Τι προβλέπει η νέα συμφωνία Κύπρου - Ρωσίας για αποφυγή διπλής φορολογίας

Την τροποποίηση δύο βασικών άρθρων της Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας απαίτησε η ρωσική πλευρά, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, σήμερα στη Μόσχα με θέμα την επικαιροποίηση της σύμβασης. Επί της ουσίας, η Μόσχα ζήτησε τις δύο αυτές τροποποιήσεις έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15% αντίστοιχα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. 

Διαβάστε ακόμα: Ευγένιος Ευγενίου: Τι αλλάζει πρακτικά με τη νέα συμφωνία Κύπρου – Ρωσίας

Η Κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον μεταξύ άλλων εξαιρούνται του φόρου παρακράτησης πληρωμές τόκων από εταιρικά και κυβερνητικά χρεόγραφα καθώς και ευρωομόλογα. Η Κυπριακή πλευρά παράλληλα διασφάλισε τη διατήρηση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα στο 0%.
 

Στόχος και των δυο πλευρών είναι να υπογραφεί η Συμφωνία εντός του Φθινοπώρου 2020, έτσι ώστε να εφαρμοστεί την 1 Ιανουαρίου 2021.
 
Η Ρωσική πλευρά διαβεβαίωσε την απόσυρση των διαδικασιών τερματισμού  της Σύμβασης. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σε άλλες χώρες που διατηρούν αντίστοιχες συμφωνίες από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύει και για την Κύπρο, δηλαδή την 1/1/2021, αφού πρόκειται για ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική με σκοπό την άντληση δημοσίων εσόδων.
 
Υπογραμμίζεται πως η διατήρηση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, και ως εκ τούτου η επικαιροποίηση τους ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες είναι επιβαλλόμενη.

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»