Τι προβλέπει η νέα συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας για αποφυγή διπλής φορολογίας

Την τροποποίηση δύο βασικών άρθρων της Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας απαίτησε η ρωσική πλευρά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σήμερα στη Μόσχα με θέμα την επικαιροποίηση της σύμβασης. Επί της ουσίας, η Μόσχα ζήτησε τις δύο αυτές τροποποιήσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15% αντίστοιχα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. 

Διαβάστε ακόμα: Ευγένιος Ευγενίου: Τι αλλάζει πρακτικά με τη νέα συμφωνία Κύπρου – Ρωσίας

Η Κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον μεταξύ άλλων εξαιρούνται του φόρου παρακράτησης πληρωμές τόκων από εταιρικά και κυβερνητικά χρεόγραφα καθώς και ευρωομόλογα. Η Κυπριακή πλευρά παράλληλα διασφάλισε τη διατήρηση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα στο 0%.
 

Στόχος και των δυο πλευρών είναι να υπογραφεί η Συμφωνία εντός του Φθινοπώρου 2020, έτσι ώστε να εφαρμοστεί την 1 Ιανουαρίου 2021.
 
Η Ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε την απόσυρση των διαδικασιών τερματισμού  της Σύμβασης. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σε άλλες χώρες που διατηρούν αντίστοιχες συμφωνίες από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύει και για την Κύπρο, δηλαδή την 1/1/2021, αφού πρόκειται για ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική με σκοπό την άντληση δημοσίων εσόδων.
 
Υπογραμμίζεται πως η διατήρηση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, και ως εκ τούτου η επικαιροποίηση τους ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες είναι επιβαλλόμενη.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων