Powered by

Δ. Καλογήρου: Eνδεχόμενο ποινικών αδικημάτων σε κάποιες πολιτογραφήσεις

Το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων «διότι σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται θέμα παραπλάνησης και προσκόμισης πλαστών εγγράφων στις Αρχές», διαπιστώνει η Πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής που συστάθηκε για εξέταση περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών, Δήμητρα Καλογήρου, σημειώνοντας ότι «για αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά ο Γενικός Εισαγγελέας». 
 
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ με αφορμή τα δημοσιεύματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις επενδυτών μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η κα. Καλογήρου ανέφερε ότι «οι όροι εντολής της Τριμελούς Επιτροπής ως αναφέρονται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων που εγκρίθηκαν κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 2008-2018».
 
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε αυτήν τη στιγμή ενώπιόν μας, η εξέταση φαίνεται να αφορά 2.803 αιτήσεις για άγνωστο αριθμό φυσικών προσώπων. Λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών προς εξέταση, η Τριμελής Επιτροπή αποφάσισε  να εξετάσει κατά προτεραιότητα τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων υψηλού κινδύνου (‘High Risk’) στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων», σημείωσε.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «η Τριμελής Επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει τον έλεγχο και εξέταση των 30 περιπτώσεων για τις οποίες υπήρχε ειλημμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έναρξη διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας και για την κάθε μια από αυτές κατέληξε σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Από τις έρευνες προκύπτει και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις τίθεται θέμα παραπλάνησης και προσκόμισης πλαστών εγγράφων στις Αρχές. Για αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά ο Γενικός Εισαγγελέας».
 
Ανέφερε, επίσης ότι «οι πλείστοι φάκελοι έχουν ήδη αποσταλεί τον περασμένο Ιούλιο στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι εναπομείναντες φάκελοι θα σταλούν εντός των επόμενων ημερών και θα προχωρήσουμε στη διαμόρφωση συνοπτικού πορίσματος το οποίο θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου».
 
Παράλληλα, είπε, « η Επιτροπή έχει ήδη προβεί στην αξιολόγηση επιπρόσθετων περιπτώσεων που τέθηκαν ενώπιόν της με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών».
 
Η κα. Καλογήρου δήλωσε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι «η Επιτροπή προχώρησε στη διαμόρφωση καταλόγου αναφορικά με άλλες περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, των οποίων τα στοιχεία θα ζητηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών, ούτως ώστε να συνεχιστεί η εξέταση των αιτήσεων.Επίσης, θα μελετήσουμε και τις περιπτώσεις των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα του Al Jazeera», συμπλήρωσε.
 
Η Τριμελής Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2019 και της ανατέθηκε:
  • Η υποβολή εισηγήσεων και συστάσεων με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.  Προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με την κα. Καλογήρου, η Τριμελής Επιτροπή, μετά από εκτενείς διαβουλεύσεις με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, υπέβαλε τον περασμένο Απρίλιο τις τελικές εισηγήσεις και συστάσεις της για περαιτέρω βελτίωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Σε αυτές, περιλαμβάνονταν εισηγήσεις για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και των Κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.
  • Η εξέταση των πορισμάτων των νέων ελέγχων στους οποίους θα προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις μέχρι το 2018 και η υποβολή έκθεσης και συμπερασμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών και
  • Η εξέταση όλων των περιπτώσεων πολιτογράφησης επενδυτών και η διερεύνηση κατά πόσο αυτές εγκρίθηκαν σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς και κριτήρια κατά το χρόνο έγκρισης της αίτησης τους.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο