ΥΠΟΙΚ: Η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και αβέβαιη

«Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύουν το σοβαρό πλήγμα που επιφέρει η πανδημία στην Ευρωπαϊκή οικονομία, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις για το 2020 και 2021», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
-
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί περισσότερο απ’ ότι αρχικά αναμενόταν, ενώ η Ευρωζώνη το 2020 θα σημειώσει βαθιά ύφεση της τάξης του 8,7%, δηλαδή κατά 1 ποσοστιαία μονάδα περισσότερο σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου.  

Για την Κύπρο προβλέπεται ύφεση της τάξης του 7,7%, δηλαδή κατά 0,3% αυξημένη σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου.

Στην Έκθεση σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ αναγνωρίζεται ότι το Πρόγραμμα Στήριξης της Κυπριακής Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να στηρίξει τις θέσεις εργασίας, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και τις επιχειρήσεις, συγκρατώντας σε μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις στην εσωτερική ζήτηση, κάτι που ήδη αντανακλάται στην δυνατή ανάκαμψη της κατανάλωσης.

Είναι επίσης λόγω και αυτών των μέτρων που η πρόβλεψη για την ύφεση στην οικονομία είναι καλύτερη από άλλες τουριστικές χώρες παρά το γεγονός ότι, όπως καταδεικνύει και η έκθεση, οι κύριοι κίνδυνοι για την οικονομία προκύπτουν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό, με τα έσοδα να κυμαίνονται περίπου στο 25% σε σχέση με πέρσι.

«Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την ορθότητα των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης που έχουν ληφθεί και αφορούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Επιβεβαιώνει επίσης, ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει και ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και αβέβαιη, όπως αβέβαιη είναι και η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και οι προσπάθειες εξεύρεσης του εμβολίου, κάτι το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο και με τις οικονομικές επιπτώσεις. Με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ανεργία αλλά και τις επιχειρήσεις να αναμένεται να διαφανούν περί το τέλος του 2021, καθίσταται αναγκαία η συνέχιση μιας ορθής και συνετούς πολιτικής οικονομικής διαχείρισης σε εθνικό επίπεδο. Γίνεται δε πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για γρήγορη εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, του οποίου η υλοποίηση πρέπει να αποτελεί την πρωταρχική προτεραιότητα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, κάτι για το οποίο η Κύπρος θα επιμείνει σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών το επόμενο διάστημα», καταλήγει.
 

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP