ΣΠΟΔ: Μεγάλη ετήσια πτώση τον Μάιο

Τη μεγαλύτερη πτώση σε ετήσια βάση παρουσίασε τον Μάιο ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, αντανακλώντας το κλείσιμο της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και τα προκαταρκτικά στοιχεία του Ιουνίου προϊδεάζουν για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας το δεύτερο μισό του έτους.
 
Ειδικότερα, ο ΣΠΟΔ, που καταρτίζεται από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου με την υποστήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, υποχώρησε στις 95,5 μονάδες τον Μάιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα), καταγράφοντας τη σημαντικότερη μείωσή του σε ετήσια βάση, που φτάνει στο 11,8%, σε σύγκριση με μείωση 7,6% τον προηγούμενο μήνα.
 
«Ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάιο 2020 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο της οικονομίας», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.
 
Σημειώνεται ωστόσο ότι «παρά ταύτα, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020».
 
Ενδεικτικά αναφέρεται η βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, τον Μάιο και τον Ιούνιο, η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου Brent και η αύξηση της αξίας συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες «γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την προτίμηση για ηλεκτρονικές πληρωμές ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».
 
Όπως αναφέρεται, ο ΣΠΟΔ έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης