές και με αυστηρούς κανόνες
Ερωτηθείς από το InBusinessNews εάν υπάρχουν σχεδιασμοί για περαιτέρω αυστηροποίηση των προνοιών των κανονισμών, οι οποίοι διέπουν το κυπριακό επενδυτικό σχέδιο, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα μετεξελίσσεται συνεχώς όσον αφορά τα θέματα εποπτείας, ασφάλειας και επιμέλειας. 

Σημαντικότερες από αυτές τις παρεμβάσεις στα θέματα ελέγχου και εποπτείας έχουν επισυμβεί το 2019, με τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους (KROLL, STERLING και SRM INTELLIGENCE), οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διενέργεια ενδελεχών και λεπτομερών ελέγχων όλων των αιτήσεων, καθώς και με την εισαγωγή πολλών ασφαλιστικών δικλείδων όσον αφορά ζητήματα αξιοπιστίας του προγράμματος, ανάμεσά τους η αναγκαιότητα ο επενδυτής να κατέχει θεώρηση Σένγκεν, να επενδύει μέσω κυπριακών τραπεζών και να μην επενδύει μέσω μετρητών.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η πρόσφατη ψήφιση των κανονισμών που διέπουν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα κατάφερε μία καινοτομία, με τη σύνδεση του προγράμματος με τον νόμο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κάτι το οποίο αποτέλεσε σύσταση της Moneyval.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα, για το οποίο αισθανόμαστε ότι είναι εξαιρετικά αξιόπιστο, μακριά από τις οποιεσδήποτε αδιαφανείς διαδικασίες που κάποιοι θέλουν να μας αποδώσουν», ξεκαθάρισε ο κ. Νουρής.

Λάβρος κατά Al Jazeera – Ζημιογόνα προπαγάνδα
Αναφερόμενος στο κόστος που έχουν δημοσιεύματα, όπως αυτά του Al Jazeera στην οικονομία και το κύρος της χώρας, επεσήμανε ότι αν και δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση μέχρι στιγμής, εντούτοις τέτοιου είδους ψευδή, όπως είπε, δημοσιεύματα προκαλούν ζημιά και ταυτόχρονα ενόχληση.

Προκαλώντας το ειδησεογραφικό δίκτυο να τεκμηριώσει τα ανυπόστατα και αναληθή, όπως τα χαρακτήρισε, στοιχεία, ο κ. Νουρής μίλησε για «προπαγάνδα που στόχο έχει να πλήξει πολιτικά και οικονομικά μια χώρα».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια από το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο εξασφάλισε απόρρητα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχειρώντας στρέβλωση της πραγματικότητας με στόχο την παραπλάνηση και λόγους εντυπωσιασμού.

Πρόσθεσε ακόμα ότι όλες οι υποθέσεις για τα 117 ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν ελεγχθεί από τη Μονάδα Πολιτογραφήσεων του ΥΠΕΣ, διευκρινίζοντας ότι τα υπ’ αναφορά πρόσωπα τη χρονική στιγμή υποβολής των αιτήσεων πληρούσαν τα κριτήρια για πολιτογράφηση και ήταν κάτοχοι λευκού ποινικού μητρώου από τη χώρα καταγωγής τους αλλά και τη χώρα διαμονής τους εκεί και όπου αυτή διέφερε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νουρής εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι το Al Jazeera επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή να διερευνήσει και να δημοσιοποιήσει «αναληθή και παραπλανητικά στοιχεία για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα ιδιαίτερα όταν μάλιστα πρόσφατα το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ισχυροποιηθεί τα μέγιστα με την εισαγωγή σωρείας μηχανισμών ελέγχων».

Διερωτήθηκε επίσης γιατί το ειδησεογραφικό δίκτυο δεν διερευνά το τουρκικό πρόγραμμα πολιτογράφησης. «Πώς μπορούμε να κρίνουμε σαν αξιόπιστη την πρόθεση του δικτύου όταν ιδιοκτησιακά ανήκει σε μία χώρα (Κατάρ) που πρόσφατα στήριξε την τουρκική οικονομία με €15 δισ; Πώς μπορούμε να κρίνουμε ως ειλικρινείς τις προθέσεις που τίθενται ενώπιόν μας όταν ένα κρατικό κανάλι που στη χώρα του φιλοξενείται τουρκική στρατιωτική βάση; Είναι πραγματικά άξιον απορίας πώς απαντά το Al Jazeera για τα διαβατήρια που η Τουρκία έχει παραχωρήσει στους τρομοκράτες της Χαμάς», είπε με έντονο ύφος ο Υπουργός Εσωτερικών.

