ΥΠΟΙΚ: Στο 116,8% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος το 2020

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2020, φτάνοντας το 116,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 95,5% του ΑΕΠ το 2019, ενώ αναμένεται να επιστρέψει σε πτωτική πορεία από το 2021, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρία του Eurogroup το οποίο, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για τα κύρια συμπεράσματα της 8ης αποστολής παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην παρέμβασή του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από την έναρξη της κρίσης, η Κύπρος έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού για να προστατεύσει πρωτίστως τους πολίτες της και το σύστημα δημόσιας υγείας, υιοθετώντας ένα πακέτο μέτρων δημοσιονομικής στήριξης και ρευστότητας που ανέρχεται περίπου στο 15% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε το Eurogroup για τις προβλέψεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την πορεία ανάκαμψης της χώρας, αναφέροντας ότι η οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική συρρίκνωση το 2020 και σημαντική ανάκαμψη το 2021, κυρίως υποστηριζόμενη από την εγχώρια ζήτηση.  Σε γενικές γραμμές το μακροοικονομικό σενάριο της Κυβέρνησης ευθυγραμμίζεται με τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2020, υποδηλώνοντας αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ περίπου 6% κατά το 2021, είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι εφόσον υλοποιηθεί η ανάκαμψη στο βασικό σενάριο, το δημοσιονομικό ισοζύγιο, το οποίο θα είναι ελλειμματικό το 2020, προβλέπεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2021 σε οριακά ελλειμματικό. Η αναμενόμενη βελτίωση είναι αποτέλεσμα τόσο της προβλεπόμενης σημαντικής αύξησης των δημόσιων εσόδων, όσο και από τη μείωση των δημοσίων δαπανών, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός, αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση της κληρονομιάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητά μας και οι τράπεζες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της εναπομένουσας πρόκλησης.

Κύριος στόχος της πολιτικής της Κύπρου παραμένει η διαφύλαξη της μακροοικονομικής σταθερότητας προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, είπε. Επιπλέον, ανέφερε ότι όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, στόχος είναι η διατήρηση μιας δημοσιονομικής πολιτικής προσανατολισμένης προς θετικά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να διευκολύνουμε την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους με ικανοποιητικό ρυθμό.

Δειτε Επισης

Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα