50 χρόνια ζωής and Still Going Strong

Αν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις να αποτελούν το νέο trend στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, αξίζει να θυμηθούμε πως ακόμη και γνωστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας εδώ και 50 χρόνια, θεωρήθηκαν κάποτε ως νεοφυείς επιχειρήσεις. Μερικές από τις πιο ανθεκτικές εταιρείες στη Λεμεσό ακμάζουν ακόμα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό στο οποίο ιδρύθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες. Παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες της Λεμεσού, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς, οι οποίες ιδρύθηκαν πριν από τη δεκαετία του 1970. Έχουν αναπτυχθεί και επεκταθεί, αλλάζοντας συχνά το όνομά τους ή στο πηδάλιο βρίσκεται η επόμενη γενιά, αλλά συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
 
ATLAS PANTOU
Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην οικοδομική βιομηχανία από το 1937-38. Η εταιρεία έχει αφήσει το στίγμα της σε όλη την Κύπρο, μέσα από πρωτοποριακά έργα-ορόσημα, αναγνωρισμένα για τις νέες προσεγγίσεις και τεχνικές τους. Τα σταθερά βήματα προόδου και η σκληρή δουλειά των ανθρώπων της έχουν καταστήσει την Atlas Pantou μία από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες στην Κύπρο, με σημαντική παρουσία στο εξωτερικό.
 
C.P. EROTOCRITOU & CO LLC
Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Ερωτοκρίτου το 1966 και είναι ένα από τα κορυφαία δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, με παρουσία σε Λεμεσό και Λευκωσία. Η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα επαφών σε πολλές δικαιοδοσίες. Διευρύνοντας τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, η εταιρεία είναι μέλος της LNI (Legal Network International), μιας ομάδας δικηγόρων από 65 χώρες που διατηρούν υψηλά πρότυπα υπηρεσιών σε ένα μεγάλο και ποικίλο πελατολόγιο.
 
CHRYSSES DEMETRIADES & CO LLC
Η Chrysses Demetriades & Co. LLC χρονολογείται από το 1948, με ιδρυτή τον αείμνηστο Χρύση Δημητριάδη. Το όραμά του ήταν να προωθήσει την Κύπρο ως κέντρο ναυτιλιακών και διεθνών επιχειρήσεων και να επεκτείνει την εταιρεία του σε αυτούς τους τομείς της διεθνούς νομικής πρακτικής. Καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην όγδοη δεκαετία της, συνεχίζει να αναπτύσσεται, επεκτείνοντας το πεδίο των υπηρεσιών της τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
COSTAS TSIRIDES & CO. LLC
Το 1970, ο Κώστας Τσιρίδης ίδρυσε το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό. Λίγο αργότερα, η σύζυγός του Παυλίνα εντάχθηκε στην εταιρεία και μαζί δημιούργησαν έναν από τους σημαντικότερους παρόχους νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο. Η εταιρεία παρέχει νομικές και διοικητικές υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες, τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις στην Κύπρο, καθώς και στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
 
D. NICOLAOU & SONS LTD
Ιδρύθηκε το 1968 και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες εμπορικές εταιρείες στην Κύπρο, προμηθεύοντας χάλυβα, συγκολλημένα πλέγματα και ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από δομικά υλικά έως είδη υγιεινής, δάπεδα, συσκευές, εργαλεία, έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Σήμερα ο Όμιλος Δ. Νικολάου προσφέρει γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα των ακινήτων, του τουρισμού και του γενικού εμπορίου.
 
ETKO LTD/OLYMPUS WINERY OMODHOS
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1844. Σήμερα, η 6η γενιά της οικογένειας Χατζηπλαύλου βρίσκεται στο πηδάλιο της επιχείρησης.
 
EUREKA
Το 1959, ο οραματιστής επιχειρηματίας Ξάνθος Σαρρής δημιούργησε την ΕΥΡΗΚΑ, η οποία έχει εξελιχθεί στον σημερινό επιτυχημένο Όμιλο Εταιρειών ΕΥΡΗΚΑ. Η παραγωγή του πρώτου προϊόντος ΕΥΡΗΚΑ ξεκίνησε σε μια μικρή μονάδα παραγωγής και το πρώτο αυτό καινοτόμο προϊόν για την εποχή του, ήταν η αρχή μιας ισχυρής, δυναμικής και ευέλικτης εταιρείας με πολυεθνικό προφίλ.
 