Φύλλο και φτερό σε 4,000 αιτήσεις
Τις προθέσεις της κυβέρνησης για θωράκιση και αξιοπιστία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος καταδεικνύει η σύσταση ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής υπό την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε ξεκάθαρους όρους εντολής για τον έλεγχο, όχι μόνο των 30 περιπτώσεων για τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν ισχυρισμοί και πληροφορίες, αλλά για έλεγχο του συνόλου των περίπου 4,000 πολιτογραφήσεων από το 2007 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον κ. Νουρή, πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 30 επίμαχων περιπτώσεων, καθώς και ο έλεγχος σχεδόν όλων των πολιτογραφήσεων που έγιναν μέχρι το 2018, με το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρά σε ανάκληση τριών υπηκοοτήτων.

Εξαπολύοντας έντονες επικρίσεις κατά του Al Jazeera, ο Υπουργός Εσωτερικών διερωτήθηκε γιατί δεν αναφέρθηκε σε ανάλογα προγράμματα πολιτογράφησης που λειτουργούν σε χώρες όπως Τουρκία, Μάλτα, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο, εξηγώντας ότι τα πρόσωπα που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος το 2018 ανήλθαν στα 1,100, την ώρα που ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός στην ΕΕ για την ίδια χρονική περίοδο ανήλθε στις 850 000.

Ανακλήσεις θα γίνουν, εάν χρειαστεί
Ερωτηθείς για τις αναφορές περί πλαστών εγγράφων που φέρονται να κατέθεσαν κάποιοι από τους αιτητές που εξασφάλισαν υπηκοότητα, ο αρμόδιος Υπουργός διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση στην κυπριακή κυβέρνηση και εφόσον τεκμηριώνονται υποθέσεις για τις οποίες συντρέχουν λόγοι ανάκλησης διαβατηρίων, η κυβέρνηση θα προβεί, εάν χρειαστεί στις εν λόγω ανακλήσεις.

Η ανεξάρτητη τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για διερεύνηση των 4,000 υποθέσεων ολοκληρώνει στις επόμενες μέρες τον έλεγχο όλων των υποθέσεων και εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο να μελετήσει το πόρισμα, προκειμένου να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Υπενθύμισε ακόμα ότι οι κανονισμοί που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στο τέλος Ιουλίου 2020 διαλαμβάνουν τη συγκρότηση ενός εποπτικού μηχανισμού, όχι μόνο για τον έλεγχο των αιτητών πριν από την υποβολή της αίτησης, αλλά και μετά την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου σε βάθος χρόνου δεκαετίας.

Σε ερώτηση για το αν θα ανακληθούν οι άδειες παροχής υπηρεσιών πολιτογράφησης των δικηγορικών ή λογιστικών γραφείων που συμμετείχαν σε πολιτογραφήσεις που χρήζουν ανάκλησης από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Νουρής εξήγησε ότι οι νέοι κανονισμοί ξεκαθαρίζουν πλέον ποιοι δικαιούνται να είναι πάροχοι υπηρεσιών.

Αιχμές για τις διαρροές
Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι σε κόμματα και βουλευτές που έσπευσαν, όπως είπε, να ασκήσουν δριμεία κριτική δηλώνοντας ότι ντρέπονται για το κατάντημα της πατρίδας τους, ήταν ο Νίκος Νουρής, εξηγώντας ότι είναι οι ίδιοι που λάμβαναν και λαμβάνουν όλη την λεπτομερή πληροφόρηση για τις πολιτογραφήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και που είχαν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα θέματα που τους ανησυχούν προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ο κ. Νουρής στάθηκε στο γεγονός ότι τα απόρρητα έγγραφα που δημοσίευσε το Al Jazeera κυκλοφορούν με τη σφραγίδα της κυπριακής Βουλής, σημειώνοντας ότι για όλες τις περιπτώσεις που θα εξεταστούν θα τύχει συγκεκριμένης ενημέρωσης η Βουλή.

Αναφερόμενος στην έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό δίκτυο, τόνισε ότι μερίδα αιτητών που πολιτογραφήθηκαν, ενημέρωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δέχθηκαν το ερωτηματολόγιο από το Al Jazeera.

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα