Αναμένει κοινή συνάντηση με Επιτρόπους ΕΕ για το χαλούμι ο Καδής

Σε αναμονή για την διευθέτηση κοινής συνάντησης με τους αρμόδιους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες για να υπάρξει κατάληξη στην κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού, βρίσκεται ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος ανέφερε πως το θέμα έχει τεθεί και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 
 
Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο κ. Καδής είπε ότι οι προσπάθειες για την κατοχύρωση συνεχίζονται και ευελπιστούμε, όπως τόνισε, ότι «στη βάση αρχών θα καταλήξουμε σύντομα σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μόνο όφελος μπορεί να έχει για την Κύπρο και τους πολίτες της».
 
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο να επεξηγηθεί από μέρους της ΕΔΕΚ το σκεπτικό της προσέγγισης που υιοθέτησε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή της συνολικής οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά.
 
«Εξηγήθηκε ιδιαίτερα πως αυτή η στάση θα μπορούσε να ενισχύσει την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Καδής είπε ότι από την πλευρά του παρουσίασε τις ενέργειες της Κυβέρνησης σε σχέση με το θέμα αυτό και εξήγησε ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού είναι «πάρα πολύ ψηλά» στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
 
«Είχα συναντήσεις για την προώθηση του ζητήματος με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους και αναμένουμε τώρα μια κοινή συνάντηση με τους αρμόδιους Επιτρόπους στις Βρυξέλλες ούτως ώστε το θέμα να ιδωθεί από όλες του τις διαστάσεις και να υπάρξει επιτέλους μια κατάληξη που θα κατοχυρώσει αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν για τον τόπο μας», υπογράμμισε.
 
Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα του χαλουμιού «έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο της ΕΕ, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διότι αυτό αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας».
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι εξήγησε τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους η ΕΔΕΚ «τήρησε τη συγκεκριμένη στάση και έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με την κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας (ΕΕ- Καναδά)».
 
Ανέφερε ότι ο στόχος της ΕΔΕΚ, μέσα από την εποικοδομητική συνέργεια την οποία θέλει να έχει με τους Υπουργούς και την Κυβέρνηση ήταν όπως με την δική μας πολιτική επιχειρηματολογία, όπως είπε, «να εμπλουτίσουμε το οπλοστάσιο επιχειρημάτων του Υπουργού και των συνεργατών του σε μια κρίσιμη και δύσκολη διαπραγμάτευση που αφορά ένα πάρα πολύ σημαντικό και ζωτικό τομέα της κυπριακής οικονομίας αλλά κυρίως και της κυπριακής αγροτικής πολιτικής».  
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»