FRANCOUDI & STEPHANOU
Ιδρύθηκε το 1895 από τον Αγησίλαο Φραγκούδη και ο Όμιλος έχει εξελιχθεί από τον τομέα της Ναυτιλίας σε ένα ευέλικτο και ανταγωνιστικό επενδυτικό όμιλο που δραστηριοποιείται σε καινοτόμους επιχειρηματικούς τομείς όπως Μαρίνες, Ξενοδοχεία, Ταξίδια & Τουρισμός, Τηλεπικοινωνίες & Τεχνολογία, Ανάπτυξη και Ασφάλιση.
 
GALATARIOTIS GROUP
Το 1947 ιδρύθηκε η George S. Galatariotis & Sons Ltd, ως διάδοχη εταιρεία των εμπορικών δραστηριοτήτων του Γεωργίου Γαλαταριώτη που από το 1917 εμπορευόταν διάφορα εμπορεύματα. Ο Όμιλος είναι πλέον ένα από τα κορυφαία επιχειρηματικά ιδρύματα στην Κύπρο με ποικίλες δραστηριότητες και επενδύσεις στους τομείς των ακινήτων, των ξενοδοχείων και του τουρισμού και των οικοδομικών υλικών.
 
K. CH. PERATIKOS LTD
Με 112 χρόνια ιστορίας, ήταν ένας από τους πρώτους λιανέμπορους εξειδικευμένων οικοδομικών υλικών και χρωμάτων στην Κύπρο. Η εταιρεία έχει αποκτήσει μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία προϊόντων, μεγιστοποιώντας την ικανότητά της να προσφέρει αποτελεσματικές υπηρεσίες, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντές της προς την εξυπηρέτηση του αυξανόμενου πελατολογίου της.
 
K. KYTHREOTIS HOLDINGS PUBLIC LTD
Η εταιρεία ξεκίνησε ως ιδιωτική οικογενειακή επιχείρηση η οποία ιδρύθηκε από τον Κώστα Κυθρεώτη στην Αμμόχωστο το 1943. Η εταιρεία έχει αναπτυχθεί από προμηθευτής υλικών οδοποιίας σε έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς δομικών υλικών της Κύπρου και ηγέτης στον κλάδο της οδοποιίας.
 
KARANTOKIS GROUP
Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1950 και ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, όπως η διαχείριση ξενοδοχείων, η σύναψη συμβάσεων, η ανάπτυξη ακινήτων, η διαχείριση ακινήτων και η διαχείριση αποβλήτων. Στη Λεμεσό, ναυαρχίδα της αποτελεί το ξενοδοχείο Crowne Plaza Limassol.
 
KARAOLIS GROUP
Ο Όμιλος Καραολή είναι συνώνυμος με την ανάπτυξη ακινήτων υψηλών προδιαγραφών στην επαρχία Λεμεσού. Τροφοδοτώντας τη συνεχή ανάπτυξη της πόλης από το 1960, η οικογενειακή επιχείρηση έχει αναρίθμητα οικιστικά και εμπορικά έργα στο όνομά της, τα οποία όλα έχουν παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της Λεμεσού ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κοσμοπολίτικο θέρετρο.
 
KEAN
Ο αείμνηστος Τάκης Χριστοδούλου, πρωτοπόρος νέος χημικός με εξειδικευμένη γνώση στην επεξεργασία φρούτων, ίδρυσε την ΚΕΑ, την "Κυπριακή Εταιρεία Αναψυκτικών", το 1949, με σκοπό την εξαγωγή χυμών, αιθέριων ελαίων και άλλων φυσικών συστατικών από φρέσκα εσπεριδοειδή. Μετά την αλλαγή θέσης δύο φορές εντός της Λεμεσού και την τροποποίηση του ονόματος της εταιρείας για να αποφευχθεί η σύγχυση με μια άλλη επιχείρηση, οι κατασκευαστικές εργασίες για το εργοστάσιο ΚΕΑΝ ξεκίνησαν το 1951 και ολοκληρώθηκαν το 1956.
 
KEO PLC
Η ΚΕΟ ιδρύθηκε το 1927 και αποτελεί μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο της οινοποίησης και της ζυθοποιίας στην Κύπρο και εμπορεύεται μια μεγάλη ποικιλία αλκοολούχων και μη αλκοολούχων προϊόντων σε τοπικό επίπεδο και σε περισσότερες από τριάντα χώρες παγκοσμίως.
 
