ΣΠΟΔ: Ετήσια μείωση 11,8% το Μάιο του 2020

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), κατέγραψε τη σημαντικότερη ετήσια (ΕαΕ) μείωση του το Μάιο του 2020 (11.8%) φτάνοντας σε επίπεδο 95.5 (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα). 
 
Ο αρνητικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάιο 2020 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο προσωρινό κλείσιμο της οικονομίας. Συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν, η απαγόρευση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία είχε ως αποτέλεσμα μηδενικές αφίξεις τουριστών το Μάιο του 2020, ενώ ο αριθμός τουριστών τον Ιούνιο του 2020 είναι κατά πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου. Επιπρόσθετα, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν τη καταγραφή αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το Μάιο και Ιούνιο του 2020. Παρά ταύτα, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας προϊδεάζει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στη ζώνη του ευρώ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, παρουσίασε ήδη σημάδια βελτίωσης το Μάιο και Ιούνιο του 2020. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου Brent ανέκαμψαν πρόσφατα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα στις πλείστες χώρες έχουν εξαλειφθεί. Σημειώνεται επίσης ότι, η αξία συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες έχει αυξηθεί, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τόσο την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και την προτίμηση για ηλεκτρονικές πληρωμές ως ένα μέτρο προφύλαξης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. 
 
Επιγραμματικά, ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε στην καταγραφή του αρνητικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης του Δείκτη ΣΠΟΔ και τον Μάιο του 2020 επιβεβαιώνοντας τις επισημάνσεις για συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας. Οι επιπτώσεις αυτές, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν καθώς η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο του 2020, όπως αυτό ​διαφαίνεται από τον Προκαταρκτικό Δείκτη του Ιουνίου 2020.
 
Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία για τη δημιουργία του Δείκτη ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/erc/el/publications/cyprus-composite-leading-economic-index-cclei
 
 
Τί είναι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ);
Ο δείκτης που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Από τί μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ;
Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης, επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών, και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές