Moody’s: Η αύξηση του χρέους λόγω πανδημίας θα είναι παροδική

Η δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου θα επιδεινωθεί σημαντικά φέτος, καθώς τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό αυξάνουν τις δαπάνες, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιοποίησε την 1η Ιουλίου ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ωστόσο, οι Moody’s εκτιμούν ότι η αύξηση του χρέους της Κύπρου που σχετίζεται με τον κορωνοϊό δεν θα είναι μόνιμη αλλά είναι παροδική, εν μέρει λόγω και του μεγάλου δημοσιονομικού πλεονάσματος. 
 
Το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου (Ba2 θετικό) αντικατοπτρίζει τη μικρή αλλά πλούσια οικονομία της, τη βελτιωμένη οικονομική ανθεκτικότητα και τη δημοσιονομική απόδοση της κυβέρνησης μετά την τραπεζική κρίση της χώρας.
 
Ωστόσο, προστίθεται, η Κύπρος αντιμετωπίζει αρκετές πιστωτικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία της και τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
 
Οι Moody’s εκτιμούν, παράλληλα, ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της δημοσιονομικής θέσης της χώρας μας, ενώ το χρέος αναμένεται να αυξηθεί φέτος.
 
«Αναμένουμε ότι η μείωση του χρέους της Κύπρου θα συνεχιστεί με σταθερό ρυθμό μετά την κρίση του κορωνοϊού του 2020», δήλωσε η Sarah Carlson, Ανώτερος Αντιπρόεδρος των Moody's και συγγραφέας της έκθεσης. «Σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε, «αναμένουμε ότι η αύξηση του χρέους που σχετίζεται με τον κορωνοϊό  θα είναι παροδική, εν μέρει λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού πλεονάσματος της Κύπρου που εισέρχεται στην πανδημία».
 
 
Εξάλλου, προστίθεται, η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί σημαντικά φέτος, καθώς τα μέτρα στήριξης για τον κορωνοϊό αυξάνουν τις δαπάνες, ενώ η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη αποδυναμώνει τα έσοδα. Αν και η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης θα βελτιωθεί σημαντικά από το 2021, οι Moody's δεν αναμένουν επιστροφή σε σημαντικά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.
 
Οι μεσοπρόθεσμες τάσεις του χρέους και τα ζητήματα του τραπεζικού τομέα θα οδηγήσουν την εξέλιξη της αξιολόγησης και των προοπτικών του Κυπριακού δημοσίου. Οι Moody's θα εξετάσουν το ενδεχόμενο
αναβάθμισης της βαθμολογίας εάν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειωθούν σημαντικά και βελτιώσουν την ισχύ του τραπεζικού συστήματος και μειώσουν τον κίνδυνο ενδεχόμενων υποχρεώσεων.
 
Περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο χρέος  μόλις μειωθεί η κρίση του ιού θα ασκούσαν επίσης ανοδική πίεση στην βαθμολογία, αλλά μόνο αν συνοδεύονταν από βελτιώσεις στον κίνδυνο του τραπεζικού τομέα.
Το πιστωτικό προφίλ θα μπορούσε να εξασθενίσει εάν οι αποφάσεις για την ανάπτυξη ή τη δημοσιονομική πολιτική προκαλούσαν παρατεταμένη αντιστροφή της τάσης του χρέους. Η αποτυχία μείωσης του αποθέματος ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα θα ήταν επίσης αρνητική. Οι προοπτικές θα μπορούσαν να επανέλθουν σε σταθερές, εάν ο οίκος κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομική ισχύ και τις δημοσιονομικές προοπτικές.
 

Δειτε Επισης

Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
«Η Κύπρος συνηγορεί από καιρό υπέρ της ανάπτυξης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Αιγύπτου»
Νέα εποχή στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο
Υπουργείο Γεωργίας: Καλεί τους γεωργούς σε συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαβούλευση για την ΚΑΠ
ΧΑΚ: Προχωρά σε παράλληλη εισαγωγή EMTNs της Κ.Δ. στην Αγορά Ομολόγων του
Με εβδομαδιαίες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Είδε την ομάδα μεταρρύθμισης των τεσσάρων δήμων της πρωτεύουσας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου
Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας
«Προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων για καταναλωτές-Καλλιεργούμε τη βιώσιμη κατανάλωση»