L. NEMITSAS LTD
Ο Παναγιώτης Νέμιτσας ίδρυσε την επιχείρηση το 1913 που λειτουργούσε ως μηχανουργείο και στην συνέχεια ως χυτήριο. Οι κύριες δραστηριότητές της σχετίζονταν με την προμήθεια της εξορυκτικής βιομηχανίας, η οποία άκμαζε εκείνη την εποχή. Για πάνω από 100 χρόνια και πάνω από τέσσερις γενιές μελών της οικογένειας Νέμιτσας, η εταιρεία κατασκευάζει και εξάγει καινοτόμες λύσεις άντλησης και αποτελεί κέντρο εξυπηρέτησης διαφόρων μηχανολογικών επιχειρήσεων.
 
LANITIS GROUP
Ιδρύθηκε από τον Παναγή Σύκα από την Λάνια, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό στο τέλος της Τουρκοκρατίας και του οποίου η κύρια δραστηριότητα ήταν η εμπορία τροφίμων. Το 1896 οι δύο γιοι του, Νικόλαος Π. Λανίτης και Κώστας Π. Λανίτης, ίδρυσαν την N. P. Lanitis Co. Ltd, η οποία τελικά έγινε η ραχοκοκαλιά του Ομίλου Λανίτη. Ο Όμιλος αναπτύχθηκε την πάροδο του χρόνου υπό την δυναμική ηγεσία του αείμνηστου Ευαγόρα Λανίτη.
 
LAVAR SHIPPING
Η Lavar Shipping ιδρύθηκε το 1965 και αναγνωρίζεται ως μία από τις πρώτες ναυτιλιακές και ναυτιλιακές εταιρείες στην Κύπρο. Με την πάροδο των ετών, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν πολύπλευρο οργανισμό ναυτιλιακών και ναυτιλιακών υπηρεσιών που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών παραδοσιακής και σύγχρονης τεχνολογίας στην τοπική και διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία.
 
LOEL LTD (Laiko Group)
Ιδρύθηκε το 1943 και ήταν το πρώτο οινοποιείο στην Κύπρο που ήταν δημόσια εταιρεία με χιλιάδες μετόχους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αμπελουργοί. Το οινοποιείο μπορεί να επεξεργαστεί έως και 25 εκατομμύρια κιλά σταφυλιών ετησίως. Παράγει ποιοτικά κρασιά, οινοπνευματώδη ποτά και χυμούς για την τοπική αγορά και εξάγει σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.
 
LORDOS UNITED PLASTICS PUBLIC LTD
Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Αμμόχωστο από τον αείμνηστο Φώτιο Δ. Λόρδο και, μετά το 1974, συνέχισε τις δραστηριότητές της στη Λεμεσό. Το 2000, η Lordos Plastics Ltd μετατράπηκε από ιδιωτική εταιρεία σε δημόσια εταιρεία (Lordos United Plastics Public Ltd) και, το επόμενο έτος, εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
 
LOUNIC LTD
Μια οικογενειακή επιχείρηση με πάνω από 50 χρόνια λειτουργίας στην Κύπρο, στον τομέα της ζαχαροπλαστικής/σοκολάτας/μπισκότων. Η εταιρεία διαθέτει δικό της Δίκτυο Διανομής. Είναι ο αποκλειστικός εισαγωγέας γνωστών εμπορικών σημάτων όπως Loacker, Mentos, Polaretti και πολλά άλλα εμπορικά σήματα. Εκτός από τα εισαγόμενα εμπορικά σήματα, διαθέτει δική της τοπική μονάδα παραγωγής που κατασκευάζει τα εμπορικά σήματα Dolly Soft Fruit Chews και Castello Popcorn.
 
LOUTSIOS GROUP
Με πάνω από 80 χρόνια παρουσίας στην Κυπριακή αγορά, έχει εξελιχθεί από μια μικρή εμπορική εταιρεία σε ένα μεγάλο Όμιλο. Είναι ο παλαιότερος διανομέας της Isuzu στον κόσμο (από το 1962). Είναι επίσης ο επίσημος διανομέας της KIA Motors, της Maserati και της Bentley Motors στην Κύπρο.
 
MUSKITA ALUMINIUM INDUSTRIES LTD
Ο Γιώργος Μούσκης υπήρξε πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλουμινίου. Ίδρυσε την Muskita το 1958. Το 1972, η Muskita ολοκλήρωσε την εργοστασιακή της έδρα στη Λεμεσό, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Αποτελεί πλέον μία από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις στον κλάδο της παγκοσμίως.
 
OTHON GHALANOS GROUP
Ιδρύθηκε το 1929 και ο Όμιλος είναι ο αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας για την Κυπριακή εγχώρια και αφορολόγητη/ταξιδιωτική λιανική αγορά μιας τεράστιας ποικιλίας αλκοολούχων ποτών και κρασιών υψηλής ποιότητας. Η διανομή γίνεται από την Ghalanos Distributors Ltd, θυγατρική του Ομίλου με καταστήματα πωλήσεων σε όλες τις πόλεις.

P. HARAKIS
Η HARAKIS δραστηριοποιείται στον τομέα Ανάπτυξης Γης από το 1937 και είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας της επαρχίας Λεμεσού με 1.460 στρέμματα προνομιακής γης στη Λεμεσό. Ιδρύθηκε από τον Πανίκο Χαράκη και στο χαρτοφυλάκιο των έργων συγκαταλέγονται κυρίως οικιστικές αλλά γραφειακές αναπτύξεις, φοιτητικές κατοικίες και αθλητικές αναπτύξεις.
 
PATRIKIOS PAVLOU & ASSOCIATES LLC
Ιδρύθηκε το 1963 από τον δικηγόρο Πατρίκιο Παύλου και εξελίχθηκε σε συνεργασία με την επωνυμία Patrikios Pavlou & Co., στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Με σκληρή δουλειά και αφοσίωση, ο Σταύρος Παύλου έγινε Managing Partner το 1993 και Senior and Managing Partner το 2002, οδηγώντας στην μετεξέλιξη της εταιρείας τον Ιούλιο του 2010, υπό την επωνυμία Patrikios Pavlou & Associates LLC.
 
PETOUSSIS BROS LTD
Ιδρύθηκε το 1964 και είναι από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της. Με εκθεσιακούς χώρους και αποθήκες σε όλη τη χώρα, η Petoussis Bros είναι κορυφαίος λιανέμπορας και χονδρέμπορας ξυλείας στην Κύπρο.
 
REMEDICA LTD
Ιδρύθηκε το 1960 από τον Κρις Παττίχη ως κατασκευαστής διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στην πορεία πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης και τώρα ειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση υψηλής ποιότητας, ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση. Τα φαρμακευτικά προϊόντα της διανέμονται σε περισσότερες από 160 χώρες παγκοσμίως.
 
SALAMIS ORGANISATION
Ιδρύθηκε το 1959 από τον Βάσσο Γ. Χατζηθεοδοσίου και παρέχει υπηρεσίες ταξιδιών, διαχείρισης πλοίων, τακτικών γραμμών, κρουαζιέρων, μεταφορών και Logistics. Λειτουργεί τρία φορτηγά πλοία, σε εβδομαδιαία βάση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ καθώς και το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia για κρουαζιέρες.
 
SEDIGEP
Η ΣΕΔΙΓΕΠ είναι συνεταιριστική ένωση καλλιεργητών, που ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό τη μεταποίηση, συσκευασία και εμπορία των γεωργικών προϊόντων των μελών της. Σήμερα η εταιρεία έχει περισσότερα από 440 μέλη και είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός συσκευασίας και εξαγωγής στην Κύπρο.
 
SIGMA BAKERIES
Η Sigma Bakeries είναι μια οικογενειακή επιχείρηση τριών γενεών, που ιδρύθηκε το 1922 και φημίζεται για τα αρτοσκευάσματα της με φυσικό προζύμι και βιολογικά συστατικά. Το εμπορικό σήμα Sigma προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων όλων των μελών της οικογένειας.
 
TAKIS VASHIOTIS LTD
Ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια από τον Τάκη Βασιώτη και η οικογενειακή επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής και ανάπτυξης ακινήτων στο νησί.

TRIKKIS ENERGY
Η TrikkisEnergy, μέλος του Ομίλου Trikkis, δραστηριοποιείται με επιτυχία στην κυπριακή Αγορά από το 1961, με κύριο αντικείμενο την εμπορία, επεξεργασία και διανομή γυαλιού. Ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2005.
 
ZEMCO GROUP
Με περισσότερα από 50 χρόνια δραστηριότητας, η Zemco έχει ολοκληρώσει πολλά σημαντικά κατασκευαστικά και μηχανολογικά έργα-αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, ενώ έχει εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους εργολάβους οικοδομικών και πολιτικών μηχανικών στην Κύπρο.
 

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο